Ιρβιν Γιάλομ, Ο δήμιος του έρωτα

27.01.2004
Ο γνωστός ψυχοθεραπευτής Ιρβιν Γιάλομ μας αφηγείται δέκα αληθινές ιστορίες ψυχοθεραπείας μέσα από την κλινική του εμπειρία. Σ' αυτή τη σπάνια περιγραφή του αφοσιωμένου θεραπευτή την ώρα τη δουλειάς του, ένας δάσκαλος της ψυχιατρικής έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του συναισθήματα και σφάλματα και με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην καρδιά της θεραπευτικής σχέσης.
"Εμείς οι ψυχοθεραπευτές δεν μπορούμε να κουνάμε το κεφάλι μας με συμπόνια και να προτρέπουμε τους ασθενείς μας με συμπόνια και να προτρέπουμε τους ασθενείς μας να παλέψουν αποφασιστικά με τα προβλήματά τους. Δεν μπορούμε να τους λέμε εσείς και τα προβλήματα μας, γιατί η ζωή μας, η ύπαρξή μας, θα είναι πάντα στενά συνδεδεμένη με το θάνατο, ο έρωτας με την απώλεια, η ελευθερία με το φόβο και το μεγάλωμα με τον αποχωρισμό. Είμαι όλοι μαζί σ' αυτό." Αυτά αναφέρει ο Ιρβιν Γιάλομ στον πρόλογο του "Δήμιου του έρωτα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα.

Ο γνωστός ψυχοθεραπευτής Ιρβιν Γιάλομ μας αφηγείται δέκα αληθινές ιστορίες ψυχοθεραπείας μέσα από την κλινική του εμπειρία. Δέκα ιστορίες καθημερινών ανδρών και γυναικών που -σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα- έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές έτσι ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα των ασθενών του.
Σ' αυτή τη σπάνια περιγραφή του αφοσιωμένου θεραπευτή την ώρα τη δουλειάς του, ένας δάσκαλος της ψυχιατρικής έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του συναισθήματα και σφάλματα και με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην καρδιά της θεραπευτικής σχέσης. Ο Γιάλομ στρέφει εδώ τον προβολέα όχι μόνο τους ασθενείς του αλλά και στον ίδιο τον εαυτό του. Δεν διστάζει να "ξεγυμνωθεί" στα μάτια του αναγνώστη και να μοιραστεί τις χαρές και τις επιτυχίες του, τις αγωνίες του, τους περιορισμούς και τις αποτυχίες του στην κοινή του με τους δέκα ασθενείς πορεία προς την αναζήτηση της αλήθειας και της ίασης.
Περιγράφει και μελετά τη διαδικασία της εξερεύνησης, τη διαδικασία της συμμετοχής μέσα στη ψυχοθεραπεία και για τα δύο μέρη. Οι σαγηνευτικές αυτές ιστορίες προχωρούν πέρα απ' την ψυχοθεραπεία και μιλούν για την ανθρώπινη μοίρα με πόλη της τη σπαρακτική παραδοξότητα.

Αυτό που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει τη γραφή του Ίρβιν Γιάλομ είναι η αμεσότητα, η σαφήνεια και η ζωντάνια. Ο Γιάλομ συνδυάζοντας άψογα την κλινική γνώση της ανθρώπινης ψυχής με την λογοτεχνία σκιαγραφεί ολοκληρωμένους χαρακτήρες και καταφέρνει για άλλη μία φορά να συναρπάσει ξετυλίγοντας στα μάτια μας τα μυστήρια της ψυχής και τα παράδοξα της ζωής.


Εκδόσεις Άγρα
Τίτλος: Ο δήμιος του έρωτα και άλλες ιστορίες ψυχοθεραπείας
Συγγραφέας: Yalom, Irvin
Μετάφραση: Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Γιάννης Ζέρβας
Σελίδες: 390