Hysteria!

20.01.2006
1938, νύχτα, στο γραφείο του Ζίγκμουντ Φρόυντ στο Χάμστεντ του Λονδίνου. Ο προχωρημένης πια ηλικίας πατέρας της Ψυχανάλυσης βρίσκεται άρρωστος με καρκίνο στο σπίτι του, όπου επιθυμεί να περάσει με ηρεμία τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Η ησυχία της βραδιάς διακόπτεται, όμως, από την άφιξη μιας σειράς απρόσκλητων επισκεπτών...
Το έργο: 1938, νύχτα, στο γραφείο του Ζίγκμουντ Φρόυντ στο Χάμστεντ του Λονδίνου. Ο προχωρημένης πια ηλικίας πατέρας της Ψυχανάλυσης βρίσκεται άρρωστος με καρκίνο στο σπίτι του, όπου επιθυμεί να περάσει με ηρεμία τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.
Η ησυχία της βραδιάς διακόπτεται, όμως, από την άφιξη μιας σειράς απρόσκλητων επισκεπτών. Πρώτη εμφανίζεται η Τζέσικα, μια νεαρή υστερική γυναίκα, που εκβιάζει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τον Φρόυντ να την ψυχαναλύσει. Φαίνεται να γνωρίζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του.... Ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο ψιλόλιγνος Ισπανός ζωγράφος & απόλυτος εκπρόσωπος του σουρεαλισμού, είναι ο επόμενος απρόσμενος εισβολέας. Η παρουσία του απογειώνει την υστερία στα ύψη!
Όσο η νύχτα προχωρά, τόσο η υστερία κυριαρχεί! Τα πράγματα που η Τζέσικα δείχνει να γνωρίζει για τη ζωή και το έργο του, προβληματίζουν τον Φρόυντ όλο και πιο πολύ. Γι’ αυτό προσπαθεί να κρύψει την παρουσία της από το προσωπικό γιατρό & επιστήθιο φίλο του, Έιμπραμ Γιαχούντα.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:

Το Θέατρο Βρετάνια Motorola φιλοξενεί στη σκηνή του το έργο Hysteria του βραβευμένου συγγραφέα Terry Johnson.
Ο Λάκης Λαζόπουλος ενσαρκώνει τον Ζίγκμουντ Φρόυντ, ο Άκης Σακελαρίου γίνεται ο Σαλβαντόρ Νταλί, η Φαίη Ξυλά μεταφέρει στη σκηνή τη Τζέσικα και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος είναι ο γιατρός Έιμπραμ Γιαχούντα.
Τη Ματίλντε, κόρη του Φρόυντ, υποδύεται η Άννα Στάτσκαγια ενώ σε φιλική συμμετοχή η Αλεξάνδρα Παυλίδου δανείζει τη φωνή της στην Άννα, την άλλη κόρη του Φρόυντ, και η Ελένη Καλλία δίνει σάρκα και οστά στις τέσσερις αδερφές του Φρόυντ.

Η σκηνοθεσία και η μετάφραση του έργου είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Τα σκηνικά της παράστασης επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαβαλάς και τα κοστούμια η Χριστίνα Κωστέα.


Τι μας άρεσε:
- Στο έργο του Terry Johnson παρελαύνουν τα πάντα: Ο νεραϊδοπαρμένος Γκιουνγκ, ο φθόνος του πέους, η υστερία, το περιβόητο ντιβάνι, ο ελεύθερος συνειρμός, συγγράμματα, παντός είδους εμμονές, ο κύκνος του Νταλί, τα λιωμένα του ρολόγια και άλλοι πολλοί από τους πίνακές του. Πρόκειται για ένα έργο ευχάριστο, έξυπνο και ενδιαφέρον καθώς η πλοκή του είναι βασισμένη πάνω σε πραγματικά γεγονότα που περιβάλλουν την ιστορική στιγμή πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο. Σε πολλά σημεία ωστόσο, χάριν της εμπορικότητας χάνει τις ισορροπίες του και γίνεται επιφανειακό με ασαφείς στόχους, δίνοντάς μας την εντύπωση πως ο συγγραφέας απλώς αράδιασε μέσα όσα τρανταχτά ήξερε από τη ζωή των δύο πιο αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων της ιστορίας του εικοστού αιώνα.

- Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών ήταν πολύ καλές. Ο Λάκης Λαζόπουλος καταφέρνει σε πολλά σημεία να ξεφύγει από την μανιέρα των «10 μικρών Μήτσων» και μεταμορφώνεται σε ένα πολύ συμπαθητικό «πατέρα της ψυχανάλυσης», ενώ πολύ καλή και πειστική είναι η Φαίη Ξυλά στο ρόλο της Τζέσικα. Ο Ακης Σακελαρίου με την προφορά και το γενικότερο στήσιμό του αποτελεί μια ευχάριστη και διασκεδαστική καρικατούρα του Νταλί και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος ανταποκρίθηκε πολύ καλά στο ρόλο του Μαχμούντα.

- Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη - που μολονότι σε πολλά σημεία «κατέφυγε» σε αρκετά κλισέ- βοήθησε στην ανάδειξη του έργου και το εντυπωσιακό του φινάλε.

Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους, όσοι θέλουν να περάσουν ένα ευχάριστο βράδυ.





Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Το Θέατρο Βρετάνια βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 7, οπότε καλύτερα να μετακινηθείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Βραδινή : Τετάρτη / Πέμπτη / Παρασκευή στις 21.00
Βραδινή : Σαββάτου στις 21.15
Απογευματινή : Σάββατο ( λαϊκή) στις 18.00
Ενδιάμεση : Την Κυριακή μια παράσταση στις 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΠΛΑΤΕΙΑ Α’ 24.00 €
ΠΛΑΤΕΙΑ Β’ 20.00 €
ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 18.00 €
ΝΕΑΝΙΚΟ ( Μαθητικό-φοιτητικό-στρατιωτικό) 15.00


Γεωργία Οικονόμου