Φωτογραφικά πορτραίτα από τον Λεωνίδα Παπάζογλου

28.12.2004
Από τις 20 Δεκεμβρίου 2004 μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2005, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Λεωνίδας Παπάζογλου, Φωτογραφικά πορτραίτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Συλλογή Γιώργου Γκολομπία».
Από τις 20 Δεκεμβρίου 2004 μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2005 , το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Λεωνίδας Παπάζογλου, Φωτογραφικά πορτραίτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Συλλογή Γιώργου Γκολομπία».

Μέσα από τις 100 φωτογραφίες που απαρτίζουν την έκθεση παρουσιάζεται το άγνωστο φωτογραφικό έργο του καστοριανού Λεωνίδα Παπάζογλου (1872-1918). Τα έντεχνα σκηνοθετημένα φωτογραφικά πορτραίτα του αναδεικνύουν την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν διένυε τα τελευταία χρόνια της μακραίωνης οθωμανικής κυριαρχίας, προσφέροντας μοναδικές μαρτυρίες για τον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής, όπου συμβιώνουν Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι και Τουρκαλβανοί, μαζί με τους ντόπιους σλαβόφωνους, πατριαρχικούς ή εξαρχικούς.

Η διάσωση του πολύτιμου αυτού υλικού οφείλεται στον ενθουσιασμό και το πάθος του συλλέκτη Γιώργου Γκολομπία και η προβολή του, στη ευαισθησία και τη βαθιά φωτογραφική γνώση του Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Κωστή Αντωνιάδη.

Η έκθεση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνωναπό την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από 1 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2004. Η παρουσίαση της στο Νέο Κτίριο της οδού Πειραιώς επιβεβαιώνει την γόνιμη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και σηματοδοτεί την έναρξη των ανταλλαγών φωτογραφικών εκθέσεων ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα.

Λίγα λόγια για τον Λεωνίδα Παπάζογλου:
Ο Λεωνίδας Παπάζογλου και τα δύο αδέλφια του μαθήτευσαν την τέχνη της φωτογραφίας σε ατελιέ αγνώστου φωτογράφου στην Κωνσταντινούπολη. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1890 έως το θάνατό του το 1918 διατηρούσε φωτογραφικό εργαστήριο στο ισόγειο του σπιτιού του στην Καστοριά. Πέθανε σε ηλικία 46 ετών από την ισπανική γρίπη που ενέσκηψε τότε στη Μακεδονία προκαλώντας χιλιάδες θύματα. Μετά το θάνατό του, τις φωτογραφικές ανάγκες της πόλης εξυπηρετούσε ο νεότερος αδελφός του, Παντελής Παπάζογλου και αργότερα ο ανιψιός του, Παναγιώτης. Το αρχείο του Λεωνίδα Παπάζογλου, που αριθμεί 2.500 γυάλινες αρνητικές πλάκες στη πλειονότητά τους διαστάσεων 13x18 εκ., αποτελείται κυρίως από ατομικά και ομαδικά πορτραίτα κατοίκων της περιοχής καθώς και στρατιωτικών ή, γενικότερα, ενόπλων με ποικίλη προέλευση και σε μικρότερο μέρος από σκηνές της καθημερινής ζωής, γεγονότα και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Επιμέλεια έκθεσης: Κωστής Αντωνιάδης
Διοργάνωση: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με τίτλο «Λεωνίδας Παπάζογλου. Φωτογραφικά πορτραίτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα», και εισαγωγικά κείμενα του Γιώργου Γκολομπία και του Κωστή Αντωνιάδη.

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη: 9.00 - 17.00
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 - 22.00
Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστό
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς 138
τηλ.:
210-34 53 111