"Ποπ ανθρωπολόγος" με Βραβείο Τέρνερ

03.12.2008
Τα καρτούν του Μαρκ Λέκεϊ συνεπήραν τα μέλη της κριτικής επιτροπής για το Βραβείο Τέρνερ και ψήφισαν υπέρ του 44χρονου Βρετανού καλλιτέχνη, ο οποίος και κέρδισε το σημαντικό, αλλά αμφιλεγόμενο, εικαστικό βραβείο.

Τα καρτούν του Μαρκ Λέκεϊ συνεπήραν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του αμφιλεγόμενου βρετανικού εικαστικού Βραβείου Τέρνερ, με αποτέλεσμα να ψηφίσουν υπέρ του 44χρονου Βρετανού καλλιτέχνη.

Ο Μαρκ Λέκεϊ είναι ο μοναδικός άνδρας από τη σορτ λιστ και πολλοί περίμεναν πως το βραβείο θα πήγαινε σε γυναίκα εικαστικό, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η τέταρτη καλλιτέχνιδα βραβευμένη με Τέρνερ στην ιστορία του θεσμού από το 1984.

Ο Λέκεϊ ανέτρεψε τα προγνωστικά και έφυγε από την τελετή απονομής - την οποία κάλυψε το Channel 4, την 1η Δεκεμβρίου - με το πολυσυζητημένο βραβείο και το χρηματικό ποσό των 25.000 λιρών!

Έκπληξη - τουλάχιστον για εμάς - αποτέλεσε η "φιλοσοφημένη" επιλογή του προσώπου που έκανε την απονομή. Ο Αυστραλός μουσικός, στιχουργός, συγγραφέας, και εμπνευστής του ροκ συγκροτήματος 'Nick Cave and the Bad Seeds', Νικ Κέιβ, ήταν αυτός που ανακοίνωσε τον μεγάλο νικητή της βραδιάς.

«Νιώθω ένα μεγάλο συναίσθημα χαράς. Είναι όμορφο να δημιουργείς κάτι που προκαλεί κάποιον αντίκτυπο στη βρετανική κουλτούρα και που αποτελεί τμήμα της βρετανικής κουλτούρας», δήλωσε ο νικητής του φετινού Τέρνερ , προσθέτοντας με ενθουσιασμό: «Δεν το περίμενα να κερδίσω. Είναι πολύ ωραίο, είναι όμορφο».



Ο Λέκεϊ, που χαρακτηρίστηκε από Βρετανούς κριτικούς τέχνης ως "ποπ ανθρωπολόγος" δήλωσε ότι το βραβείο επιθυμεί να του ανοίξει το δρόμο για νέες ευκαιρίες! Δεν θέλει να κάνει μόνο εκθέσεις θέλει και ένα δικό του... τηλεοπτικό σόου για την underground βρετανική τέχνη και ελπίζει τα έργα του να επηρεάσουν τη σύγχρονη εικαστική σκηνή.

Ο Λέκεϊ τιμήθηκε για μια σειρά του από κινούμενα σχέδια και μικρού μήκους ταινίες, όπου εμφανίζονται γνωστά πρόσωπα του κόσμου των κόμικς και των καρτούν, όπως ο γάτος Φίλιξ, ο Χόμερ Σίμπσον και ο Γκάρφιλντ.

Ο δρόμος του Λέκεϊ συνάντησε αυτόν του "κακού παιδιού" της βρετανικής τέχνης Ντέμιαν Χιρστ το 1990 σε έκθεση του λονδρέζικου Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης. Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται σε συλλογές της βρετανικής Τέιτ και του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.

Τσατσαράγκου Χριστίνα