Η Βασίλισσα του Χιονιού στη Λυρική

15.12.2004
Ένα γοητευτικό παραμύθι με καλούς και κακούς ήρωες που βρίσκονται αντιμέτωποι, είναι το μπαλέτο « Η βασίλισσα του χιονιού» του Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ, που ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από την Εθνική Λυρική Σκηνή την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Ένα γοητευτικό παραμύθι με καλούς και κακούς ήρωες που βρίσκονται αντιμέτωποι, είναι το μπαλέτο « Η βασίλισσα του χιονιού» του Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ, που ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από την Εθνική Λυρική Σκηνή την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου. Ο Γκλαζούνοφ είναι ένας απ’ τους ελάχιστους Ρώσους συνθέτες που δεν έγραψε καμία όπερα. Ασχολήθηκε κυρίως με τη συμφωνική μουσική και το μπαλέτο. Πολύ σημαντικό ρόλο στις δικές του επεξεργασίες έργων μπαλέτου έπαιξαν και οι ενορχηστρώσεις του Τσαϊκόφσκι.

Στη δημιουργική πορεία του Γκλαζούνοφ δεν υπάρχει μπαλέτο με τον τίτλο « Η Βασίλισσα του χιονιού». Ο χορογράφος Ρέι Μπάρα και ο λιμπρετίστας Φράντζις Χενγκστ δημιούργησαν ένα νεοκλασικό, ρομαντικό δίπρακτο, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, επιλέγοντας κομμάτια από διαφορετικές συνθέσεις του Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ.

Ο Διάβολος δημιουργεί ένα καθρέφτη που συρρικνώνει κάθε τι καλό και ωραίο και προβάλλει ο,τιδήποτε κακό και άσχημο. Σε μια μεγάλη πόλη ζουν η Γκέρτα και ο Κάι, δύο αχώριστοι φίλοι. Ξαφνικά, στο μάτι του Κάι μπαίνει ένα θραύσμα του διαβολικού καθρέφτη και φθάνει στην καρδιά του. Κυριευμένος από το Διάβολο, επιτίθεται στη Γκέρτα, ενώ μαγεύεται από την ψυχρή ομορφιά της Βασίλισσας του Χιονιού. Η περιπέτεια της Γκέρτα για την επαναφορά του Κάι, αρχίζει.

Που : Εθνική Λυρική Σκηνή

Πότε : 19,21,25,26 Δεκεμβρίου και 5,6,8,22,23 Ιανουαρίου.

Χορογραφία :Ρέι Μπάρα

Σκηνικά-κοστούμια: Κλάους Χελενστάιν

Φωτισμοί: Γιάννης Θεοδωρίδης, Κλάους Χελενστάιν

Χορεύουν : Αλίνα Στεργιανού, Αιμιλία Γάσπαρη, Νατάσα Σιούτα, Γιάννης Ντοντσάκης, Στράτος Παπανούσης, ‘Ιχαρ Σιάτσκο, Γιώργος Βαρβαριώτης