Όλα τα διηγήματα του Τρούμαν Καπότε

27.02.2006
Ο τρούμαν Καπότε,εκτός από πολύκροτος μυθιστοριογράφος, υπήρξε και σπουδαίος συγγραφέας διηγημάτων, που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε έναν τόμο και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.
Ο Τρούμαν Καπότε - μαζί με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον Νόρμαν Μέιλερ- είναι από τους πιο πολυσυζητημένους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Είναι γνωστός κυρίως για το μυθιστόρημά του "Εν ψυχρώ" και για τη νουβέλα του "Πρόγευμα στο Τίφφανυς". Επίσης, στη φήμη του συνέβαλε η φρενήρης ζωή του, σημαδεμένη από δύσκολα παιδικά χρόνια.

Ο Καπότε,εκτός από πολύκροτος μυθιστοριογράφος, υπήρξε και σπουδαίος συγγραφέας διηγημάτων, που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε έναν τόμο και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.

Στο βιβλίο "Όλα τα διηγήματα", ο λόγος του, πυκνός και περιγραφικός, υπηρετεί ιστορίες άλλοτε εφιαλτικές, γραμμένες με τη «λογική» ενός ονείρου, κι άλλοτε ιστορίες γεμάτες χιούμορ κι αλλόκοτους χαρακτήρες που περιγράφονται με τρυφερότητα και ζωντάνια. "Όλα τα διηγήματά" του Καπότε είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, διατηρούν το ενδιαφέρον στην ανάγνωση και σε προκαλούν να τα διαβάσεις όλα απνευστί.

Στις 2 Μαρτίου 2006 θα βγει στην Ελλάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία Capote σε σκηνοθεσία του Μπένετ Μίλερ. Η ταινία, που στηρίζεται στο μπεστ-σέλερ του Τρούμαν Καπότε "Εν ψυχρώ", είναι υποψήφια για πέντε βραβεία Όσκαρ. Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, ο συγγραφέας εγκαινίασε ένα νέο μυθιστορηματικό είδος, το «μυθιστόρημα χωρίς μυθοπλασία», που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα συνδυασμένα με τη μυθοπλασία.
Το Νοέμβριο του 1959 η οικογένεια Κλάτερ βρίσκεται δολοφονημένη στο Κάνσας. Ο Τρούμαν Καπότε, επηρεασμένος από την είδηση, ταξιδεύει με μια συνεργάτιδά του στην πόλη για να πραγματοποιήσει δημοσιογραφική έρευνα. Εκεί θα παραμείνει έξι χρόνια συλλέγοντας συγκλονιστικά στοιχεία. Θα γνωρίσει τους δολοφόνους στη φυλακή και θα παρακολουθήσει από κοντά τη δίκη που θα τους οδηγήσει σε εκτέλεση. Αυτά υπήρξαν ο αληθινός ιστός πάνω στον οποίο έστησε με μυθοπλαστικά στοιχεία ένα από τα δυνατότερα μυθιστορήματα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας. Με αυτόν τον τρόπο και με το νέο μυθιστορηματικό είδος που εγκαινίασε, ήθελε να αποδείξει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και συχνά ξεπερνάει σε ευρηματικότητα ακόμα και τα πιο ευφάνταστα θρίλερ.

Ο Νόρμαν Μέιλερ τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο συγγραφέα της γενιάς του. Το βιβλίο "Εν ψυχρώ" θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.