H Τέχνη στην πρώτη σελίδα!

24.02.2005
"Η Τέχνη στην Πρώτη Σελίδα - 59 Καλλιτέχνες δημιουργούν για την ATHENS VOICE" είναι ο τίτλος της έκθεσης που συνδιοργανώνουν η Athens Voice και το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει τα πρωτότυπα έργα των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τα εξώφυλλα της εφημερίδας όλο το χρόνο και μια ειδική εγκατάσταση.
"Η Τέχνη στην Πρώτη Σελίδα - 59 Καλλιτέχνες δημιουργούν για την ATHENS VOICE" είναι ο τίτλος της έκθεσης που συνδιοργανώνουν η Athens Voice και το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει τα πρωτότυπα έργα των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τα εξώφυλλα της εφημερίδας όλο το χρόνο και μια ειδική εγκατάσταση.
Δυναμικοί και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες της Ελλάδας και ορισμένοι διάσημοι ξένοι μετατρέπουν τα εξώφυλλα της A.V. σε άμεσο επικοινωνιακό μήνυμα και έργο τέχνης. Ζωγράφοι, illustrators, γραφίστες, καρτουνίστες, γελοιογράφοι, φωτογράφοι, graffiti artists έγιναν μέλη της ομάδας "A.V." και συνδιαμορφωτές της εικόνας της. Ο τόπος της τέχνης αναμετριέται με τον υπερ-τόπο της επικοινωνίας, ο οποίος με τη σειρά του καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο της πόλης.

Πρόκειται για μια περίπτωση όπου η σύγχρονη τέχνη και οι νέες μορφές δημιουργίας δεν «εικονογραφούν» τα media. Είναι η ίδια μήνυμα. Με το περιεχόμενο του έργου του εξωφύλλου. Οπτικός σχολιασμός στη ζωή της πόλης, στα θέματα που την απασχολούν. Είναι μήνυμα ως επιλογή και ως διάθεση: η τέχνη σε 80.000 αντίτυπα, η τέχνη στο πεζοδρόμιο, η τέχνη στα κόκκινα stands, η τέχνη ως στοιχείο του αστικού τοπίου.

Αν κάτι σηματοδοτεί αυτή η πρωτοβουλία της εφημερίδας δεν είναι μόνο η καταγραφή ορισμένων καλλιτεχνικών «τάσεων» αλλά και ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και παράγουμε την τέχνη και την έντυπη επικοινωνία. Τα πρωτοσέλιδα έργα διεγείρουν τη σκέψη και τη μητροπολιτική αισθητική μας, ερεθίζουν τα συναισθήματα, οξύνουν τη χιουμοριστική διάθεση και την προσωποποιημένη οικειότητα, στρέφουν τη λίμπιντό τους στην άμεση εικονογραφία των κόμικς, στους ακατάστατους ουρμπανιστικούς μύθους και στο διαταραγμένο έδαφος του φαντασιακού.

Τα εξώφυλλα της πρώτης χρονιάς κυκλοφορίας της A.V. και των ειδικών εκδόσεών της έχουν σχεδιάσει με σειρά δημοσίευσης οι: Φώτης Πεχλιβανίδης, Διαμαντής Αϊδίνης, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, Δημήτρης Αρβανίτης, Billy Γρυπάρης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Minas, Πάνος Πιτσιλίδης, Σταύρος Κούλας, Χριστίνα Χρίστου, Μίνα Βαλυράκη, Πάρις Χαβιάρας, Χάρης Λάμπερτ, Γιάννης Παυλίδης, Γιώργος Ρόρρης, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Αγγελική Μιχαήλ, Λάζαρος Ζήκος, Έλενα Ναβροζίδου, Πάνος Κουτρουμπούσης, Ειρήνη Σαμπαϊντά, Άννα Ψαρουδάκη, Mojmir Jezek, Γιώργος Λυντζέρης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Sotos Anagnos, Κωνσταντίνος Βήτα, Neville Brody, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μανώλης Χάρος, Χρόνης Τσινίδης, Αλέξης Ταμπουράς, Alan Fletcher, Σταύρος Ανδριώτης, Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ευγένιος Σπαθάρης, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Νέαρχος Ντάσκας, Μίνα Βαλυράκη, Λουκάς Σαμαράς, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Vik Muniz, Ralph Stedman, Σπύρος Βερύκιος, Αντώνης Κυριακούλης, Εύα Σκάμη, Eric Burdon, Γιάννης Καρλόπουλος, Κατερίνα Μανωλέσου, Βίκυ Γεωργοπούλου, Νίκος Βανδώρος, Giuseppe Palumbo, Γιάννης Κουρούδης, Θανάσης Κωστάρας, Ηλιάνα Μάσση.

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Παράλληλα κυκλοφορεί από την "A.V.-BOOKS" το συλλεκτικό βιβλίο με την ιστορία των εξωφύλλων, το οποίο περιλαμβάνει τα δημοσιευθέντα έργα και τα προσχέδια των δημιουργών, σύντομα βιογραφικά σημειώματα, κείμενα των καλλιτεχνών και εισαγωγικό σημείωμα του κριτικού τέχνης Γιώργου Τζιρτζιλάκη.

Η έκδοση θα διατίθεται στα βιβλιοπωλεία καθώς και στο κατάστημα του Μουσείου Μπενάκη.