Τζαζ, ήχοι του κόσμου και αφιέρωμα στον Γκρίναγουεϊ

15.07.2010
Σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής θα φιλοξενηθούν και φέτος στο Sani Festival στη Χαλκιδική. Βραδιές γεμάτες τζαζ, ήχους του κόσμου, μουσική κινηματογράφου και κλασικές μουσικές επιλογές υπόσχεται και φέτος το Sani Festival, στο Λόφο της Σάνης.

Βραδιές γεμάτες τζαζ, ήχους του κόσμου, μουσική κινηματογράφου και κλασικές μουσικές επιλογές υπόσχεται και φέτος το Sani Festival, στο Λόφο της Σάνης.

Σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής θα φιλοξενηθούν και φέτος στο Φεστιβάλ το οποίο φέτος στο κομμάτι της κινηματογραφικής μουσικής αντιπροσωπεύεται τον Peter Greenaway. Η ελληνική σκηνή αντιπροσωπεύεται φέτος από την Ευανθία Ρεμπούτσικα και Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, τη Χάρις Αλεξίου με τη Μάρθα Φριντζήλα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ

Jazz on the Hill

- 16 Ιουλίου / Nils Landgren Funk Unit "Funk for Life"

Ο Nils Landgren ξεκίνησε να παίζει τρομπόνι στη Στοκχόλμη, και στη μακρά καριέρα του συμμετείχε σε πάνω από 500 άλμπουμ, καλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα, με συνεργασίες από ποπ σταρ των 70s όπως οι Abba μέχρι τον εξαίρετο Herbie Hancock.

- 17 Ιουλίου / (A) Youn Sun Nah & Ulf Wakenious "Voyage" (B) Viktoria Tolstoy Group

H τρισέγγονη του επικού συγγραφέα Λέοντος Τολστόι, η Viktoria, έρχεται στο Sani Festival για μία και μοναδική συναυλία. Η Viktoria γεννήθηκε κοντά στη Στοκχόλμη και μπήκε από πολύ νωρίς στη δισκογραφία, με επιτυχίες στο σουηδικό chart, για να καταπλήξει τους πάντες το 2000 με το άλμπουμ «Blame it on my Youth» που ηχογράφησε με το κουαρτέτο της και περιλαμβάνει κλασικά τζαζ κομμάτια.

- 18 Ιουλίου / "Mare Nostrum", Paolo Fresu, Richard Galliano & Jan Lundgren

Μέλος της οικογένειας της ACΤ από το 2006, με άλμπουμ-σταθμό το «Mare Nostrum», σε συνεργασία με τους εξαίρετους μουσικούς Paolo Fresu και Richard Galliano, ο Jan Lundgren έρχεται στο Φεστιβάλ Σάνης. Αν αγαπάς κάτι πολύ, το κάνεις καλά. Για τον Jan Lundgren αυτό ίσχυσε για περισσότερα από ένα πράγματα στη ζωή του. Το πρώτο ήταν το τένις, καθώς υπήρξε αστέρι ισάξιο του συμπατριώτη του, Bjorn Borg. Έπειτα ήρθε η μουσική. Ποπ, φολκ και τζαζ, μόνος του, με μπάντα ή πλάι σε σπουδαίους μουσικούς, όπως οι Benny Golson, Johnny Grifn, James Moody, αλλά και με σημαντικές βραβεύσεις στο ενεργητικό του, γύρισε τον κόσμο παίζοντας παντού, με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική, όπου εμφανίστηκε περισσότερες από 15 φορές.

Sounds of the World

- 23 Ιουλίου / Deolinda

Οι Deolinda συστήνονται για πρώτη φορά ζωντανά στο ελληνικό κοινό, σε μία και μόνη αποκλειστική εμφάνιση στο Sani Festival. Με μουσικές επιρροές από όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής της χώρας τους, από την αλησμόνητη Amalia Rodrigues μέχρι τους Madredeus, οι Deolinda τραγουδούν fados ανακαλύπτοντας το θετικό μέσα στα αρνητικά, με χρώμα και χαρούμενη διάθεση. Αποτελούν ένα σπάνιο μουσικό μείγμα τζαζ, ποπ, σάμπας, χαβανέζικων ήχων αλλά και ρεμπέτικου, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση από ένα γκρουπ που διακρίνεται διεθνώς ως «η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα».

- 24 Ιουλίου / Céu

H βρετανική «Guardian» την αποκαλεί «νέα πρέσβειρα της βραζιλιάνικης μουσικής», ενώ το έγκριτο γαλλικό περιοδικό «Les Inrockuptibles» την χαρακτήρισε μια από τις πέντε κορυφαίες αποκαλύψεις στη world music. Η Céu, η τραγουδίστρια των Grammy και των υψηλών θέσεων στα charts, «το μέλλον της βραζιλιάνικης ποπ» για την παγκόσμια μουσική βιομηχανία, έρχεται στο Φεστιβάλ Σάνης.

- 25 Ιουλίου / Giulia y los Tellarini

Η ιστορία των Giulia y los Tellarini είναι γραμμένη με τυχερές συμπτώσεις. Όπως η στιγμή που η Ιταλίδα τραγουδίστρια Giulia Telarini πήγε στο studio του Maik Maier στη Βαρκελώνη με ένα ακορντεόν στο χέρι, και έμελε να γνωρίσει τον Maik Alemany, τον Jens Neumaier και τον Alejandro Mazzoni, για να σχηματίσουν μαζί το γκρουπ Giulia los Tellarini και να δημιουργήσουν το άλμπουμ «Eusebio». Δεύτερη σύμπτωση, να πέσει ένα αντίγραφο του άλμπουμ στα χέρια του Woody Allen, ο οποίος λάτρεψε τη μουσική τους και αποφάσισε να τη συμπεριλάβει στην ταινία του «Vicky, Christina, Barcelona». Η συνέχεια αναμενόμενη: Το γκρουπ καθιερώθηκε στις συνειδήσεις των μουσικόφιλων και οι υπέροχες μουσικές τους κερδίζουν διαρκώς ένα κοινό που τους λατρεύει.

Music on Film vs Film on Music

Αφιέρωμα στον Peter Greenaway
- 30 Ιουλίου Προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο Rembrandt J’Accuse.
- 31 Ιουλίου Performance ήχου και εικόνας με τίτλο «The Lupercyclopedia».
- 01 Αυγούστου Προβολή της ταινίας Νυχτερινή Περίπολος.
Οι προβολές πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο Οrfeas στις 9:30 μμ.

Ελληνικές συναυλίες

- 7 Αυγούστου Μusic in Motion, συναυλία των Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και Ευανθία Ρεμπούτσικα.
- 14 Αυγούστου Συναυλία της Χάρις Αλεξίου με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα.

Sani Classic

- 20 και 21 Αυγούστου (Κύκλος Πνευστών) Leto Ensemble, Wood Quartet.
- 27 και 28 Αυγούστου (Κύκλος Πιάνο-Φωνή) Performers Quartet, Εύη Γιαμοπούλου & Κωστής Ρασιδάκις.
- 03 και 04 Σεπτεμβρίου (Κύκλος Κιθάρας) Βαρβάρα Γύρα, Ιωάννης Ανδρόνογλου.

Περισσότερα στο www.sanifestival.gr