Η Κάθριν Άστον στο Μέγαρο

01.07.2010
Μια από τις ισχυρότερες γυναίκες πολιτικούς του κόσμου, η Κάθριν Άστον, έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για την Ευρώπη στον σημερινό Κόσμο, για τις προοπτικές της στο παγκόσμιο τοπίο των ασύλληπτων αλλαγών και τις δυνατότητές της να συγκροτήσει έναν ισχυρό πόλο οικοδόμησης του μέλλοντος.
Μια από τις ισχυρότερες γυναίκες πολιτικούς του κόσμου, η Κάθριν Άστον, έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για την Ευρώπη στον σημερινό Κόσμο, για τις προοπτικές της στο παγκόσμιο τοπίο των ασύλληπτων αλλαγών και τις δυνατότητές της να συγκροτήσει έναν ισχυρό πόλο οικοδόμησης του μέλλοντος.

Εξαιρετικά επίκαιρη η ομιλία της πρώτης Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποπειράται να διατυπώσει ρεαλιστικές, αλλά και δυναμικές απαντήσεις για τη σημερινή Ευρώπη και να προσδιορίσει το στίγμα της στη σύγχρονη σύνθετη πραγματικότητα.

Η Κάθριν Άστον, καλεσμένη του Megaron Plus, πέντε μήνες μετά το διορισμό της σε μια θέση, που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τους κοινούς κώδικες και την αποτελεσματικότητα των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγει την Αθήνα για να μιλήσει για την αρχιτεκτονική και το ρόλο της Ευρώπης στην κεντρική σκηνή της διεθνούς πολιτικής.

Ποια είναι η Κάθριν Άστον
Η Κάθριν Άστον γεννήθηκε στο Άπχόλαντ του Λάνκσάιρ (Lancashire) και σπούδασε κοινωνιολογία και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η διαδρομή της μετά τις σπουδές της υπήρξε ιλιγγιώδης και το βιογραφικό της, μια σύνοψη των μεγάλων ανατροπών που έγιναν στην πολιτική ετικέτα της Βρετανίας, την τελευταία 30ετία : δραστηριοποιήθηκε έντονα, από το 1977, στην Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, στο Κεντρικό Συμβούλιο για την Εκπαίδευση και την Κοινωνική Συμμετοχή, σε θέσεις συμβούλου επιχειρήσεων, πέρασε τη δεκαετία του 90 ως ανεξάρτητη σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής και ως στέλεχος του οργανισμού Bussiness in the Community, ο οποίος καλλιεργεί και προωθεί την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων. Έγινε πρόεδρος του Οργανισμού Υγείας του Χέρτφορντσάιρ και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Μονογονεϊκές Οικογένειες.

Όταν ήρθε η ώρα των Εργατικών, το 1999, μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Τόνι Μπλέρ της έδωσε αμέσως τον τίτλο της Βαρόνης Άστον του Άπχόλαντ, φόρο τιμής στη μικρή πόλη που μεγάλωσε, αλλά και στην περιοχή-οχυρό του Εργατικού Κόμματος. Στη συνέχεια έγινε μέλος του Ανακτοβουλίου της Βασίλισσας, Υφυπουργός Παιδείας, Υφυπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων και Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Το 2007, στην πρώτη κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, διορίστηκε Πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων, με ευθύνη στα θέματα ισότητας και Πρόεδρος του Ανακτοβουλίου. Από τη θέση αυτή κατάφερε να περάσει από το ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας της τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και τη θέση του πρώτου Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2008 διορίστηκε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο. Τον Δεκέμβριο του 2009 έγινε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Φεβρουάριο του 2010, με τη συγκατάθεση όλων των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρώπης, αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, έγινε η πρώτη υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της Ένωσης, εκπρόσωπος μισού δισεκατομμυρίου πολιτών και προϊσταμένη της μεγαλύτερης διπλωματικής υπηρεσίας του κόσμου, με 5000 διπλωμάτες, σε 130 χώρες.

Αυτή την εποχή η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει τη δική της διπλωματική υπηρεσία, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης που θα κληθεί να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, αφού θα πλαισιώσει την Ύπατη Εκπρόσωπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, Κάθριν Αστον και το Συμβούλιο της Ένωσης.

Η Κάθριν Άστον είναι οπαδός της αθόρυβης διπλωματίας και της αθόρυβης αποτελεσματικότητας. Οι συνεργάτες και οι φίλοι της δηλώνουν ότι είναι υπομονετική, με μεγάλη ικανότητα να συγκροτεί συμμαχίες και συναινέσεις. Το περιοδικό ?Economist?, αμέσως μετά το διορισμό της στην κορυφαία αυτή θέση της Ένωσης, σημείωσε ότι το μυστικό της επιτυχίας της είναι η ικανότητά της στην οικοδόμηση σχέσεων, η δεξιότητά της στις διαπραγματεύσεις, η πειστικότητά της, η αμεσότητά της, το πρακτικό της πνεύμα.
Όσοι έχουν δουλέψει μαζί της, βεβαιώνουν ότι είναι υποστηρικτική για τους εργαζόμενους, με μια φυσική κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθόλου κοσμική, διακριτική στη δημόσια ζωή της.
Η Κάθριν Άστον είναι παντρεμένη με τον πολύ γνωστό στην Βρετανία δημοσκόπο και πρώην δημοσιογράφο, Πίτερ Κέλνερ. Ζουν με τα δυο τους παιδιά και τα τρία από προηγούμενο δικό του γάμο.

ΙΝFO:

‘Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ’, Διάλεξη της Κάθριν Άστον
Πότε: Πέμπτη, 8 Ιουλίου, 7 μμ.
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ