Άνθρωποι και Ποντίκια

20.12.2004
Στον Αμερικανικό Νότο γνωρίζουμε δύο φίλους που ξεκινούν να ταξιδεύουν μαζί, αχώριστοι. Ο Τζωρτζ είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί, αλλά όχι να ονειρευτεί. Ο Λέννυ είναι αυτός που έχει τη σωματική δύναμη, δεν μπορεί να σκεφτεί αλλά μπορεί να ονειρευτεί και μάλιστα να παρασύρει και τον Τζώρτζ σε αυτό το όνειρο. Αλλά το όνειρο μπορεί μόνο να αγορασθεί, και για αυτό πρέπει να μαζέψουν χρήματα.

Το έργο: Στον Αμερικανικό Νότο δύο φίλοι ξεκινούν να ταξιδεύουν μαζί. Είναι  αχώριστοι. Ο Τζωρτζ έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί, αλλά όχι να ονειρευτεί. Ο Λέννυ έχει τη σωματική δύναμη, δεν μπορεί να σκεφτεί, αλλά μπορεί να ονειρευτεί και μάλιστα να παρασύρει και τον Τζώρτζ σε αυτό το όνειρο. Αλλά το όνειρο μπορεί μόνο να αγορασθεί, και για αυτό πρέπει να μαζέψουν χρήματα. Έτσι ο Τζωρτζ προτείνει να δουλέψουν σε μια φάρμα.
Στην φάρμα θα μπορέσουν να δουλέψουν για ένα διάστημα ώστε να πλησιάσουν το όνειρό τους. Ένα δικό τους κτήμα πέρα από το ποτάμι. Η φάρμα, είναι ο τόπος εγκλεισμού τους. Όλοι διεκδικούν ένα κομμάτι όνειρο.
Μέσα σε αυτή την ανδροκρατούμενη φάρμα που δεν έχει όνομα... υπάρχει η γυναικά. Αυτή ζητάει την τρυφερότητα, την αγάπη και την επικοινωνία. Ο Λέννυ είναι ο μόνος που μπορεί να την πλησιάσει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Η γυναίκα θα του χαρίσει ένα τραγούδι και όσο διαρκεί αυτό θα νιώσουν και οι δύο την απόλυτη ευτυχία. Αλλά θα χαθεί...
Η αδυναμία σκέψης του Λέννυ σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη δύναμή του θα μετατρέψει το όνειρο σε εφιάλτη. Έτσι δεν μένει τίποτα άλλο από την υπέρτατη πράξη γενναιοδωρίας του Τζώρτζ προς τον «σχιζοφρενικό» φίλο του Λέννυ. Η  απελευθέρωση του.

  

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:

Το έργο του σπουδαίου Άγγλου συγγραφέα, βραβευμένου με Πούλιτζερ, Τζον Στάϊνμπεκ «Άνθρωποι και Ποντίκια» παρουσιάζεται στο θέατρο Άνοιξης.
Την σκηνοθεσία της παράστασης και την θεατρική διασκευή υπογράφει ο Γιάννης Μαργαρίτης, το σκηνικό και τα κουστούμια έχει αναλάβει ο Καρμεντσίτα Μπροσμπογιού, την χορογραφία η Σεσίλ Μικρούτσικου, την μουσική σύνθεση ο Τάκης Τσάφος και την μουσική επιμέλεια και τους φωτισμούς επιμελείται ο Γιάννης Μαργαρίτης.
Ο Δημήτρης Σικάρας ερμηνεύει τον Τζωρτζ, ο Δημήτρης Πιατάς τον φίλο του Λέννυ, η Χρυσάνθη Δουζή την γυναίκα, ο Νίκος Ορφανός τον Κέρλυ, ο Κώστας Ανταλόπουλος τον Σλιμ. Στο ρόλο Κάντυ ο Νικόλας Λάμπρου και του Κάρλσον ο Δημήτρης Ζωραφάκης.

 

Τι μας άρεσε: - Η αριστουργηματική νουβέλα του Τζόν Στάινμπεκ, μια σπουδή ανάμεσα στην αντρική φιλία και τη μοναξιά, ανάμεσα στη στοργή, τη προστασία και τη λύτρωση.
 - Ο Δημήτρης Πιατάς, στο ρόλο του σχιζοφρενή Λέννυ. Η ερμηνεία του όσον αφορά στην ευαισθησία της ψυχής, στη τραγικότητα της μοίρας και στην αδυναμία της σκέψης του Λέννυ.
- Η θεατρική διασκευή του Γιάννη Μαργαρίτη. Το ότι αφήνει στον θεατή να κάνει το προσωπικό του ταξίδι, παρόμοια με αυτό του αναγνώστη..

Τι δεν μας άρεσε: - Ίσως το ότι αποχωρείς από το θέατρο και δεν μπαίνεις στην διαδικασία να σκεφτείς και να προβληματιστείς, πράγμα που θα έπρεπε να κάνεις, ειδικά για αυτό το έργο εφ’ όσον χαρακτηρίζεται βαθιά κοινωνικό από τον ίδιο τον Στάϊνμπεκ.
-Οι προσδοκίες μας για το έργο δεν βρήκαν την απαραίτητη ανταπόκριση, και φύγαμε από το θέατρο με ένα αίσθημα μη-ικανοποίησης.
-Η ερμηνεία των ηθοποιών, εξαιρουμένου του Δημήτρη Πιατά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «λίγη» σε κάποια σημεία της παράστασης.

 

Σε ποιον απευθύνεται: Στους φανατικούς του  Δημήτρη Πιατά.  

 

 

 

Πότε να πάω και που να παρκάρω: Τα εισιτήρια σας μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το ταμείο του θεάτρου ή και να φροντίσετε πιο πριν για αυτά. Μπορείτε να παρκάρετε στα στενά του Μεταξουργείου ή ακόμα και να κατεβείτε στη στάση Μεταξουργείο του μετρό.

 

Πρόγραμμα Παραστάσεων:

11 Νοεμβρίου έως 27 Φεβρουαρίου 2005
Τετ., Πέμ., Παρ.: 21:15
Σαβ.: 18:30 και 21:15
Κυρ: 20 :00

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρω, φοιτητικό 12 ευρω.

ΘΕΑΤΡΟ Άνοιξης, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο.



Ιακωβίνα Καπάλα