29η Γιορτή Βιβλίου!

25.04.2006
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μια ακόμη Γιορτή Βιβλίου έρχεται να πλουτίσει τις ανοιξιάτικες μέρες μας με το δικό της φως και χρώμα! Η 29η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών υποδέχεται και φέτος όλους τους φίλους της στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τις 12 έως τις 28 Μαΐου.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μια ακόμη Γιορτή Βιβλίου έρχεται να πλουτίσει τις ανοιξιάτικες μέρες μας με το δικό της φως και χρώμα!

Η 29η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), υποδέχεται και φέτος όλους τους φίλους της στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τις 12 έως τις 28 Μαΐου. Μια υπέροχη βόλτα κάτω από το λόφο της Ακρόπολης, ένα πολύχρωμο ταξίδι στη σκέψη, τη γνώση, την ποικιλία απόψεων, μύθων και ιδεών, χωρίς σύνορα, χωρίς τέλος!

Τριακόσιοι εκδότες από την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, διακόσια πενήντα τέσσερα περίπτερα, εκδηλώσεις, εκθέσεις, παιδικές παραστάσεις, εκπλήξεις: αυτό είναι το "σκηνικό" της φετινής Γιορτής που καλεί μικρούς και μεγάλους στον ξεχωριστό κόσμο της.

Ιδιαίτερο χρώμα φέτος δίνει το μεγάλο αφιέρωμα «Ελλάδα-Αίγυπτος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών»: μια διαφορετική περιπλάνηση στη χώρα-λίκνο του αρχαίου κόσμου που αγάπησαν και δόξασαν με τη σειρά τους οι Έλληνες, αφήνοντας το δικό τους ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της.

Διαλέξεις από Έλληνες και ξένους καλεσμένους, εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκθέσεις με σπάνιο, πολύτιμο υλικό, αναγνώσεις και προβολές θα καταδείξουν, μεταξύ άλλων, στους επισκέπτες της Γιορτής ότι η Αίγυπτος συνιστά -πέρα από θελκτικό τουριστικό προορισμό για λάτρεις της ιστορίας- μια χώρα με σύγχρονη δημιουργική φωνή, αξιόλογους λογοτέχνες και πλήθος ανθρώπους της Τέχνης εν γένει.
Θα τονιστεί ιδιαίτερα η προσφορά των Ελλήνων που "ζυμώθηκαν" με τα στοιχεία της φιλόξενης Αιγυπτιακής γης και παρήγαγαν τη λεγόμενη "Αιγυπτιώτικη Λογοτεχνία", κορυφαίοι εκπρόσωποι της οποίας υπήρξαν ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Στρατής Τσίρκας, καθώς και η προσφορά μελετητών που αφιέρωσαν μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στην καταγραφή της νεότερης ιστορίας της Αιγύπτου μέσα από τη ματιά της Ελληνικής Παροικίας. Θα προβληθεί η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και ο ρόλος των Ελλήνων τόσο στη δημιουργία της όσο και στη διάσωση της ανεκτίμητης παράδοσής της κ.α. Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει αναλάβει η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση.

Η 29η Γιορτή Βιβλίου διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), της Α΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Τα επίσημα εγκαίνια της φετινής Γιορτής, αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού που καθιέρωσε ο παλαιότερος σύλλογος εκδοτών της χώρας μας, θα γίνουν τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ.