"Βόιτσεκ" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

25.02.2005
Ο Bόιτσεκ, γραμμένος το 1836 στη Γερμανία από τον 24χρονο Γκέοργκ Mπύχνερ, είναι έργο κλασικό και ταυτόχρονα το ορόσημο της σύγχρονης δραματουργίας, το έργο που επηρέασε όσο κανένα άλλο το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα.

Το έργο: Ο στρατιώτης Bόιτσεκ, που ξυρίζει το λοχαγό του και για λίγες πενταροδεκάρες κάνει το πειραματόζωο σ’ έναν γιατρό, θα σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απάτησε. Στη φυλακή της κοινωνίας και στη φυλακή του μυαλού του δεν έχει άλλη καταφυγή πέρα από τη βία.
Η πορεία του Bόιτσεκ είναι η κάθοδος στην κόλαση της τρέλας, στο απόλυτο έρεβος.
Το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: ο ιστορικός Γιόχαν Kρίστιαν Bόιτσεκ ήταν κι αυτός κουρέας και στρατιώτης και αποκεφαλίστηκε στη Λειψία το 1824, επειδή σκότωσε την ερωμένη του. Το δικαστήριο είχε ασχοληθεί με το θέμα του καταλογισμού του κατηγορουμένου, και οι σχετικές ιατρικές εκθέσεις είχαν δημοσιευτεί σε ένα ιατρικό περιοδικό. Ο Mπίχνερ δανείζεται πολλές λεπτομέρειες από τις εκθέσεις αυτές (αλλά και από δύο άλλες παρόμοιες υποθέσεις) με μια πιστότητα που πλησιάζει το θέατρο-ντοκουμέντο.


Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Ο "Bόιτσεκ" του Γκέοργκ Mπίχνερ παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετάφραση Κοραλλίας Σωτηριάδου, μετάφραση τραγουδιών Τζένης Μαστοράκη, πρωτότυπους στίχους τραγουδιού Γιάννη Αγγελάκα, σκηνικά Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, κινησιολογία Σεσίλ Μικρούτσικου.
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Παπαλέξη, Μαρία Βαρδάκα.

Παίζουν οι: Μανώλης Μαυροματάκης, Ταμίλα Κουλίεβα, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Γάλλος, Παντελής Δεντάκης, Κόρα Καρβούνη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Παναγιώτης Λάρκου.




Τι μας άρεσε:

- Το ίδιο το έργο του Mπίχνερ, ένα έργο που αντιστέκεται σε κάθε κατάταξη: μιλάει για τη μοναχική κι οδυνηρή περιπέτεια του ανθρώπου πάνω στη γη με τη δύναμη της ποίησης. Μιλάει για τους κολασμένους της γης, του τότε και του σήμερα.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Mπίχνερ πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει τον Bόιτσεκ. Κι, όμως, σ’ αυτές τις βιαστικά γραμμένες σκηνές, που η σειρά τους είναι ένα αίνιγμα, περιέχονται όλες σχεδόν οι υφολογικές τάσεις του σύγχρονου θεάτρου: νατουραλισμός, εξπρεσιονισμός, επικό θέατρο, θέατρο του παραλόγου, ανοιχτό δράμα.
- Η πρωτοποριακή και πολυδουλεμένη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που μαζί με το πολύ ωραίο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη -στο χώρο δέσποζαν τεράστια κάγκελα που δημιουργούσαν την αίσθηση της φυλακής- «έστησαν» μια ξεχωριστή παράσταση.
- Η εκπληκτική ερμηνεία του Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του Βοίτσεκ. Ταυτίστηκε απόλυτα με τον καταπιεσμένο ήρωα και μας μάγεψε με την εσωτερική ένταση της ερμηνείας του και με την υποκριτική του δεινότητα.
- Ο Γεράσιμος Γεννατάς στο ρόλο του γιατρού- βασανιστή. Έπαιξε πολύ καλα και έδειξε να ευχαριστιέται το ρόλο του.

Τι δεν μας άρεσε:
- «Ενοχληθήκαμε» λίγο από το γεγονός ότι η παράσταση ήταν για πολύ καλά διαβασμένους θεατές, όχι μόνο του θεάτρου, αλλά και του ίδιου του Βόιτσεκ.
- Εκτός του Μανώλη Μαυροματάκη και του Γεράσιμου Γεννατά, βρήκαμε κάπως ουδέτερους και εκτός κλίματος τους υπόλοιπους ηθοποιούς.


Σε ποιον απευθύνεται: Μόνο σε φανατατικά θεατρόφιλους. Οι υπόλοιποι ίσως απογοητευτούν από το δυσνόητο της παράστασης.






Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Φροντίστε για τα εισιτήρια σας εκ των προτέρων ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να δέιτε την παράσταση Παρασκευο- Σαββατοκύριακο. ...
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου (τηλ. 210 92 12 900) βρίσκεται στην οδό Αντισθένους 7 & Θαρύπου στο Φιξ. Επειδή θα δυσκολευτείτε αρκετά να παρκάρετε, μετακινηθείτε καλύτερα με το μετρό του οποίου η στάση απέχει λίγα μέτρα από το θέατρο.