Καταιγίδα εκθέσεων από Σεπτέμβρη στο Μπενάκη

09.07.2010
Θεόφιλος, Θεοφυλακτόπουλος, Βασιλείου, Πικιώνης, Κατσουλίδης, Χειρ Αγγέλου, Δανοί αρχιτέκτονες και νέοι Ελληνες αρχιτέκτονες, Γερμανοί ντιζάινερ του 20ού αιώνα χρωματίζουν το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη το φθινόπωρο.

Θεόφιλος, Θεοφυλακτόπουλος, Βασιλείου, Πικιώνης, Κατσουλίδης, Χειρ Αγγέλου, Δανοί αρχιτέκτονες και νέοι Ελληνες αρχιτέκτονες, Γερμανοί ντιζάινερ του 20ού αιώνα χρωματίζουν το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη το φθινόπωρο.

Οι οικονομικές δυσκολίες, λένε, μάλλον θα φανούν στα δύο επόμενα χρόνια, καθώς οι εκθέσεις προετοιμάζονται αρκετό καιρό πριν από την παρουσίασή τους. Ο Σεπτέμβριος θα μας υποδεχτεί με τις πέντε από τις εννέα συνολικά εκθέσεις του προγράμματος, με πρώτη του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και είκοσι έργα του από τη συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας, που δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της θεματολογίας του λαϊκού ζωγράφου: ιστορικές ή μυθολογικές σκηνές, τοπία και εικόνες της καθημερινής ζωής (κεντρικό κτίριο, 19/9-31/10).

Η αναδρομική του 71χρονου σήμερα Μάκη Θεοφυλακτόπουλου δίνει την ευκαιρία να δούμε τη συνολική διαδρομή του έργου του, το οποίο από την αρχή βρέθηκε στους αντίποδες της τρέχουσας εκλεπτυσμένης καλαισθησίας. Η ένταση, η νευρικότητα, η φόρτιση, οι απειλητικές ή απειλούμενες μορφές, η βιαιότητα της καθημερινής ζωής, όπως εκφράζονται σ’ αυτό, συνεπαίρνουν και καθιστούν τον ζωγράφο από τους σημαντικότερους της εποχής μας (Πειραιώς, Σεπτέμβριος - Νοέμβριος).

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Σπύρου Βασιλείου, το 1985, ενός ζωγράφου που γνώρισε εν ζωή ακόμη μεγάλη ανταπόκριση στο ευρύ κοινό, κάτι που τον οδήγησε σε μια πληθωρική παραγωγή (άφησε πάνω από 5.000 έργα), το Μπενάκη θα παρουσιάσει τη θεατρική πλευρά του. Τις σημαντικότερες στιγμές της σκηνογραφικής του δουλειάς, σε ένα συσχετισμό με τις πολιτιστικές και ιδεολογικές επιδιώξεις της Ελλάδας στις δεκαετίες ‘30, ‘40, ‘50 και ‘60. Μακέτες, κοστούμια, φωτογραφικό υλικό κ.ά. θα καλύψουν την έκθεση (Πειραιώς, Οκτ. - Δεκ.).

«Το σχέδιο του γράμματος. Η περιπέτεια ενός ζωγράφου, στα πελάγη της ελληνικής τυπογραφίας» τιτλοφορείται η έκθεση του Τάκη Κατσουλίδη, ένα στοπ-καρέ της 50χρονης καριέρας του στην περιπέτεια του τυπογραφικού σχεδιασμού, με εικόνες που προκύπτουν μέσα από συνδυασμούς σχημάτων, μεγεθών, όγκων και στυλ. (Πειραιώς, Σεπτ. - Οκτ.)

Οι υπόλοιπες εκθέσεις: «Bulding Sustainble Communities. Δανοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη» και «6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων» (Πειραιώς, 16/9 - 17/10), και «Deutscher Werkbund», με αντικείμενα βιομηχανικού ντιζάιν από τη Γερμανία του 20ού αιώνα, (Πειραιώς, 21/10-28/11).

Η έκθεση του Δημήτρη Πικιώνη εμφανίζεται εμπλουτισμένη από εκείνη του περσινού προγραμματισμού, καθώς δεν θα παρουσιαστεί μόνο η άγνωστη στους πολλούς ζωγραφική του (θεωρείται από τους αφανείς πρωτοπόρους της νεωτερικής ζωγραφικής στην Ελλάδα), αλλά και το αρχιτεκτονικό του έργο, μελέτες για την αρχιτεκτονική της Ζαγοράς, της Καστοριάς, της Χίου κ.ά. Τα εκθέματα προέρχονται από τη δωρεά της οικογένειας Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη, που έρχεται για πρώτη φορά στο φως.

Το ζωγραφικό έργο θα παρουσιαστεί σύμφωνα με τις ενότητες που είχε ο ίδιος προσδιορίσει: Από τη φύση, Αναμνήσεις από το Παρίσι, Αρχαία Βυζαντινά, της Φαντασίας, Λαϊκά. (Πειραιώς, Δεκέμβριος).

Εικόνες με την υπογραφή Χειρ Αγγέλου (Αγγελος Ακοτάντος), του 15ου αιώνα, μαζί με εικονογραφημένα χειρόγραφα θα δούμε στο τελευταίο δίμηνο του 2010 (κεντρικό κτίριο). Φωτίζουν την τέχνη της Κωνσταντινούπολης στα 1400, τότε που οι ζωγράφοι μετακινούνταν προς τη βενετοκρατούμενη Κρήτη προς αναζήτηση ασφαλέστερων συνθηκών καλλιτεχνικής δουλειάς.


Συνοπτικό Πρόγραμμα

ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο
15/9/2010-31/10/2010

BUILDING SUSTAINABLE COMMUNITIES
Δανοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη
Κτήριο οδού Πειραιώς
16/09/2010 - 17/10/2010

6η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Κτήριο οδού Πειραιώς
16/9/2010 - 17/10/ 2010

ΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗΣ
Το σχέδιο του γράμματος
Η περιπέτεια ενός ζωγράφου, στα πελάγη της ελληνικής τυπογραφίας
Κτήριο οδού Πειραιώς
Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2010

ΜΑΚΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κτήριο οδού Πειραιώς
Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2010

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κτήριο οδού Πειραιώς
Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2010

DEUTSCHER WERKBUND
Κτήριο οδού Πειραιώς
21/10/2010 - 28/11/2010

ΧΕΙΡ ΑΓΓΕΛΟΥ. ΕΝΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΡΗΤΗ
Κεντρικό κτήριο
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ
Κτήριο οδού Πειραιώς
Δεκέμβριος 2010