Εραστής σε σχεδία!

20.12.2004
Το έργο του Ηarold Pinter "O Εραστής", σε σκηνοθεσία Τώνιας Ράλλη, φιλοξενεί το θέατρο Σχεδία από τις 13 του Δεκέμβρη.

Το έργο του Ηarold Pinter "O Εραστής", σε σκηνοθεσία Τώνιας Ράλλη, φιλοξενεί το θέατρο Σχεδία από τις 13 του Δεκέμβρη. Πρόκειται για την ιστορία ενός μεσοαστικού ζευγαριού, του Ρίτσαρντ και της Σάρα, οι οποίοι επινοούν μία κατ’ επίφαση πραγματικότητα, επιδιώκοντας να δραπετεύσουν από την διαφαινόμενη παρακμή της ερωτικής τους ζωής.

Ο Ρίτσαρντ επιστρέφει κάθε απόγευμα σπίτι και ρωτάει τη Σάρα πώς τα πέρασε με τον εραστή της. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα απογεύματα μετά τη δουλειά και πριν βρεθεί σπίτι, επισκέπτεται μία πόρνη. Ο θεατής παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον μια ομολογουμένως εντυπωσιακή και άκρως επιτηδευμένη εξομολόγηση της ανασφάλειας και της ψευδαίσθησης του ερωτικού «εγώ» των δύο προσώπων. Η επινοημένη μέθοδος των δύο εραστών ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σκοινί συνειδητού πολιτισμένου παιχνιδιού και ενστίκτων ζηλοφθονίας και κατάκτησης. Το ζευγάρι «στήνει» μια αλλόκοτη παράσταση, βασισμένη στην αλληλοκατανόηση και την μεθοδευμένη διαστροφή. Όταν όμως οι ρόλοι σταδιακά ξεφύγουν από τον έλεγχο, ο Ρίτσαρντ και Η Σάρα δεν είναι πλέον «ελεύθεροι» να κρυφοκοιτάζουν μέσα από την κλειδαρότρυπα της πόρτας που οι ίδιοι κατασκεύασαν, αλλά μετατρέπονται σε δύο ανθρώπους που πασχίζουν να αποδείξουν ο ένας την ενοχή του άλλου και να ακυρώσουν όσα ως τότε γνώριζαν ως εσκεμμένο ερωτικό παιχνίδι.

Η σκηνοθέτις επιλέγει να εστιάσει στο κείμενο, καταφέρνοντας να κρατήσει το λόγο στη θέση που πρέπει να βρίσκεται και επιπλέον η ατμόσφαιρα «μυστηρίου» που δημιουργεί είναι ιδιαίτερα έξυπνη και ευρηματική. Πολύ καλοί οι Σωκράτης Ράτσης και Μαρία Κωνσταντάκη στους κύριους ρόλους. Εξαιρετικός επίσης ο Κωνσταντίνος Κουτσολέλος, σε ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο ρόλο.

Που : Θέατρο ΣΧΕΔΙΑ ( Βουτάδων 34, Γκάζι)

Πότε : Δευτέρα και Τρίτη 21.30

Τιμή εισιτηρίου : 15 ευρώ (10 φοιτητικό)

Δημήτρης Σωτάκης