Φάτα Μοργκάνα, εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία

19.01.2006
Εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την ποίηση του Καββαδία παρουσιάζει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η έκθεση με τίτλο «Φάτα Μοργκάνα - Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία» θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου, από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2006.
Εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την ποίηση του Καββαδία παρουσιάζει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε έκθεση που οργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ζ΄ εργαστήριο ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιβλίο και τέχνες».

Η έκθεση με τίτλο «Φάτα Μοργκάνα - Εικαστικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Καββαδία» θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου, από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2006.

Το «Μαραμπού», το «Πούσι», το «Τραβέρσο» και η «Βάρδια» στάθηκαν η ποιητική πρώτη ύλη για τους 24 απόφοιτους και τελειόφοιτους του Ζ΄ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, που δημιούργησαν εικαστικά έργα σύγχρονα, πρωτότυπα και πειραματικά με διαφορετικά εκφραστικά μέσα ο καθένας (ζωγραφική, βίντεο, κατασκευές, μικτές ύλες, τρισδιάστατες αναπτύξεις στο χώρο).

Μια τολμηρή συνάντηση ζωγραφικής και ποίησης που αναδεικνύει τη ζωντανή σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις δύο τέχνες. Μια διαφορετική ανάγνωση ενός κορυφαίου έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα που αγαπήθηκε πολύ και το έργο του ενέπνευσε συχνά τραγούδια, ταινίες, εικαστικά έργα...

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται παλαιά σπάνια πορτραίτα του Καββαδία και αρχειακό υλικό από τη συλλογή της οικογένειας του ποιητή.


Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:
Μιχάλης Αδάμης, Δημήτρης Ανδρεάδης, Σύλβια Αντουλινάκη, Έφη Αστερή, Εριφύλη Βενέρη, Χρήστος Γιαννόπουλος, Νίκος Δούλος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Άννα Καρατζά, Σοφία Κυριακού, Νίκος Λαγός, Σοφία Μπέμπεζα, Κατερίνα Μπότσαρη, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αντωνία Παφιλιάρη, Νίκος Σεπετζόγλου, Λίτσα Σεπυργιώτη, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου, Παναγιώτα Στάικου, Μυρτώ Σταμπούλου, Λήδα Τεντόμα, Ίρις Τουλιάτου, Κώστας Χριστόπουλος. Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς


Την ημέρα των εγκαινίων, 24 Ιανουαρίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του μουσείου, συζήτηση με τίτλο «Η θάλασσα είναι η αφορμή» και θέμα το διάλογο ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική.

Στο στρογγυλό τραπέζι θα πάρουν μέρος οι κ. κ.: Γιάννης Κοντός, ποιητής, Παναγιώτης Πούλος, επικ. καθηγητής Αισθητικής Αγωγής Α.Σ.Κ.Τ., Δημήτρης Φράγκος, ζωγράφος-αναπλ. καθηγητής Εικαστικών Τεχνών τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ., Γιάννης Ψυχοπαίδης, ζωγράφος-καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας-πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ.

Θα ακολουθήσουν στις 21:00 τα εγκαίνια της έκθεσης.



Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ