"Εφυγε" ο Μανουέλ Βαθκέθ Μονταλμπάν

20.10.2003
Ο Μανουέλ Βαθκέθ Μονταλμπάν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς, πέθανε "αιφνιδιαστικά" την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ καθώς ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε αεροπλάνο της Thai Airlines με προορισμό τη Μαδρίτη.
Ο Μανουέλ Βαθκέθ Μονταλμπάν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς, πέθανε "αιφνιδιαστικά" την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ καθώς ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε αεροπλάνο της Thai Airlines με προορισμό τη Μαδρίτη. Ο Βαθκέθ Μονταλμπάν, 64 ετών, είχε ολοκληρώσει κύκλο διαλέξεων για το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και έφθασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης προερχόμενος από το Σίδνεϊ. "Πέθανε ξαφνικά, καθώς μετέβαινε από το ένα αεροπλάνο στο άλλο", δήλωσαν ισπανικές διπλωματικές πηγές, αρνούμενες να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο. Οι αρχές της Ταϊλάνδης θα διενεργήσουν αυτοψία και στη συνέχεια η σορός του συγγραφέα θα μεταφερθεί στην Ισπανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ισπανίας στην Ταϊλάνδη Εουχένιο Σαλάρις στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Ο Μανουέλ Βαθκέθ Μονταλμπάν γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939. Εχει δημοσιεύσει ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και δοκίμια και έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα: Μια συναισθηματική αγωγή, Μαρξιστικά ζητήματα, Πράγα, Συναισθηματικό χρονικό της Ισπανίας, Υποφυσιολογικό μανιφέστο, Ο πιανίστας, Συναισθηματικό χρονικό της μεταβατικής περιόδου, Happy End και Γεύματα με ανησυχητικά άτομα.
Ώσπου εμφανίζεται ο ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο στο μυθιστόρημα Εγώ σκότωσα τον Κέννεντυ (1970). Η πρωτότυπη μυθιστορηματική αφήγηση του Μονταλμπάν ανοίγει με αυτό το έργο νέους λογοτεχνικούς δρόμους και καθιερώνει τη Σειρά Καρβάλιο.
Εκτός από τα βραβεία για τις Θάλασσες του Νότου, ο Μ.Β. Μονταλμπάν έχει κερδίσει το Εθνικό Βραβείο Αφηγήματος της Ισπανίας, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος (1992) για το έργο του πάνω στον Ισπανό συγγραφέα και πολιτικό Galindez και το 1995 του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του.
Το 2000, ο Μονταλμπάν κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Grinzane-Cavour για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του:
Το ρόδο της Αλεξάνδρειας (Εκδόσεις Νέα σύνορα), Το κουιντέτο του Μπουένος Αιρες (Καστανιώτης)
Η μοναξιά του μάνατζερ (Αφοί Ζαχαρόπουλοι)
Οι θάλασσες του νότου (Αφοί Ζαχαρόπουλοι)
Ο ελληνικός λαβύρινθος (ΔΕΛΦΙΝΙ)
Γκαλίντεθ (ΔΕΛΦΙΝΙ)
Αυτοβιογραφία του στρατηγού Φράνκο (ΔΕΛΦΙΝΙ)
Λίβελλος από τον πλανήτη πιθήκων (ΔΕΛΦΙΝΙ)
Ο στραγγαλιστής (Πατάκης)
Happy end (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ)
Ή Καίσαρ ή τίποτα (Καστανιώτης)
Ανήθικες συνταγές (Στάχυ)
Οι θάλασσες του Νότου (Μεταίχμιο)
Και ο Θεός μπήκε στην Αβάνα (Καστανιώτης)
Εγώ σκότωσα τον Κέννεντυ (Μεταίχμιο)
Τα λουτρά (Μεταίχμιο)
Ο Καρβάλιο στην κουζίνα (Μεταίχμιο)
Ο μικρός αδελφός (Μεταίχμιο)
Το βραβείο (Μεταίχμιο)
Μάρκος η επανάσταση και οι καθρέφτες (Καστανιώτης)
Ο άρχοντας των μπονσάι (Μεταίχμιο)
Ο άντρας της ζωής μου (Καστανιώτης)
Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο (Μεταίχμιο)