"Εκθρονίζεται" η Μόνα Λίζα;

22.09.2005
Εάν οι εκτιμήσεις του ιστορικού τέχνης Κάρλο Πεντρέτι είναι σωστές τότε ο Κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ακόμα ένα αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Ανακαλύφθηκε ένας εκπληκτικής ομορφιάς πίνακας που τιτλοφορείται "Μαρία Μαγδαληνή" και σύμφωνα με τον διάσημο ιστορικό τέχνης Κάρλο Πεντρέτι αποτελεί έργο του ντα Βίντσι και ενός μαθητή του, ένας πίνακας που δεν είχε δει κανείς επί μισό αιώνα.

Ο πίνακας διαστάσεων 58 Χ45 εκατ., που χρονολογείται από το 1515, τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει ο μεγάλος καλλιτέχνης, πρόκειται να εκτεθεί τον Οκτώβριο στην Ανκόνα.

Εικονίζει τη Μαγδαληνή με ανοιχτό μπούστο, να φορά ένα κόκκινο χιτώνα και να κρατά ένα διάφανο βέλο πάνω από την κοιλιά της. Αρχικά ο πίνακας είχε αποδοθεί στο ζωγράφο Τζιαμπιετρίνο, μαθητή του ντα Βίντσι έργα του οποίου εκτίθενται στα μεγαλύτερα μουσεία του Κόσμου μεταξύ των οποίων το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Ωστόσο ο ιστορικός Πεντρέτι, διευθυντής του Κέντρου Αρμάντ Χάμερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αρμόδιος για τη μελέτη του έργου του ντα Βίντσι υποψιάζεται ότι αυτό το έργο εκπροσωπεί πολλά περισσότερα από ότι πιστευόταν.
"Η ποιότητα του έργου είναι εξαιρετική, τείνω να πιστέψω ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επίβλεψη του μεγάλου Λεονάρντο ντα Βίντσι σε έργο ενός μαθητή του. Ακόμα δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα και πρέπει να ολοκληρώσω την πλήρη εργαστηριακή μελέτη για την επαλήθευση της γνησιότητας του έργου", τόνισε ο Πεντρέτι. "Το έργο έχει το χαρακτήρα των έργων του Τζιαμπιετρίνο, αλλά διαθέτει μια λάμψη και μια ποιότητα που ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο", κατέληξε ο διάσημος ιστορικός τέχνης.