"Με το ίδιο μέτρο" στο θέατρο Πόρτα!

02.02.2005
Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Με το ίδιο μέτρο» , τριανταπέντε χρόνια μετά το θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κούν, παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα. Το έργο, μια άσπλαχνη κωμωδία που κινείται στις γκρίζες περιοχές της Ηθικής -κοινωνικής και ιδιωτικής- ανεβαίνει στις 5 Φεβρουαρίου του 2005, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Με το ίδιο μέτρο» παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα από τις 5 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Πρόκειται για μια άσπλαχνη κωμωδία που κινείται στις γκρίζες περιοχές της Ηθικής -κοινωνικής και ιδιωτικής- ανεβαίνει στις του 2005.

Η υπόθεση

Ο Δούκας Βικέντιος παραδίδει - προσωρινά - την εξουσία στον αναπληρωτή του Άγγελο και του αναθέτει να επαναφέρει σε ισχύ ξεχασμένους νόμους που θα του επιτρέψουν να επιλύσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την πορνεία και τον ελεύθερο έρωτα. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι εγκαταλείπει την πόλη. Στην πραγματικότητα όμως παραμένει για να παρακολουθήσει αυτά που πρόκειται να συμβούν κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης απουσίας του.
Ο Άγγελος, ενώ κηρύσσει την εγκράτεια υποκύπτει στον πειρασμό. Απάτες, εκβιασμοί, ίντριγκες και σεξ οδηγούν, ενορχηστρωμένα από το χειραγωγό Δούκα , σε ένα «βεβιασμένο» χάπυ- έντ.

Γραμμένο σε εποχή πολιτικής και ηθικής κρίσης, αλλά και προσωπικής κρίσης του συγγραφέα, το έργο είναι πλούσιο σε ερωτήματα και φειδωλό σε απαντήσεις:
Είναι σωστό να κοιμηθείς με κάποιον προσδοκώντας κάποιο αντάλλαγμα;
Θα έπρεπε να εξαλειφθεί η πορνεία;
Είναι υποκριτές οι άνθρωποι της εξουσίας όταν εκφωνούν κηρύγματα για την ηθική;
Υπάρχει χώρος για έλεος στο δικαστικό σύστημα;
Υπάρχει, άραγε «μέτρο» για να κρίνει κανείς την πολιτική, κοινωνική και προσωπική ζωή;


Συντελεστές

Η μετάφραση είναι της Άννας Μάσχα και του Γιάννη Νταλιάνη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, η μουσική του CotiK , οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, το μακιγιάζ της Ελένης Δημητριάδου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βαλεντίνη Σιόβα.

Παίζουν οι ηθοποιοί : Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άννα Καλαϊτζίδου, Βασίλης Καραμπούλας, Άννα Μάσχα, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Ξάφης, Ιωάννα Παππά, Σωκράτης Πατσίκας, Δημήτρης Πλειώνης, Άκης Σακελλαρίου.

Παραστάσεις : Τετάρτη - Σάββατο 9.15 μ.μ.,
Κυριακή 7.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 22 ευρώ & 16 ευρώ (φοιτητικό)

Θέατρο ΠΟΡΤΑ, Μεσογείων 59, τηλ. 210 7711333 & 210 7780518

Σημείωση: Το «Με το ίδιο μέτρο» είναι ένα από τα τρία έργα του Σαίξπηρ που προτείνουν φέτος στο θεατρόφιλο κοινό, σε καλλιτεχνική σύμπραξη, το θέατρο ΠΟΡΤΑ και το ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ. (Στο θέατρο ΑΜΟΡΕ παρουσιάστηκε ήδη το «Χειμωνιάτικο παραμύθι ,σε σκηνοθεσία Λίλο Μπάουρ ενώ τον Φεβρουάριο θα ανεβεί και «Ο βασιλιάς Ιωάννης», σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου).
Μ’ αυτή τους την σύμπραξη τα δύο θέατρα προτείνουν τρεις παραστάσεις που αποτελούν ένα ενιαίο καλλιτεχνικό σχέδιο με τρία σκέλη : τρία από τα πιο σπάνια παιζόμενα έργα του Σαίξπηρ σε τρεις διαφορετικές αίθουσες (μεγάλης χωρητικότητας με ιταλική σκηνή, αμφιθεατρική μέσης χωρητικότητας και πειραματικό στούντιο για περιορισμένο αριθμό θεατών) με τρεις διαφορετικές σκηνοθετικές εκδοχές που τέμνονται σε ένα σημείο: στην προσπάθεια εξοικείωσης της νεότερης γενιάς θεατών με τον μεγάλο ποιητή του θεάτρου.