"Εφυγε" ο Αρθουρ Μίλερ

14.02.2005
Ο αμερικανός δραματουργός Άρθουρ Μίλερ έφυγε από την ζωή την περασμένη εβδομάδα. Εζησε τα τελευταία έτη του βίου του με σύντροφο την ζωγράφο Ανιές Μπάρλεϊ, κατά 55 έτη νεότερή του.

Ο αμερικανός δραματουργός Άρθουρ Μίλερ έφυγε από την ζωή την περασμένη εβδομάδα.

Εζησε τα τελευταία έτη του βίου του με σύντροφο την ζωγράφο Ανιές Μπάρλεϊ, κατά 55 έτη νεότερή του. Ήταν πατέρας μιάς κόρης, της Ρεμπέκα, που έχει παντρευτεί τον ηθοποιό Ντάνιελ Ντέι-Λιούις. Ο Μίλερ απέκτησε και εγγόνια εν ζωή.

Αμερικανικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για προϊούσα επιδείνωση της γενικής κατάστασης υγείας του γνωστού δραματουργού και διαδοχικά περάσματα των οικείων του από το προσκέφαλο του Άρθουρ Μίλερ. "Πάντοτε παραμένει κοντά μας και προσπαθεί να παραμείνει, αλλά δεν είναι πλέον καλά", δήλωσε πρόσφατα η αδελφή του εκλιπόντος, ηθοποιός Τζόαν Κόπλαντ. "Παραμένουμε όμως κι εμείς δίπλά του", πρόσθεσε.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Μίλερ είχε ολοκληρώσει αντικαρκινική θεραπεία στο "Μεμοριαλ Σλόαν Κέτερινγκ" στη Νέα Υόρκη. Η αδελφή του δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι "στη ζωή του Άρθουρ Μίλερ, όλα δεν πήγαν όπως εκείνος τα ήθελε. Πάντοτε αντεπεξήλθε όμως. Αυτή ειδικά τη φορά, αυτό μοιάζει να μην είναι η περίπτωση. Ο ίδιος ο Μίλερ ζήτησε να περάσει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στο όμορφο αγρόκτημά του που είχε μετά το 1958 στο βορειοανατολικό Κονέκτικατ, στο Ρόξμπουρι.

Την εποχή της αγοράς της αγροτικής ιδιοκτησίας ο Μίλερ ζούσε παντρεμένος με την διάσημη ντίβα του αμερικανικού κινηματογράφου, Μαίριλυν Μονρόε. Αυτός ήταν και ο δεύτερος γάμος του Μίλερ. Το διαζύγιο εκδόθηκε στη διάρκεια του 1961. Το 1947 ο Μίλερ δημοσίευσε το έργό του "Ήταν όλοι τους παιδιά μου". Το 1949 δημοσίευσε την εξίσου μεγάλη επιτυχία "Ο θάνατος του εμποράκου".

"Οι Μάγισσες του Σάλεμ" δημοσιεύτηκαν το έτος 1953.

Το έτος 1961 δημοσιεύτηκαν "Οι απροσάρμοστοι". Έχει εύστοχα επισημανθεί ότι η δύναμη του λογοτεχνικού μύθου του Μίλερ είναι εφάμιλλη των δραματουργών της αρχαίας τραγωδίας. Γενικώς, στο λογοτεχνικό έργο του μεγάλου δραματουργού απεικονίστηκε η "σκοτεινή πλευρά" του αμερικανικού ονείρου.

"Ο θάνατος του εμποράκου", το έργο που αναφέρεται στην πορεία στη ζωή ενός ηλικιωμένου εβραίου εμποράκου του Βίλι Λόμαν, που βλέπει την επαγγελματική του δραστηριότητα να συρρικνώνεται και να σφραγίζεται με αποτυχία, έχει ανεβαστεί σε πάμπολλες γνωστές θεατρικές σκηνές σε όλη τη Δύση με εμπορική επιτυχία.

Στην κινηματογραφική μεταφορά, απετέλεσε μεγάλη ερμηνευτική επιτυχία του επίσης εκλιπόντος ηθοποιού Ροντ Στάιγκερ.

Ο Μίλερ, που απεβίωσε 89 ετών, τιμήθηκε με τα Βραβεία "Πούλιτζερ" και "Τόμυ".