Συλλεκτικός Τσαρούχης είκοσι χρόνια μετά...

15.12.2004
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί μια μνημειώδη έκδοση με τίτλο «Τσαρούχης, Το Πρόσωπο της Ελλάδας». Το λεύκωμα περιέχει 424 αριθμημένα αντίτυπα, από τα οποία τα 36 είναι έργα του Γιάννη Τσαρούχη επιλεγμένα από τον ίδιο το 1983 στην Αφρική και 25 είναι διάσημες αυθεντικές υπογραφές Ελλήνων και ξένων, φίλων και θαυμαστών του.
Το Νέο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί μια μνημειώδη έκδοση με τίτλο "Τσαρούχης, Το Πρόσωπο της Ελλάδας", (The Face of Modern Greece). Το λεύκωμα περιέχει 424 αριθμημένα αντίτυπα, από τα οποία τα 36 είναι έργα του Γιάννη Τσαρούχη επιλεγμένα από τον ίδιο το 1983 στην Αφρική και 25 είναι διάσημες αυθεντικές υπογραφές Ελλήνων και ξένων, φίλων και θαυμαστών του.

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου τέχνης με έργα του Τσαρούχη δόθηκε από τον μεγάλο Αμερικανό σκηνοθέτη Τζορτζ Κιούκορ στον Ελληνοαμερικανό φωτογράφο Στάθη Ορφανό, όταν τον επισκέφθηκε για να τον φωτογραφήσει στο σπίτι του στο Los Angeles.
Η ιδέα του Τζορτζ Κιούκορ έγινε το όραμα του Στάθη Ορφανού που πραγματοποιήθηκε 21 χρόνια αργότερα από τις εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα και Sylvester-Orphanos, Los Angeles, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και του γνωστού συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, του οποίου η διαμεσολάβηση για την υλοποίηση της υπήρξε καθοριστική.

Κάθε αντίτυπο περιέχει δυο χειροποίητους φακέλους εκτυπωμένους με μεταξοτυπία. Στον ένα περιλαμβάνονται τα έργα του ζωγράφου και οι υπογραφές όσων είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην έκδοση (Μερκούρη, Τσαρούχης, Γαβράς, Ντασέν, Κακογιάννης, Παπαθανασίου, Cadmus, Bresson, Ελύτης, Φασιανός, Galanos, Χατζιδάκις, Horst, Μάνος, Μerrill, Hockney, Ρίτσος, Spender, Updike, Orphanos, Sylvester, Price, θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Τσίτουρας) και στον άλλο τα κείμενα τους εκτυπωμένα σε χειροποίητο αγγλικό χαρτί, που αναφέρονται στη γνωριμία τους με τον ίδιο το ζωγράφο και με το έργο του.

Και οι δύο φάκελοι είναι τοποθετημένοι σε χειροποίητη κασετίνα, διαστάσεων 42,5 x 10 mm., σχεδιασμένη από τον ίδιο τον Τσαρούχη. Μία έκδοση που αποτίει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό που καταξίωσε με το έργο του το πρόσωπο της Ελλάδας διεθνώς.

Η έκδοση διατίθεται αποκλειστικά από το βιβλιοπωλείο της Μίλητου, Σόλωνος 94, The Tsitouras Collection, Σόλωνος 80 και το ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουραρχου 28, Μαρούσι