Ο Κουτσί έγραψε βιβλίο με ήρωα... τον εαυτό του

14.07.2010
O Τζ. Μ. Κουτσί, από τους σημαντικότερους συγγραφείς των ημερών μας διεθνώς, επέλεξε ως κεντρικό ήρωα του τελευταίου μυθιστορήματός του τον... εαυτό του.

O Τζ. Μ. Κουτσί, από τους σημαντικότερους συγγραφείς των ημερών μας διεθνώς, επέλεξε ως κεντρικό ήρωα του τελευταίου μυθιστορήματός του τον... εαυτό του.

Σύμφωνα με το στόρι, ένας νέος Αγγλος βιογράφος, θέλοντας να σχηματίσει εικόνα για τον πρόσφατα αποβιώσαντα Νοτιοαφρικανό συγγραφέα Τζ. Μ. Κουτσί, παίρνει συνεντεύξεις από άτομα που τον γνώρισαν.

Η εικόνα που σχηματίζεται δείχνει έναν παράξενο, συγκρατημένο βιβλιόφιλο που δυσκολεύεται να συνάψει ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους.

Το μυθιστόρημα με τίτλο «Θέρος: Σκηνές από την αγροτική ζωή» ήταν υποψήφιο για το περσινό Μπούκερ. Στα Ελληνικά κυκλοφορεί το φθινόπωρο, από το «Μεταίχμιο».

Ο Τζ. Μ. Κούτσι γεννήθηκε το 1940 στο Κέιπ Τάουν.
Σπούδασε λογοτεχνία στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής πανεπιστημίου ως το 1983. Το 1984 εκλέχτηκε καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Το 2002 μετακόμισε στην Αυστραλία, όπου και διαμένει. Η καριέρα του ως συγγραφέα ξεκίνησε το 1974. Έκτοτε έχει γράψει μυθιστορήματα, έχει δημοσιεύσει αρκετές συλλογές δοκιμίων και δύο αυτοβιογραφικά έργα. Είναι ο πρώτος συγγραφέας στον οποίο απονεμήθηκε δύο φορές το βραβείο Booker (το 1983 και το 1999 για τα έργα του Βίος και Πολιτεία του Μάικλ Κ. και Ατίμωση αντίστοιχα). Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο της Κοινοπολιτείας, το Prix Étranger Femina και έχει λάβει τρεις φορές την υψηλότερη τιμητική διάκριση στη χώρα του. Η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2003. Έργα του έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

Βιβλία του στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ:
- Τα χρόνια του σιδήρου
- Βίος και πολιτεία του Μάικλ Κ
- Μια γυναίκα στο νησί του Ροβινσώνα
- Θέρος: Σκηνές από την αγροτική ζωή
- Ένας αργός άνθρωπος
- Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς
- Σκοτεινές χώρες
- Ξένα ακρογιάλια. Κριτικά δοκίμια 1986-1999