Δύο Γερμανοί στο Μουσείο Φρυσίρα!

28.09.2005
Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει δύο παράλληλες αναδρομικές ατομικές εκθέσεις των διεθνούς φήμης Γερμανών ζωγράφων, Gerhard Richter και A. R. Penck, που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα.
Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει δύο παράλληλες αναδρομικές ατομικές εκθέσεις των διεθνούς φήμης Γερμανών ζωγράφων, Gerhard Richter και A. R. Penck, που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα. Οι εκθέσεις φιλοξενούνται στα δύο κτήρια του Μουσείου Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3&7) αντίστοιχα και εγκαινιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο Gerhard Richter, γεννημένος στη Δρέσδη το 1932, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Το 1961, λίγο πριν το Τείχος χωρίσει τη Γερμανία, εγκαταστάθηκε στο Ντύσσελντορφ και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Εκεί, συνάντησε τους Sigmar Polke, Blinky Palermo και Konrad Fischer-Lueg, οι οποίοι θα γίνουν συνεργάτες του μετά από χρόνια. Το έργο του επηρεάστηκε από μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, όπως οι Dubuffet, Bacon και Fautrier. Η χρήση της φωτογραφίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την ανάπτυξη μιας απόλυτα προσωπικής γραφής. Το έργο του Richter δύσκολα ταξινομείται, λόγω της μεγάλης πολυμορφίας που παρουσιάζει ανά καιρούς και τη μεγάλη ευκολία του καλλιτέχνη να περνά από την παραστατικότητα στην αφαίρεση.
Συμμετείχε στις μεγαλύτερες εκθέσεις (Ιταλία, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Γερμανία, Καναδά, κλπ.) και στις σημαντικότερες μπιενάλε παγκοσμίως (Βενετία, Documenta κλπ.). Το 1986 του απονεμήθηκε το βραβείο Oscar Kokoschka.
Το Μουσείο Φρυσίρα θα παρουσιάσει συνολικά 30 έργα του καλλιτέχνη, από το 1960 έως το 2003, αναδεικνύοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα του έργου του.

Ο A.R. Penck, γεννημένος στη Δρέσδη το 1939, δημιουργεί τον προσωπικό εικαστικό του κώδικα, αποτελούμενος από αρχέτυπα σύμβολα και στοιχειώδεις φόρμες, που θα τον κατατάξει ανάμεσα στους πρωτοποριακούς ζωγράφους του Νέο-Εξπρεσιονισμού. Ο Penck παρέμεινε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, γεγονός που επηρέασε αποφασιστικά την εξέλιξη του έργου του, εκφράζοντας τα προσωπικά του βιώματα ως αντιφρονούντα σε μια κοινωνία που τον απέκλεισε από τη δημόσια ζωή. Δημιούργησε αφηρημένες μορφές ανθρώπων με απλές γραμμές γεμάτες κίνηση παραπέμποντας στην εχθρότητα ή την παράδοση. Ο καλλιτέχνης ανατρέχει συχνά στις προϊστορικές εικόνες των σπηλαίων επιδιώκοντας να καταδείξει την κρυμμένη μαγεία των αρχαϊκών μορφών. Η χειρονομιακή ζωγραφική του διακατέχεται από έντονο συναίσθημα και δραματικές σκηνές. Επίσης, το έντονο ενδιαφέρον του για τα επιστημονικά προβλήματα, τα μαθηματικά, τη θεωρητική φυσική και αργότερα την κυβερνητική και τη θεωρία των πληροφοριών και των συστημάτων, επηρέασε τη συγγραφική και εικαστική του πράξη. Το Μουσείο Φρυσίρα θα φιλοξενήσει συνολικά 37 έργα του καλλιτέχνη από το 1956 έως το 1996, αποκαλύπτοντας το ποικιλόμορφο σύστημα συμβόλων και την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική γραφή του.

Επιμέλεια έκθεσης: Jurgen Schilling
Οργάνωση έκθεσης: Μάρθα Χαλικιά
Ξεναγήσεις: από 1/10 κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12.30
Διάρκεια εκθέσεων: 21 Σεπτεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου 2005