Κεραμική Γλυπτική του Γιάννη Ιορδανίδη στη Νέα Υόρκη

05.11.2004
Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί στους χώρους του την έκθεση του ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη Γιάννη Ιορδανίδη, ευρύτερα γνωστού ως Γιάννη (Yiannes), με τίτλο "Κεραμική Γλυπτική".

Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί στους χώρους του την έκθεση του ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη Γιάννη Ιορδανίδη, ευρύτερα γνωστού ως Γιάννη (Yiannes), με τίτλο "Κεραμική Γλυπτική".

Η έκθεση φιλοξενεί γλυπτά από πηλό και μικτές ύλες, επιλογές από τη δημιουργική πορεία του καλλιτέχνη κατά την τελευταία 30ετία. Αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη παρουσιάζεται παράλληλα στο Κέντρο Τέχνης του Κολλεγίου Κουίνς.

Οι δημιουργίες του Γιάννη αντανακλούν τις επιρροές μιας διττής πατρίδας · Ελλάδας και Αμερικής. Κατεξοχήν γλύπτης, ο Γιάννης Ιορδανίδης συχνά μεταχειρίζεται πολλαπλά μέσα για να επαναπροσδιορίσει τη νεκρή φύση. O Ronald Kuchta, εκδότης του περιοδικού American Ceramics, γράφει για τον Γιάννη: "...δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας του. Το ιδίωμά του είναι μεν καθαρά αμερικανικό ·εννοιολογικό, αφηρημένο, εξπρεσιονιστικό και ποπ - όμως η αναπόφευκτη επιρροή της ταυτότητάς του τον έλκει πάντα και σηματοδοτεί τα έργα του". Ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Με σουρεαλιστική, παιχνιδιάρικη διάθεση, ξεδιπλώνει νέες πτυχές αυτού που συχνά μοιάζει κοινό και γνώριμο. Μας καλεί να ανακαλύψουμε εκ νέου τα αντικείμενα που η καθημερινή επαφή μαζί τους τα έχει καταστήσει "αόρατα". Μας προτρέπει να εξερευνήσουμε την αλληγορία της ανθρώπινης υπόστασης. Ο Γιάννης έχει εκθέσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Έργα του κοσμούν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Αμερικής και του εξωτερικού. Έχει οργανώσει εκθέσεις κεραμικής τέχνης και έχει σκηνοθετήσει βίντεο βασισμένα στη δουλειά του, με πιο πρόσφατο τη "Μεταμόρφωση της Μποτίλιας" (2001). Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Μουσείου Μπρούκλιν και του Πανεπιστημίου New School της Νέας Υόρκης. Έχει αποσπάσει σημαντικές υποτροφίες και χορηγίες. Δίδαξε στην Ν. Υόρκη και στην Καλιφόρνια. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών των Κολλεγίων Κουίνς και Μπρούκλιν, CUNY.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 9 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 7 Δεκεμβρίου 2004.
Συνοδεύεται από έγχρωμο κατάλογο.