Βρικόλακες στο... Απλό Θέατρο

27.01.2005
Στο Απλό Θέατρο παρουσιάζεται το αριστούργημα του Έρικου Ίψεν "Βρικόλακες". Πρόκειται για ένα έργο που εκδόθηκε το 1881, προκαλώντας τέτοια αντίδραση που όλα τα γνωστά θέατρα της Σκανδιναβίας αρνήθηκαν την παρουσίαση του και έτσι η πρώτη παράσταση έγινε στο Σικάγο στις 20 Μαϊου 1882.
Το έργο: Η κυρία Άλβινγκ, χήρα του αυλικού Άλβινγκ, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το ορφανοτροφείο που έχτισε για την μνήμη του συζύγου της. Ο γιος της Όσβλαντ επιτυχημένος ζωγράφος, μόλις έχει επιστρέψει από το Παρίσι, για να παρευρεθεί στα εγκαίνια και ο πάστορας Μάντερς, παλιός φίλος της οικογένειας και κρυφή μοναδική αγάπη της κυρίας Άλβινγκ, έρχεται στο σπίτι για να κανονιστούν οι λεπτομέρειες της δωρεάς της κυρίας Άλβινγκ προς την κοινότητα.
Ο γιος της κυρίας Άλβινγκ ερωτοτροπεί με την υπηρέτρια του σπιτιού Ρεγκίνε, ενώ ο πατέρας της, ο μαραγκός Έγκστραντ, προσπαθεί να την πείσει να πάει μαζί του στην πόλη για να δουλέψει σε έναν ξενώνα για ναυτικούς που ετοιμάζεται να φτιάξει.
Μέσα σε λιγότερο από 17 ώρες θα υπάρξει μια τρομερή ανατροπή. Πίσω από την φαινομενικά μη επιλήψιμη κοινωνική εικόνα κρύβεται η πιο νοσηρή ζωή, βουτηγμένη στο ψέμα και την υποκρισία. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και όταν αρχίζει να αποκαλύπτεται η αλήθεια το οικοδόμημα καταρρέει με ανυπολόγιστες συνέπειες.


Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Στο Απλό Θέατρο παρουσιάζεται το αριστούργημα του Έρικου Ίψεν "Βρικόλακες". Πρόκειται για ένα έργο που εκδόθηκε το 1881, προκαλώντας τέτοια αντίδραση που όλα τα γνωστά θέατρα της Σκανδιναβίας αρνήθηκαν την παρουσίαση του και έτσι η πρώτη παράσταση έγινε στο Σικάγο στις 20 Μαϊου 1882.
Η σκηνοθεσία του έργου ανήκει στον Αντώνη Αντύπα, η μετάφραση στην Μαργαρίτα Μέλπμπεργκ και τα σκηνικά και τα κουστούμια στον Γιώργο Πάτσα. Η μουσική της παράστασης είναι της Ελένης Καραΐνδρου και οι φωτισμοί φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.
Στο ρόλο της κυρίας Αλβινγκ η Ράνια Οικονομίδου και του πάστορα ο Δημήτρης Καταλείφος. Όσβλαντ ο Οδυσσέας Παπσπηλιόπουλος, υπηρέτρια η Αγγελική Παπαθεμελή και μαραγκός Έγκστραντ ο Γιάννης Καρατζογιάννης.

Τι μας άρεσε:
- Το έργο του Ερίκου Ιψεν, ένα έργο αριστοτεχνικής δραματικής οικονομίας, που μέσα από μια πυκνή, καταιγιστική και αποκαλυπτική αλληλουχία γεγονότων, πράξεων και συμπεριφορών, ξετυλίγει και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του θεατή μια ιστορία είκοσι πέντε χρόνων που οι πτυχές της είχαν παραμείνει κρυφές ακόμη και για τους ίδιους τους ήρωες.

- Η Ράνια Οικονομίδου έδωσε ένα πραγματικό ρεσιτάλ ηθοποιίας. Εύθραυστη φαινομενικά, αλλά και εξαιρετικά δυνατή ουσιαστικά, στην προσπάθειά της να αποτινάξει από μέσα της τους βρικόλακες -τις ιδέες που υπάρχουν και σήμερα, καταδυναστεύουν τον άνθρωπο και τον εμποδίζουν να ζήσει σε ένα κόσμο αλήθειας και ελευθερίας- κράτησε πολύ καλά τις ισορροπίες του ρόλου της.

- O Δημήτρης Καταλειφός υπήρξε πολύ καλός στο ρόλο του πάστορα. Συγκρατημένος, συντηρητικός και χωρίς παρωπίδες ήταν στιβαρός μέχρι να φτάσει το δικό του φινάλε....

- Η ερμηνεία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του ρόλου του. Αρκετά καλός υπήρξε ακόμα και στο πολύ δύσκολο -ομολογουμένως- φινάλε του έργου.




Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους. Πρόκειται για ένα κλασικό έργο που θεατρόφιλοι και μη πρέπει να «καταχωρίσουν» στα θεάματά τους.






Πότε να πάω και που να παρκάρω: Φροντίστε οπωσδήποτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας αρκετές ημέρες πιο πριν. Εμείς παρακολουθήσαμε την παράσταση Τετάρτη, έχοντας κάνει κράτηση 1 εβδομάδα πριν και στο θέατρο δεν έπεφτε καρφίτσα ούτε στα σκαλοπάτια...
Το Απλό Θέατρο βρίσκεται πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Χαριλάου Τρικούπη 4, 210-9229605), οπότε το παρκάρισμα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Επιλέξτε το μετρό καθώς η στάση Συγγρού- Φιξ στο μετρό απέχει μόλις 10 λεπτά από το θέατρο.

Γεωργία Οικονόμου