Ο Υπολοχαγός του Ίνισμορ: το είδαμε

26.11.2003
Ο "Υπολοχαγός του Ίνισμορ" είναι μία μαύρη κωμωδία (βραβείο Λώρενς Ολίβιε για την καλύτερη κωμωδία 2003) με θέμα την τρομοκρατία, τοποθετημένη στην Ιρλανδία. Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα καταπιάνεται με την ιστορία μιας δολοφονημένης γάτας, πέντε μαχητών που θέλουν μια ελεύθερη Ιρλανδία και μιας σειράς πράξεων απίστευτης αγριότητας μέσα σε κλίμα τρομοκρατικής υποκουλτούρας.
&00 Το έργο:
Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ του Μάρτιν ΜακΝτόνα είναι μία μαύρη κωμωδία (βραβείο Λώρενς Ολίβιε για την καλύτερη κωμωδία 2003) με θέμα την τρομοκρατία, τοποθετημένη στην Ιρλανδία. Ο "Πάντρικ ο τρελάρας", που ο IRA δεν τον δέχτηκε στις γραμμές του, γιατί τον θεώρησαν επικίνδυνο, είναι μέλος μίας άλλης οργάνωσης, του Εθνικού Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού και επιστρέφει σπίτι του για να δει την αγαπημένη του γάτα, που είναι άρρωστη. Εκείνη όμως έχει δολοφονηθεί από τρεις πιστολάδες συντρόφους του, που θέλουν να τον παγιδεύσουν και να τον σκοτώσουν, γιατί τα έχει βάλει με τους εμπόρους ναρκωτικών...

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Κιούση και της Κοραλίας Σωτηριάδου, η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαβαλάς και τη μουσική η Μαρία Χρίστίνα Κριθαρά. Παίζουν: ο Δημήτρης Πιατάς στο ρόλο του Ντόννυ, ο Νίκος Ορφανός ως Πάντρικ, ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου στο ρόλο του γειτονόπουλου Ντέϊβι, η Κόρα Καρβούνη (Μάρεντ), Γιώργος Γάλλος (Τζέιμς), Παντελής Δεντάκης (Τζόυ), Αντώνης Καρυστινός (Κρίστυ).

Τι μας άρεσε:
- Το έργο του Μάρτιν ΜακΝτόνα γιατί καταγγέλει τη βία και τον παραλογισμό της τρομοκρατίας, με χιούμορ, σαρκασμό και ένταση. Τα αντεστραμμένα ήθη και η "διαστροφή" μιας ομάδας νεαρών τρομοκρατών, γαλουχημένων με το όραμα της ελεύθερης Ιρλανδίας, εκτίθενται στα μάτια των θεατών με τον πλέον προκλητικό -αποτροπιαστικό και ξεκαρδιστικό ταυτόχρονα- τρόπο. Ο συγγραφέας αφουγκράστηκε τον παλμό της εποχής, για να καταπιαστεί με ένα θέμα επίκαιρο και δυσυχώς διαχρονικό, την τρομοκρατία και χειρίζεται το θέμα του με εργαλεία από το ίδιο οπλοστάσιο, αυτό του παραλόγου, στρέφοντας την κάννη στην καρδιά του προβλήματος. Μόνο μέσα από την απόλυτη αποστροφή και την απόλυτη γελοιοποίηση του φανατισμού επέρχεται η συνειδητοποίηση.
- Η πρωτοποριακή σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, γιατί δε "φοβήθηκε" το κείμενο, αλλά αντιθέτως το ανέδειξε με κάθε δυνατό μέσο, ακόμα και με σχεδόν κινηματογραφικά εφέ, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατικής υποκουλτούρας. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σκηνή, τα συναισθήματά μας εναλλάσσονται από την αποστροφή στη συμπάθεια και από τη φρίκη στο γέλιο.
- Ξεχωρίσαμε τις ερμηνείες του Δημήτρη Πιατά και του Ευθύμιου Παπαδημητρίου. Ο πρώτος, με συγκρατημένα μέσα και με την εμπειρία που διαθέτει στο κωμικό είδος, ενσάρκωσε το δειλό, απογυμνωμένο από συναισθήματα Ντόννυ και προκάλεσε πολλές φορές το αυθόρμητο γέλιο του κοινού. Ο Παπαδημητρίου, αποφεύγοντας τις υστερίες, υποδύθηκε με ανεπιτήδευτη αφέλεια το "χαζούλη" Ντέϊβι κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια αναφορά και στον guest star της παράστασης, το μαύρο γατούλη του φινάλε! Το συμπαθητικό τετράποδο υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο την ειρωνεία των πραγμάτων...

Σε ποιους απευθύνεται:Σε θεατές με ... γερό στομάχι, καθότι η γκροτέσκο ατμόσφαιρα και η απροκάλυπτη επίδειξη αιματηρής βίας, που ... θυμίζει ταινία του Ταραντίνο, δίνουν το στίγμα της παράστασης από την πρώτη κιόλας σκηνή! Όσοι, ωστόσο, ξεπεράσουν το σοκ, θα απολαύσουν μια αυθεντική μαύρη κωμωδία με διαχρονικά κοινωνικο-πολιτικά μηνύματα και καλές ερμηνείες.




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Οπωσδήποτε. Πρόκειται για μια πολύ καλά επιμελημένη έκδοση που περιλαμβάνει αυτούσιο το θεατρικό κείμενο στα ελληνικά (με χρήσιμες παραπομπές, όπου υπάρχουν αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα ή γεγονότα), πληροφορίες και κριτικές για το έργο του ΜακΝτόνα, καθώς και συνοπτικό χρονολόγιο με τα βασικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιρλανδικής ιστορίας.




Πότε να πάω και πού να παρκάρω:
Η παράσταση παρουσιάζεται στον Δώμα του Θέατρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ - 210-9212900) που είναι μικρής χωρητικότητας, γι' αυτό φροντίστε νωρίς για τα εισιτήρια, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να δείτε την παράσταση Σαββατοκύριακο. Επειδή μάλλον πρέπει να είστε πολύ τυχεροί για να βρείτε πάρκινγκ στην περιοχή, προτιμήστε καλύτερα το Μετρό, ο σταθμός του οποίου είναι πολύ κοντά στο θέατρο.

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Τρίτη ως Σάββατο, 21.15, Κυριακή 20.00

Τιμές εισιτηρίων:
Ευρώ 20, 12 (φοιτητικό). Ειδική προσφορά: Κάθε Πέμπτη 15, 10 (φοιτητικό).

Γεωργία Οικονόμου, Ανθή Νταουσάνη.