Ενα βιβλίο με διεύθυνση!

28.12.2004
Το 84, Charing Cross Road ήταν το καλύτερο «βιβλιο-ποδαρικό» για το 2005. Πρόκειται για ένα γλυκό βιβλίο που ευωδιάζει αγάπη και πάθος για τη λογοτεχνία.
Όταν η Αμερικανίδα συγγραφέας Helene Hanff έστειλε το 1949 την πρώτη επιστολή της στο λονδρέζικο βιβλιοπωλείο Marcs and Co δεν γνώριζε ότι ξεκινούσε μια αλληλογραφία που θα διαρκούσε είκοσι χρόνια. Ούτε μπορούσε να υποπτευθεί ότι η έκδοση σε βιβλίο της αλληλογραφίας αυτής θα την έβγαζε από την αφάνεια.

Το βιβλίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ντέιβιντ Τζόουνς με τον Aντονι Χόπκινς και την Αν Μπάνκφροντ και διασκευάστηκε για το θέατρο.

Το 1949, η νεαρή τότε συγγραφέας λατρεύει τους κλασικούς και αναζητεί τα έργα τους σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Τα μάτια της πέφτουν σε μια διαφημιστική καταχώρηση του βιβλιοπωλείου που εδρεύει στο Λονδίνο, στην 84, Charing Cross Road. Στέλνει τις παραγγελίες της στον βιβλιοπώλη Frank Doel με επιστολές γεμάτες χιούμορ που τις διανθίζει με εύστοχες λογοτεχνικές κρίσεις και παρατηρήσεις. Η αυθόρμητη Αμερικανίδα προσπαθεί να σπάσει το παραδοσιακό φλέγμα του Βρετανού με εύθυμη διάθεση και χάρη αλλά και καλοσύνη. Σε μια εποχή στερήσεων για τη Βρετανία, οι παραγγελίες της συνοδεύονται με αποστολές τροφίμων, όπως ζαμπόν και αυγών σε μορφή σκόνης, μέχρι και νάιλον καλτσών - είδος πολυτελείας τότε.

Η αλληλογραφία της συγγραφέως με τον βιβλιοπώλη φανερώνει τη λατρεία που και οι δύο τρέφουν για τα βιβλία. Με τον καιρό, και ανάμεσα από τις γραμμές, μια σχέση γεννιέται, μια φιλία αναπτύσσεται, η ελπίδα μιας συνάντησης συντηρείται... Αλλά όταν η Hanff αποφασίζει επιτέλους να συναντήσει τον βιβλιοπώλη της μαθαίνει το θάνατό του και το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου.

Το 84, Charing Cross Road ήταν το καλύτερο «ποδαρικό» για το 2005. Πρόκειται για ένα γλυκό βιβλίο που ευωδιάζει αγάπη και πάθος για τη λογοτεχνία. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το Newsweek σε κριτική του αναφέρει ότι «είναι ένα βιβλίο-cult που δανειζόμαστε από τους φίλους μας και το δανείζουμε σε άλλους με τη σειρά μας».


Εκδόσεις Πόλις
Συγγραφέας: Helene Hanf
Τίτλος: 84, Charing Cross Road
Σελίδες: 146
ISBN: 960-435-053-6