Φεστιβάλ σούπερ ηρώων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

30.03.2009
Ο Σούπερμαν, ο Σπάιντερμαν, οι X-Men, οι αντίπαλοί τους Λεξ Λούθορ, δρ Οκτάπους και Μαγκνίτο αντίστοιχα είναι μερικοί από τους διασημότερους υπερήρωες και υπερ-κακούς, δημιουργήματα της λεγόμενης «ηρωικής φαντασίας», που θα εισβάλουν στην Αθήνα για ένα διήμερο.

Ο Σούπερμαν, ο Σπάιντερμαν, οι X-Men, οι αντίπαλοί τους Λεξ Λούθορ, δρ Οκτάπους και Μαγκνίτο αντίστοιχα, είναι μερικοί από τους διασημότερους υπερήρωες και υπερ-κακούς, δημιουργήματα της λεγόμενης «ηρωικής φαντασίας», που θα εισβάλουν στην Αθήνα για ένα διήμερο.

Συγκεκριμένα, στις 11 και 12 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22) που θα πλημμυρίσει από τους πρωταγωνιστές του κόσμου των υπερηρωικών κόμικς, όπως τους έχουμε γνωρίσει στην έντυπη και κινηματογραφική μορφή τους. Θα τους υπηρετήσουν εκθέσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, προβολές, μπαζάρ καταστημάτων κόμικς και εκδοτικών εταιρειών, βραβεία για Ελληνες δημιουργούς, υψηλοί προσκεκλημένοι. Ετσι έχει προγραμματιστεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ Comicdom Con Athens, το οποίο επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά, μετά την επιτυχία των προηγούμενων (http://www.comicdom-con.gr).

Η περσινή διοργάνωση είχε προσελκύσει περί τους 5.000 επισκέπτες, ενώ για το ελληνικό αυτό μικρό φεστιβάλ έχουν διατυπωθεί τα καλύτερα: «Από τις αγαπημένες μου διοργανώσεις! Φιλική, οργανωμένη και γεμάτη ενθουσιασμό», έχει πει ο Peter Milligan (X-Men).

Κατά τον Αμερικανό κομίστα Γουίλιαμ Τούτσι, δημιουργό της ηρωίδας Shi, είναι «από τις καλύτερες διοργανώσεις του πλανήτη», «πραγματικό διαμάντι και παράδειγμα προς μίμηση».

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα βρουν τις απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον κόσμο των υπερηρώων ή θα φρεσκάρουν τη μνήμη τους για τις κόντρες τους με τους αμετανόητους εχθρούς τους. Μπορεί οι περισσότεροι να θυμούνται ότι ο πρώτος υπερήρωας ήταν ο Σούπερμαν το 1938, γέννημα των Τζέρι Σίγκερ και Τζο Σούστερ. Η ότι η πρώτη υπερηρωίδα είναι η Αμαζόνα Wonderwoman.

Αλλά ποιος είναι ο πρώτος σούπερ κακός; Πότε αποκαλύφτηκε η αδυναμία του Σούπερμαν απέναντι στον κρυπτονίτη; Πότε εμφανίστηκαν οι υπερήρωες στο σελιλόιντ; Ποιο είναι το origin του Γούλβεριν, από τους X-Men, που ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει μόνος του στη μεγάλη οθόνη;

Η γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης θα μεταμορφωθεί σε ένα ζωντανό κόμικς, μέσα από τις σελίδες του οποίου θα ξεπηδήσουν οι σούπερ καλοί και κακοί. Η έκθεση «Superhero Εxperience» θα δείξει την εξέλιξη ανά δεκαετίες των σημαντικότερων σούπερ ηρώων και σούπερ κακών. Επεξηγηματικό υλικό και προβολές, όπως του ντοκιμαντέρ του History Channel «Comic book superheroes unmasked» και της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Τhe incredibles», θα συμπληρώσουν το ταξίδι στην «ηρωική φαντασία».

Την κεντρική έκθεση πλαισιώνει η ελληνική οπτική, μέσα από έργα δώδεκα δημιουργών (Γιώργος Δημητρίου, Μιχάλης Διαλυνάς, Πέτρος Ζερβός, Νίκος Κούτσης, Κώστας Κυριακάκης, Γιώργος Κομιώτης, Ελλη Asaph Μόκα, Γιάννης Ρουμπούλιας, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Θανάσης Τσίλης, Κων. Χρυσούλης, Πέτρος Χριστούλιας).

Προσκεκλημένοι του φετινού Comicdom Com Athens είναι δύο δημοφιλείς κομίστες, δημιουργοί μερικών από τους διασημότερους υπερήρωες:

Ο βετεράνος Αμερικανός Μαρβ Γούλφμαν (Crisis on infinite earths, Transformers, Amazing Spider-Man, Teen Titans), o οποίος θα βραβευτεί για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη των κόμικς, πολλοί χαρακτήρες του οποίου έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Και ο Μπάρι Κίτσον (Anazing Spider-Man, Legion of super-heroes, Tranformers, Batman). Οι δυο τους θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια δημιουργίας κόμικς και θα υπογράψουν έργα τους για το κοινό.