"Πέρα από τα όρια" η Συλλογή Πορταλάκη!

23.01.2006
Με τίτλο «Πέρα από τα όρια» η Συλλογή Πορταλάκη παρουσιάζει το έργο των Christopher Wool και George Condo, δύο εκ των πιο σημαντικών και καταξιωμένων σύγχρονων και συνομήλικων μεταξύ τους Αμερικανών καλλιτεχνών.
Με τίτλο «Πέρα από τα όρια» η Συλλογή Πορταλάκη παρουσιάζει το έργο των Christopher Wool και George Condo, δύο εκ των πιο σημαντικών και καταξιωμένων σύγχρονων και συνομήλικων μεταξύ τους Αμερικανών καλλιτεχνών. Τα έργα που ανήκουν στη Συλλογή Πορταλάκη και απαρτίζουν την έκθεση, επιτρέπουν στον θεατή να παρακολουθήσει την πορεία της δουλειάς του κάθε καλλιτέχνη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Γνωστός για τα ασπρόμαυρα μεγάλα έργα του που συνδυάζουν το τύπωμα με τη ζωγραφική, καθώς και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, ο Christopher Wool εμφανίζεται στην Αμερικανική εικαστική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο Wool αντλεί στοιχεία από τα διαφορετικά καλλιτεχνικά κινήματα της αμερικανικής τέχνης του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα και τα μπολιάζει σ’ ένα στιλιστικό ιδίωμα που βασίζεται στην αμφισημία. Το έργο του καλλιτέχνη προτρέπει το θεατή να ερμηνεύσει το κάθε έργο από μία διαφορετική κάθε φορά οπτική. Αγγίζει ζητήματα γύρω από την αναπαράσταση, την ερμηνεία της εικόνας και την πολλαπλότητα του νοήματος.

Στον αντίποδα των έργων του Wool, τα αμιγώς ζωγραφικά έργα του George Condo σφύζουν με χρώμα. Πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική, παραστατική ζωγραφική που όπως και στην περίπτωση του Wool, οικειοποιείται και συνδυάζει στοιχεία της αμερικανικής καλλιτεχνικής παράδοσης. ταυτόχρονα κάνει αναφορές στην ίδια την ιστορία της τέχνης, στην αναγεννησιακή ζωγραφικήι και στοςυ μεγάλους «κλασικούς» της δυτικής ζωγραφικής από τον Βελάσκεθ ως τον Πικάσο.

Η έκθεση «Πέρα από τα Όρια» ξεδιπλώνει τις ιδιαιτερότητες στο έργο του κάθε καλλιτέχνη. Αν και με μια πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση, η διπλή αυτή παρουσία μοιάζει οξύμωρη μία πιο προσεκτική ανάγνωση δείχνει, εκτός από τις αντιθέσεις και τις ομοιότητες στο έργο των δύο καλλιτεχνών.

Τόσο ο George Condo όσο και ο Christopher Wool, οικειοποιούνται στοιχεία από την ζωγραφική παράδοση, παίζουν με την αμφισημία και εγείρουν ζητήματα γύρω από την αναπαράσταση. Και οι δύο καλλιτέχνες δοκιμάζονται πάνω στη ζωγραφική.

Εκθεσιακός χώρος Συλλογής Πορταλάκη:
Πεσμαζόγλου 8, 8ος όροφος, τηλ. 210-3318933
Διάρκεια έκθεσης: 18/1- 30/7
Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη 6 μμ- 8 μμ και Σάββατο: 11 π.μ- 3 μ.μ