Ο Έντσο Ντάρα "Ντον Πασκουάλε" στην Ε.Λ.Σ.

27.01.2004
&00 Μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, τον "Ντον Πασκουάλε", ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την 1η Φεβρουαρίου, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή το διασημότερο καλλιτέχνη σε αυτό το ρόλο, τον μπάσο Έντσο Ντάρα.
&00 Μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, τον "Ντον Πασκουάλε", ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την 1η Φεβρουαρίου, σε συμπαραγωγή με το Teatro Communale di Modena, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή το διασημότερο καλλιτέχνη σε αυτόν το ρόλο, τον μπάσο Έντσο Ντάρα.

Ο Ντονιτσέτι έγραψε τον "Ντον Πασκουάλε" στη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι. Το συμβόλαιό του για τη συγκεκριμένη όπερα υπογράφτηκε αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο συνθέτης ήθελε να μελοποιήσει μια όπερα που θα διαδραματιζόταν στη σύγχρονή του εποχή. Είχε αποφασίσει το θέμα, αλλά αναζητούσε έναν ικανό ποιητή να το επεξεργαστεί. Απευθύνθηκε στον ιταλό Τζοβάνι Ρουφίνι και τον παρακάλεσε να εκσυγχρονίσει και να αναπροσαρμόσει το παλαιότερο λιμπρέτο του Άντζελο Ανέλι "Σερ Mαρκ Αντόνιο".
Η συνεργασία των δύο ανδρών δεν ήταν και η ευτυχέστερη. Ο συνθέτης, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει υλικό από προγενέστερα έργα του, περιόρισε τα περιθώρια δημιουργίας του Ρουφίνι. Οι μεταξύ τους διαφωνίες ήταν έντονες και ο Ρουφίνι αρνήθηκε τελικά να αναφέρεται το όνομά του στο λιμπρέτο.

Ο Ντονιτσέτι συνέθεσε την όπερα στο εκπληκτικό χρονικό διάστημα των δέκα ημερών, γεγονός για το οποίο υπερηφανευόταν. Σ' αυτό συνέβαλε η τεράστια εμπειρία του (αυτή είναι η 64η όπερά του), αλλά και το γεγονός ότι αξιοποίησε υλικό προγενέστερων έργων, ντουέτι και παρτιτούρες που δεν είχε ολοκληρώσει, τραγούδια σαλονιού κλπ.
Το ανομοιογενές αυτό υλικό διαμορφώθηκε από το συνθέτη με τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμη και σήμερα το μουσικό αποτέλεσμα να προκαλεί θαυμασμό για τη δροσιά και την ευφυία του.
Η πρεμιέρα του "Ντον Πασκουάλε" δόθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1843 στο Παρίσι. Η υποδοχή του κοινού ήταν ενθουσιώδης. Ό[ως αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης σε επιστολή του, όλα τα μέρη της όπερας χειροκροτήθηκαν, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα ευτυχή. Πολύ σύντομα, η όπερα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και θεωρείται πλέον -μαζί με τον "Kουρέα της Σεβίλλης" του Ροσίνι- από τις πιο δημοφιλείς κωμικές όπερες.

Ο ηλικιωμένος Ντον Πασκουάλε αποφασίζει να αποκληρώσει τον ανηψιό του, Ερνέστο και να παντρευτεί ο ίδιος. Όμως, αναλαμβάνει η αγαπημένη του Ερνέστο, Νορίνα, να κάνει ψεύτικο γάμο μαζί του. Η συμπεριφορά της Νορίνα απέναντι στον ηλικιωμένο είναι τόσο κακή που ο Ντον Πασκουάλε, με ανακούφιση τη χωρίζει και χαίρεται που θα την παντρευτεί και θα υποστεί τις ιδιοτροπίες της ο ανηψιός του.

Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση:Νίκος Αθηναίος
Σκηνοθεσία: Enzo Dara
Σκηνικά: Mauro Pagano
Επιμέλεια κοστουμιών: Giovanna Maresta
Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη
Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Enzo Dara, Δημήτρης Κασιούμης (Don Pasquale), Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη (Norina), Mario Zeffiri, Γιάννης Χριστόπουλος (Ernesto), Χάρης Ανδριανός, Κώστας Μαυρογένης (Dottore Malatesta) και άλλοι.
Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η παράσταση ανεβαίνει στις 1, 3, 4, 6, 7, 8 Φεβρουαρίου 2004.
Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 50 - 40 - 33 - 32 - 25- 20 (φοιτητικό)