Νέα πνοή φέτος στη Λυρική Σκηνή!

18.09.2003
Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει τα 60 χρόνια της, προσφέροντας στο κοινό της μια νέα πειραματική σκηνή, πολλές νέες παραγωγές, δύο αναθέσεις-παραγγελίες που έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να παρουσιαστούν κι ένα τολμηρό άνοιγμα στο ρεπερτόριό της με το ανέβασμα μιας ... όπερας - θρίλερ!
Εορταστικό χαρακτήρα έχει η καλλιτεχνική περίοδος 2003 - 2004 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2004 συμπληρώνονται 60 χρόνια από τότε που η εθνική μας όπερα λειτουργεί σαν αυτόνομος οργανισμός. Με αφορμή την επέτειο αυτή, η Ε.Λ.Σ. τιμά τους ανθρώπους που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια τη λυρική τέχνη και γιορτάζει, προσφέροντας στο κοινό της μια νέα πειραματική σκηνή, νέες παραγωγές, δύο αναθέσεις-παραγγελίες που έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να παρουσιαστούν κι ένα τολμηρό άνοιγμα στο ρεπερτόριό της με το ανέβασμα μιας όπερας - θρίλερ!

Ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Λουκάς Καρυτινός (φωτο 3), στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, στο φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια, υπογράμμισε την εισαγωγή πολλών νέων στοιχείων στις φετινές παραγωγές και κυρίως τη στροφή προς έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, αλλά και την τάση "εκσυγχρονισμού" της κλασικής όπερας σε επίπεδο κυρίως σκηνοθετικής, αλλά και μουσικής αντίληψης. "Φέτος συνεχίζουμε μια προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη από πέρυσι με το ανέβασμα του Μάκβεθ - μια συμπαραγωγή της Λυρικής με την Όπερα της Βέρνης - η οποία επικρίθηκε όσο και χειροκροτήθηκε για την αφαιρετική σκηνοθεσία του Άικε Γκραμς και τη μοντέρνα οπτική που εισήγαγε", τόνισε ο κ. Καρυτινός.
Η Πειραματική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει σε ένα άνοιγμα προς τη νέα δημιουργία και πιο συγκεκριμένα, προς του πειραματισμούς των νέων συνθετών. Η σκηνή θα αποτελέσει το εφαλτήριο για το διεθνή σύγχρονο προβληματισμό πάνω στη συνέχεια της οπερετικής τέχνης. Κάθε χρόνο θα δίδεται η ευκαιρία σε σύγχρονους συνθέτες όπερας να "αναζητούν" και να "πειραματίζονται" χωρίς υφολογικά όρια ή συνθετικά δεδομένα. Φέτος ανεβαίνουν έργα των Μάξγουελ Ντέιβις, Θοδωρή Αμπατζή και Στάθη Γυφτάκη. Τη διεύθυνση της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής αναλαμβάνει ο Θόδωρος Αντωνίου.

Αξίζει να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στις φετινές παραγωγές την όπερα - θρίλερ του Λίγκετι "Le grand Macabre", έργο που ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και ουσιαστικά πρόκειται για ένα τολμηρό άνοιγμα της Λυρικής Σκηνής προς το σύγχρονο ρεπερτόριο που απευθύνεται σε όλους, εκτός ... από το μόνιμο κοινό της Λυρικής, όπως ανέφερε χαριτολογώντας ο κ. Καρυτινός.

Ο Άκης Μπαλτάς και ο Περικλής Κούκος ανέλαβαν να συνθέσουν δύο έργα για λογαριασμό της Ε.Λ.Σ.: το μπαλέτο "Πανώρια" του Μπαλτά θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στο θέατρο Ολύμπια, ενώ η όπερα "Πέρσες" του Περικλή Κούκου ανεβαίνει στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2004.
Aνάμεσα στα έργα που ανεβαίνουν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, εκτός από το "Grand Macabre", είναι η περίφημη οπερέτα του Όφενμπαχ "Η παριζιάνικη ζωή" και η όπερα του Μότσαρτ "La Finta Giardiniera".
Από τις νέες παραγωγές ξεχωρίζει ο εναρκτήριος "Τrovatore" του Βέρντι, ο "Don Pascuale" του Ντονιτσέτι σε συμπαραγωγή με το Teatro Comunale της Μόντενα και με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή το διάσημο Έντσο Ντάρα, η πάντα δημοφιλής "Cavalleria Rusticana" του Μασκάνι, αλλά και ο βερντιανός "Νabucco", που θα ενταχθεί το καλοκαίρι στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2004.
Οι καινούριες αυτές παραγωγές πλαισιώνονται από επιτυχημένες επαναλήψεις προηγούμενων ετών ("Τόσκα", "Κάρμεν", "Ξέρξης", "Νόρμα"). "Στόχος μας είναι να φτάσουμε να ανεβάζουμε παραστάσεις καθημερινά", υπογράμμισε ο Λουκάς Καρυτινός που εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για την ενίσχυση του μόνιμου δυναμικού της Ε.Λ.Σ. με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως η Δήμητρα Θεοδοσίου που από φέτος εντάσσεται στους μόνιμους σολίστ του θεάτρου.
Η νέα σκηνή του Ακροπόλ θα παρουσιάσει φέτος την οπερέτα του Ηλία Καπετανάκη "Γενικός Γραμματεύς", ενώ η παιδική σκηνή ανεβάζει τον "Κουρέα της Σεβίλλης" του Ροσσίνι, σε διασκευή - σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη.
Όσον αφορά στην επιλογή του "Κουρέα" ως φετινή "παιδική" παραγωγή ο κ. Καρυτινός τόνισε ότι σκοπός της Λυρικής Σκηνής είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στην ιδέα, το άκουσμα και το θέαμα της κλασικής όπερας, ώστε να δημιουργήσει το αυριανό κοινό της: "Δε μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε εκ νέου παιδική όπερα, αλλά να διασκευάσουμε γνωστά έργα, ώστε να τα καταστήσουμε προσιτά και οικεία στα παιδιά. Ο "Κουρέας" , αλλά και ο "Μαγικός Αυλός" που θα επαναληφθεί στο Ηρώδειο επιλέχθηκαν με αυτή τη λογική."
Oι φίλοι του κλασικού μπαλέτου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, εκτός από την πρεμιέρα της "Πανώριας", την "Ωραία Κοιμωμένη" και τον "Καρυοθραύστη" του Τσαϊκόφσκι, τον περσινό "Δον Κιχώτη" του Μίνκους, αλλά και τη δημοφιλή "Λίμνη των Κύκνων" που θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο στο Ηρώδειο. Ο κ. Καρυτινός ανέφερε με χαρά την επικείμενη ίδρυση Σχολής Κλασικού Χορού από την Ε.Λ.Σ. που θα αναλαμβάνει τη διδασκαλία της τεχνικής και της έκφρασης σε μικρούς σπουδαστές από 12 ως 18 ετών και υποσχέθηκε να ανακοινώσει περισσότερα γύρω από το θέμα αυτό προσεχώς.

Όσο για τη γνωστή απορία όλων για το πότε η Εθνική Λυρική Σκηνή θα αποκτήσει το δικό της χώρο, ο κ. Καρυτινός είχε να πει απλά "Τα πράγματα οδεύουν σε καλό δρόμο. Γιατί δε ρωτάτε όμως τον Υπουργό Πολιτισμού;"