Ο Τζακ Νίκολσον έστριβε τα τσιγάρα...

14.12.2004
«Ο Τζακ Νίκολσον έστριβε τα τσιγάρα» του David Lindsay έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο καινούριο θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου. Το έργο του David Lindsay αποτελεί μια απολύτως μαύρη κωμωδία, ακραία με συνεχείς ανατροπές, μια αιχμηρή, σκληρή πλην απολαυστική σάτιρα με κεντρικό θέμα την πλήρη κατάλυση και αποσύνθεση της «αγίας αμερικανικής οικογένειας».

«Ο Τζακ Νίκολσον έστριβε τα τσιγάρα» του David Lindsay έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο καινούριο θέατρο Ρένα Βλαχοπούλου.

Το έργο του David Lindsay αποτελεί μια απολύτως μαύρη κωμωδία, ακραία με συνεχείς ανατροπές, μια αιχμηρή, σκληρή πλην απολαυστική σάτιρα με κεντρικό θέμα την πλήρη κατάλυση και αποσύνθεση της «αγίας αμερικανικής οικογένειας». Ο θεατής καλείται να μπλεχτεί σε ένα κυνήγι αναζήτησης της πραγματικής ταυτότητας των ηρώων, καθώς κανένας δεν αποκαλύπτει από την αρχή ποιος πραγματικά είναι.
Τα ερωτηματικά, το «ποιος», το «που», το «γιατί» δεν σταματούν ποτέ καθώς ο Lindsay ξεδιπλώνει τις σχεδόν σουρεαλιστικές του εικόνες.
Μέσα από μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και σασπένς -γιατί οι περισσότεροι ήρωες δηλώνουν στην αρχή άλλη ταυτότητα από αυτή που έχουν πραγματικά- ο συγγραφέας ασκεί οξεία κριτική για τους επικίνδυνα αφελείς μέσους Αμερικανούς.

Το έργο παίχτηκε έξι χρόνια στην Αμερική, off Brodway, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις τη Αμερικής με πολύ μεγάλη επιτυχία. Εξίσου μεγάλη επιτυχία γνώρισαν τα ανεβάσματά του στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Οι ηθοποιοί καλούνται να υποδυθούν πραγματικά ακραίους χαρακτήρες.
Ο Ρόμπερτ είναι ο ναρκομανής σύζυγος και πρώην έμπορος ναρκωτικών, ο οποίος νομίζει ότι έγινε πλέον ολοκληρωμένη προσωπικότητα μόνο και μόνο επειδή έκανε ψυχανάλυση!
Η Κλαιρ η σύζυγος του Ρόμπερτ πάσχει από ολοκληρωτική αμνησία.
Ο Φιλίπ ο πρώην σύζυγος της Κλαιρ είναι κατάδικος που απέδρασε και με πολλά ειδικά χαρακτηριστικά: κουτσός, στραβός από το ένα μάτι και ψευδός!
Η μητέρα της Κλαιρ, η Έλσα, έχει περάσει εγκεφαλικό και για αυτό συνεννοείται μόνο με φθόγγους.
Ο μικρός γιος τους Κένυ καπνίζει χασίς από αντίδραση στον οικογενειακό τραγέλαφο, ενώ στο έργο συναντάμε ακόμα έναν εγγαστρίμυθο δραπέτη κι αυτός των φυλακών και μια αστυνομικίνα που τελικά δεν είναι αστυνομικίνα αλλά ερωτευμένη γυναίκα σε απελπισία.
Όσο για τον Τζακ Νίκολσον, αυτός είναι η έκπληξη της παράστασης!

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία:
Πέτρος Ζούλιας
Μετάφραση-Απόδοση: Χάρης Ρώμας, Άννα Χατζησοφιά
Σκηνικά-Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Νένες
Παίζουν: Χάρης Ρώμας, Πασχάλης Τσαρούχας, Άννα Κουρή, Μαρία Κωνσταντάρου, Γιάννης Πολιτάκης, Μάρα Μπαρόλα, Στέλιος Πετράκης.

Παραστάσεις:
Τετάρτη (λαϊκή): 8:00
Πέμπτη: 9.15
Παρασκευή: 9.15 Σάββατο & Κυριακή: 6.15 & 9.15

Εισιτήρια: 20 ευρώ, 15 ευρώ (λαϊκή, φοιτητικό)