"Ειρήνη" με τον Θύμιο Καρακατσάνη!

08.07.2005
Την πάντα επίκαιρη κωμωδία «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη και με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Την πάντα επίκαιρη κωμωδία "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη και με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Με αυτόν τον τρόπο, το ΚΘΒΕ θέλει να τιμήσει το χώρο της Β. Ελλάδας και το Φεστιβάλ Φιλίππων, ενώ στις 22- 23 Ιουλίου η παράσταση θα ανέβει στην Επίδαυρο.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για δέκατο χρόνο, ο αγρότης Τρυγαίος αποφασίζει να πετάξει στον Όλυμπο και να πείσει το Δία να σταματήσει τον πόλεμο και να επαναφέρει την Ειρήνη στον κόσμο. Καβάλα σ' ένα τεράστιο σκαθάρι φτάνει στην κορυφή, όπου πληροφορείται ότι ο Πόλεμος έχει καταλάβει τον Όλυμπο και έχει φυλακίσει την Ειρήνη σε μια βαθιά σπηλιά. Η εξυπνάδα και η επινοητικότητα του Τρυγαίου θα φέρουν την Ειρήνη πίσω στη γη. Ένας πανηγυρικός γάμος θα επισφραγίσει την έλευσή της και θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του...

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Η «Ειρήνη», μια από τις διάσημες και πιο πολυπαιγμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, με διεθνή απήχηση, βρίσκει σήμερα τις αναλογίες της σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που κάνει όχι μόνο το έργο αλλά και τον συγγραφέα του, μετά από 2.500 χρόνια, τραγικά επίκαιρο», σημειώνει ο Γιάννης Ιορδανίδης, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης για να συμπληρώσει «η πολιτική αυτή κωμωδία του μεγαλύτερου κωμικού ποιητή όλων των εποχών, είναι ένα ταξίδι στην σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη μυθολογία και μοιάζει, με το ουτοπικό της μήνυμα, να θέλει να συνοδεύσει τα όνειρα του σύγχρονου ανθρώπου, που παλεύει απεγνωσμένα για ειρήνη, συμφιλίωση και ευημερία».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η παράσταση της κωμωδίας «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Κ.Θ.Β.Ε. ανεβαίνει σε μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη, κοστούμια του Κένυ ΜακΛέλαν, μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη, φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χάρης Γεωργιάδης.

Στο ρόλο του Τρυγαίου ο Θύμιος Καρακατσάνης και παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι ηθοποιοί: Κώστας Χαλκιάς, Τάκης Παπαματθαίου, Δημήτρης Διακοσάββας, Νίκος Καπέλιος, Γιάννης Κλίνης, Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Λάζαρης, Γιώργος Γαλίτης, Δημήτρης Καμπερίδης, Γιάννης Τσορτέκης, Κώστας Σαντάς, Σταύρος Βαφειάδης, Κώστας Μπάσης, Χάρης Γεωργιάδης, Γιώργος Ντουμούζης, Δήμος Κουτρούλης, Στέργιος Τζαφέρης, Νίκος Μαγδαληνός, Τάσος Κοντραφούρης, Μανώλης Ιωνάς, Πέτρος Κιοσές, Απόστολος Μπαχαρίδης, Γιώργος Ρούφας, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αστέρης Πελτέκης, Γρηγόρης Σταμούλης.

Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Αλεξανδρίδης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Σταύρος Βαφειάδης, Χάρης Γεωργιάδης, Μανώλης Ιωνάς, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Πέτρος Κιοσές, Γιάννης Κλίνης, Γιώργος Κολοβός, Τάσος Κοντραφούρης, Γιάννης Λάζαρης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Νίκος Ορτετζάτος, Δημήτρης Παπαδάτος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ρούφας, Παύλος Σαχπεκίδης, Δημήτρης Σπορίδης, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Τσεμπερλίδης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, 15 Ιουλίου (πρεμιέρα), 9.30 μ.μ.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, 22 & 23 Ιουλίου, 9 μ.μ.
ΚΥΠΡΟΣ: ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΦΟΥ, 29 Ιουλίου, 9 μ.μ.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 30 Ιουλίου,9 μ.μ.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ, ΛΕΜΕΣΟΣ, 1 Αυγούστου,9 μ.μ.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ, 6 Αυγούστου, 9 μ.μ.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ, 9 Αυγούστου, 9.30 μ.μ.
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ, 10 Αυγούστου, 9.30 μ.μ.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, 17 Αυγούστου, 9 μ.μ.
ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (ΑΤΤΙΚΗ), 31 Αυγούστου, 9 μ.μ.
ΑΚΕΛ, ΛΑΥΡΙΟ, 2 Σεπτεμβρίου, 8.30μ.μ.
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ, 3 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΆΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, 4 Σεπτεμβρίου,9 μ.μ.
ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), 9 - 11 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), 21 - 25 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.