Εστιάζοντας στην Ελλάδα.... στο Βερολίνο!

03.09.2003
Αφιέρωμα στην Ελλάδα με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και τίτλο "FOCUS GRIECHENLAND" οργανώνουν από τις 10 έως τις 21 Σεπτεμβρίου ο οργανισμός του διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο.
Αφιέρωμα στην Ελλάδα με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και τίτλο "FOCUS GRIECHENLAND" οργανώνουν από τις 10 έως τις 21 Σεπτεμβρίου ο οργανισμός του διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα είναι φέτος τιμώμενη χώρα στο διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται το πρόγραμμα - αφιέρωμα "FOCUS GRIECHENLAND". Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: σεμινάριο μετάφρασης Ελληνικής Λογοτεχνίας, αναγνώσεις, μουσικές βραδιές, συζητήσεις, λογοτεχνικές & ποιητικές βραδιές, διαλέξεις, παιδικές και νεανικές λογοτεχνικές βραδιές, καθώς και κινηματογραφικές προβολές.

Εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Παράρτημα του ΕΙΠ στο Βερολίνο:
Το σεμινάριο μετάφρασης για μεταφραστές νεοελληνικής λογοτεχνίας διοργανώνεται από το ΕΙΠ στο Βερολίνο από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Παραρτήματος. Το σεμινάριο μέχρι πέρσι λάμβανε χώρα ετησίως στον Λογοτεχνικό Οίκο του Μονάχου. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανταλλαγή εμπειριών και ερεθισμάτων για τη μετάφραση, πληροφοριών από τον εκδοτικό χώρο της Γερμανίας και από την επίκαιρη εκδοτική παραγωγή στην Ελλάδα, καθώς και η δημιουργία σχετικού δικτύου. Το σεμινάριο συντονίζουν οι κ.κ. Νίκη Eideneier - μεταφράστρια και εκδότρια του εκδοτικού οίκου Romiosini - και Birgit Hildebrand, μεταφράστρια.

Ποιητική βραδιά, "Durs Grunbein και Κωνσταντίνος Καβάφης", προγραμματίζεται στο Παράρτημα για τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο Durs Grunbein, ο γνωστότερος σύγχρονος γερμανός ποιητής, διαβάζει ποιήματα από το έργο του και από το έργο του μεγάλου έλληνα ποιητή. Η εκδήλωση εντάσσεται στο Διεθνές Έτος Καβάφη.

Αναγνώσεις για παιδιά (από 10 ετών) στις 17/9 από τον Ευγένιο Τριβιζά και τον Roberto Piumini, σε συνεργασία με τον οργανισμό Βερολίνιες Ημέρες Παραμυθιού.

Διάλεξη για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη από τους μελετητές και βιογράφους του ποιητή, Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Μαρία Στασινοπούλου, στις 20 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο Διεθνές Έτος Καβάφη.


Αλλες εκδηλώσεις

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του αφιερώματος "FOCUS GRIECHENLAND" θα πραγματοποιηθούν σε άλλους χώρους, εκτός Παραρτήματος, στην πόλη του Βερολίνου. Ελληνικές παραγωγές της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας, ντοκιμαντέρ και τηλεταινίες θα προβληθούν στον Κινηματογράφο Babylon. Τις ταινίες παραχωρεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Λογοτεχνικές και ποιητικές αναγνώσεις και συζητήσεις φιλοξενούνται στο Sophiensaele. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν οι : Δημοσθένης Κούρτοβικ, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Χάρης Βλαβιανός, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ευγένιος Τριβιζάς, Έρση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, Μένης Κουμανταρέας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ιωάννα Καρυστιάνη.

Μουσική και ποιητική βραδιά "Ελληνικές απηχήσεις" με συναυλία δωματίου και έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών και τη συμμετοχή των Χάρη Βλαβιανού και Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ έχει προγραμματισθεί για τις 13 Σεπτεμβρίου στο Εμπορικό κέντρο Q205. Ποιητική βραδιά - ανάγνωση ποίησης στο σκοτάδι - με τη συμμετοχή του Χάρη Βλαβιανού προγραμματίζεται για τις 14 Σεπτεμβρίου στο Unsicht-Bar, ενώ στις 17, στο Kulturhaus Mitte, οργανώνεται συζήτηση με θέμα "Πολιτικές αναλογίες και λογοτεχνία". Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η Σώτη Τριανταφύλλου. Ανάγνωση και συζήτηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο με θέμα "Λογοτεχνία και επιστήμη" θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου στη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Επιστημών Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. Τέλος, βραδιά ερωτικής λογοτεχνίας - με τη συμμετοχή της Έρσης Σωτηροπούλου, από ελληνικής πλευράς - οργανώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου στο Haus der Sinne.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του αφιερώματος "FOCUS GRIECHENLAND" (και του σεμιναρίου μετάφρασης) απευθυνθείτε στο site του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Γερμανία www.griechische-kultur.de (κατηγορία Εκδηλώσεις).