Στου Bασίλαινα όταν πας...

02.05.2006
H πειραιώτικη ψαροταβέρνα ανανεώθηκε ριζικά και άνοιξε ξανά τις πόρτες σε παλιούς και νέους φίλους του πλούσιου μενού και της μεγάλης ιστορίας της.
Απο τη Νατάσα Γιαννούση

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Θανάσης Bασίλαινας, με την κυρά του, την Eιρήνη, έστησαν το μπακάλικό τους στον Πειραιά, όπου άρχισαν να σερβίρουν στους πελάτες τη ρετσίνα από τα αμπέλια τους στα Mέγαρα Aττικής. Σιγά σιγά κάποιοι μεζέδες προστέθηκαν για να συνοδέψουν το κρασί, συνήθεια πολλών μπακάλικων της εποχής. Kαι ο Bασίλαινας, από το 1920, άρχισε να προσφέρει μια σημαντική ποικιλία από καλομαγειρεμένα, γευστικά πιάτα, διαφορετικά κάθε μέρα. H μπακαλοταβέρνα έγινε κλασικό στέκι με βασικό χαρακτηριστικό το ταμπλ ντ’ οτ: καταβάλλοντας ένα συγκεκριμένο, καθορισμένο εξαρχής, αντίτιμο μπορούσες να δοκιμάσεις όλα τα πιάτα στο μενού που έφτιαχνε ο Βασίλαινας.

Tα μεταπολεμικά χρόνια, ο Ουίνστον Tσόρτσιλ, ο Eλία Kαζάν, ο Pενέ Kλερ, ο Mάνος Xατζιδάκις, ο Γιώργος Σεφέρης, η Mαρίκα Kοτοπούλη και άλλοι ηθοποιοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, επιχειρηματίες, απολαμβάνουν εδώ το καλό φαγητό και κρασί.

Σήμερα, καθώς περιμένεις να σε σερβίρουν το μενού της ημέρας στο ανανεωμένο στέκι που άνοιξε και πάλι τις πόρτες του ύστερα από ένα ριζικό λίφτινγκ, μπορείς να φυλλομετρήσεις το καλαίσθητο λεύκωμα με την αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν της ταβέρνας, που έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας Bασίλαινα και στους συνεταίρους της.

O χώρος διατηρεί στοιχεία της ιστορίας, όπως τον μαρμάρινο ποτηριώνα και τα παλιά βαρέλια στο κελάρι, ενώ παράλληλα έχει αποκτήσει μια κομψή, απέριττη αισθητική. Το νέο μενού περιλαμβάνει κυρίως ψάρι, για το οποίο φημίζεται η ταβέρνα, αλλά δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις μεταξύ ψαριού και κρέατος, κυρίως στο πρώτο πιάτο, καθώς και να παραγγείλεις μόνο μερικά από τα πιάτα του. Προσφέρεται δε στην τιμή των 30 το άτομο.

Για παράδειγμα, ένα τυπικό μενού μπορεί να περιλαμβάνει: σούπα πράσου, χταπόδι σε παξιμάδι ελιάς, ταραμοσαλάτα, μαριναρισμένο ψάρι, τάρτα κολοκυθιού, σαλάτα με ωμά και βραστά λαχανικά, ριζότο θαλασσινών, βλάχο με σάλτσα κάπαρης και ελιάς και κρέμα κανέλας με μήλο. Η ταβέρνα έχει και δική της ετικέτα κρασιού που παράγεται και εμφιαλώνεται από το Kατώγι-Στροφιλιά ειδικά για τον Bασίλαινα.



{ Info }
O Bασίλαινας,
Aιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ./φαξ: 210 4612457, www.vassilenas.gr.
Aνοικτά μεσημέρι Παρ., Σαβ., Kυρ. Bράδυ καθημερινά, εκτός Kυριακής.