Αφιέρωμα στον Γιώργο Μπουζιάνη στο Μουσείο Μπενάκη

16.11.2005
Ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Μπουζιάνη φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, επί της οδού Κουμπάρη. Σχεδόν 46 χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του σπουδαίου αυτού ζωγράφου, αλλά είναι μόλις το τρίτο αφιέρωμα που γίνεται προς τιμήν του.
Ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Μπουζιάνη φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, επί της οδού Κουμπάρη.
Σχεδόν 46 χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του σπουδαίου αυτού ζωγράφου, αλλά είναι μόλις το τρίτο αφιέρωμα που γίνεται προς τιμήν του.

Τα άλλα δυο ήταν στην Εθνική Πινακοθήκη, το 1977 και το 1985, όπου ανάμεσα σε αυτούς που είχαν επισκεφθεί την έκθεση βρέθηκε και ο Βασίλης Βαλαμπούς, που άρχισε έκτοτε να συλλέγει συστηματικά και με τρόπο επιστημονικό ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια του καλλιτέχνη, καταρτίζοντας την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Γ. Μπουζιάνη η οποία αριθμεί 69 έργα, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων του καλλιτέχνη.
Αυτή τη συλλογή του Β. Βαλαμπού φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη.

Το κυνήγι ανεύρεσης έργων Μπουζιάνη έγινε για τον συλλέκτη "μονομανία", με αποτέλεσμα σε 28 χρόνια να συγκεντρώσει, μέσα από προσωπικές επαφές, ιδιοκτήτες που δύσκολα αποχωρίζονταν τους πίνακες του Μπουζιάνη, το έργο του ζωγράφου που βρισκόταν διασκορπισμένο σε όλο τον κόσμο.

"Επανέφερα κάτω από μία στέγη έργα που είχαν χωριστεί λόγω διαφόρων κληρονομιών" λέει ο Β. Βαλαμπούς, αποδίδοντας την συλλεκτική του δραστηριότητα στην προσωπική του ικανοποίηση και όχι σε λόγους οικονομικής επένδυσης "που στις μέρες μας είναι συνυφασμένη με την έννοια του νεοπλουτισμού" δηλώνει ο ίδιος.

Ο κόσμος του Γ. Μπουζιάνη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ψυχή του, οι χρωματικές υπερβάσεις και το ταλέντο του γοητεύουν και τον πιο ανυποψίαστο θεατή.
Έζησε δύσκολα, παραγκωνίστηκε από την Σχολή Καλών Τεχνών, όπου φοίτησε, στη συνέχεια σπούδασε στο Μόναχο αλλά εγκατέλειψε την Γερμανία με την άνοδο του Χίτλερ, επέστρεψε στην Αθήνα όπου γνώρισε διαδοχικές απογοητεύσεις και οικονομικές στερήσεις, που εντάθηκαν στην περίοδο του πολέμου και της κατοχής.

Το αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη στον σπουδαίο καλλιτέχνη θα διαρκέσει έως τις 5 Φεβρουαρίου του νέου έτους.