H Ελλάδα του Τάκη Τλούπα

14.02.2005
To Μουσείο Μπενάκη, τιμώντας τη μνήμη του σημαντικού φωτογράφου Τάκη Τλούπα, διοργανώνει την έκθεση «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» με την ευκαιρία της παρουσίασης του ομώνυμου βιβλίου.
To Μουσείο Μπενάκη, τιμώντας τη μνήμη του σημαντικού φωτογράφου Τάκη Τλούπα, διοργανώνει την έκθεση «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» με την ευκαιρία της παρουσίασης του ομώνυμου βιβλίου.

Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε το 1920 στη Λάρισα, όπου από νέος έμαθε να σκαλίζει το ξύλο βοηθώντας τον μαραγκό- ξυλογλύπτη πατέρα του. Το 1936 είχε την πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία, όταν άρχισε να συμμετέχει σε αναβάσεις του Ορειβατικού Ομίλου Λαρίσης, μαζί με άλλα μέλη που διέθεταν φωτογραφική μηχανή. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής δούλεψε κοντά σ’ έναν επαγγελματία φωτογράφο της πόλης του, ενώ μετά την απελευθέρωσή άνοιξε δικό του φωτογραφείο.

Στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει με τον Ερυθρό Σταυρό και να καταγράψει το έργο του σε απομακρυσμένα χωριά της Θεσσαλίας. Ακόμη φωτογράφισε την κατασκευή φραγμάτων, γεφυρών κ.α για λογαριασμό των αρμοδίων υπουργείων, καθώς και τις αλλαγές που επέφεραν τα εγγειοβελτιωτικά έργα στον θεσσαλικό κάμπο.

Στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας ο Τλούπας έμεινε γνωστός ως ο φωτογράφος της Θεσσαλίας καθώς το έργο του υμνεί το θεσσαλικό τοπίο και τους κατοίκους του. Ο κάμπος, τα βουνά, οι πόλεις, τα χωριά, οι δουλευτές της γης, οι αγρότισσες και οι ψαράδες της λίμνης Κάρλας απαθανατίστηκαν μοναδικά από το φακό του. Όταν έφυγε από τη ζωή το 2003, έιχε κλέισει μέσα στα χιλιάδες αρνητικά του έναν ολόκληρο κόσμο που ΄΄ηδη έιχε χαθεί χωρίς επιστροφή.

Οι 190 φωτογραφίες που παρουσιάζονται, αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του Λαρισαίου φωτογράφου, οριοθετούν μια διαδρομή που οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην ιστορία του Aνθρώπου μέσα από ενότητες όπως: περιβάλλον-φύση, δομημένος χώρος, η ανθρώπινη μορφή, αγροτικές εργασίες, καθημερινή ζωή, αγορά-επαγγέλματα, μοναστικές στιγμές, κοινωνική ζωή.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη: 9.00-17.00
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-22.00
Δευτέρα-Τρίτη κλειστά

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Εκδόσεις Καπόν
Έκδοση: Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα, 2005 (ελληνικά, αγγλικά)