"Τραβιάτα" από τη Λυρική Σκηνή!

31.01.2006
Την πιο δημοφιλή όπερα του λυρικού ρεπερτορίου, την «Τραβιάτα» του Βέρντι παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.
Την πιο δημοφιλή όπερα του λυρικού ρεπερτορίου, την «Τραβιάτα» του Βέρντι παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Έργο εξαιρετικά μελωδικό, διανθισμένο με γνωστές, ωραιότατες άριες, έχει κατακτήσει όλους τους ακροατές του. Βασίζεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά, υιού, «Η κυρία με τις καμέλιες», ενώ σαν όπερα, όπως σχολίασε ο Προυστ, ο Βέρντι με τη μουσική του ανέβασε το μυθιστόρημα στο επίπεδο της «Μεγάλης Τέχνης».

Η Τραβιάτα βρίσκεται στο ρεπερτόριο όλων των λυρικών θεάτρων κι εξακολουθεί να συγκινεί το ίδιο, παρά την πάροδο των χρόνων. Η μεγάλη της αξία βρίσκεται στην ευφράδεια των μελωδικών φράσεων και την υπέροχη επιδεξιότητα των ηχητικών συνδυασμών. Χάρη σ’ αυτούς ο συνθέτης αναδεικνύει τα πάθη και περιγράφει τις σκέψεις των προσώπων καλύτερα απ’ ότι ο λόγος.

Η όπερα, όπως και το βιβλίο, περιγράφει τον έρωτα μια εταίρας (Τραβιάτα= παραστρατημένη) με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

Η Ε.Λ.Σ ανεβάζει την όπερα σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή, σκηνοθεσία και κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου, διεύθυνση χορωδίας Νίκου Βασιλείου και χορογραφία Φάουστα Ματσουκέλλι.
Το ρόλο της Βιολέτας Βαλερί ερμηνεύουν διαδοχικά οι Δήμητρα Θεοδοσίου, Τζένη Δριβάλα και Μαρία Μητσοπούλου, του Αλφρέντο οι Γιάννης Χριστόπουλος και Σταμάτης Μπερής, του πατέρα Ζερμόν οι Κύρος Πατσαλίδης και Ανδρέας Κουλουμπής, της Φλώρας Μπερβουά οι Λυδία Αγγελοπούλου και Μαρία Μαρκέτου, του Γκαστόνε οι Κωνσταντίνος Σταυρίδης και Φίλιππος Δελλατόλας κ.α.

Οι παραστάσεις έχουν ορισθεί για τις 5,7,8,10, 11, 12, 15, 17, 18, 19 Φεβρουαρίου.