Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα στη "Λίλιαν Βουδούρη"

23.03.2009
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες».
Τι: Διεθνές Συνέδριο Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»
«Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες» στο πλαίσιο του Πέμπτου κύκλου Ελληνικών Μουσικών Γιορτών
Που: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος/ Αίθουσα Διδασκαλίας Μεγάλης Μουσικής
Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»
Πότε: 27 - 29 Μαρτίου 2009

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες». Το συνέδριο διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2009. Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του συνεδρίου οι επίσημες γλώσσες είναι η ελληνική και η αγγλική, ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη μετάφραση στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η ελληνική μουσική του 20ού αιώνα στη σύνδεσή της με διαφορετικές μορφές σκηνικής δράσης. Στόχος είναι να φωτιστούν πέρα από τα ιστορικά γένη και είδη, νεότερα είδη μουσικής όπως συσχετίζονται με διαφορετικές όψεις, ιστορικές και νεότερες, των παραστατικών τεχνών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 61 ανακοινώσεις Ελλήνων και ξένων μουσικολόγων και άλλων ειδικών που καλύπτουν τα περισσότερα από τα είδη όπου διαπλέκεται η μουσική με τις παραστατικές τέχνες. Έτσι, θα υπάρχουν ανακοινώσεις σχετικά με: όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ, σκηνική μουσική, μπαλέτο, μουσικό θέατρο, μουσική κινηματογράφου και νέα είδη (ηχητικές εγκαταστάσεις, μουσική και video-art).

Οι εισηγήσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της νεοελληνικής μουσικής για τις παραστατικές τέχνες και αναφέρονται σε έργα Ελλήνων συνθετών από τον Δ. Λαυράγκα και το Μ. Καλομοίρη, στον Γ. Α. Παπαϊωάννου, τον Δ. Δραγατάκη, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Μ. Χατζιδάκι, τον Γ. Χρήστου και τον Ι. Ξενάκη και άλλους, ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις για διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες της διασποράς.

Κεντρικοί ομιλητές είναι ο Σπύρος Ευαγγελάτος, σκηνοθέτης, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και ο Martin Zenck, μουσικολόγος ? καθηγητής Ινστιτούτου Μουσικής Έρευνας Πανεπιστημίου Würzburg.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου διοργανώνεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Μουσική και παραστατικές τέχνες σήμερα» όπου συμμετέχουν οι: Γιώργος Κουμεντάκης (συνθέτης), Δημήτρης Μαραγκόπουλος (συνθέτης, καθηγητής Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου), Χάρης Ξανθουδάκης (συνθέτης, μουσικολόγος ? καθηγητής Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου), Σπύρος Σακκάς (βαρύτονος), και Νίκος Τσούχλος (αρχιμουσικός ? Διευθυντής Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), με συντονίστρια της συζήτησης την Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγο - ειδική σύμβουλο του Ο.Μ.Μ.Α.).

Πληροφορίες: Στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=4509
Στα τηλέφωνα 2107282778 και 2107282333.