O Πατρίς Σερό στο ... Μαυσωλείο των Εραστών

05.05.2006
Ο διάσημος σκηνοθέτης Πατρίς Σερό, ο ηθοποιός -σκηνοθέτης Φιλίπ Καλβάριο με το μουσικό Ερίκ Νεβέ παρουσιάζουν «Το Μαυσωλείο των Εραστών», ένα αφιέρωμα στο συγγραφέα και κριτικό της Le Monde, Ερβέ Γκιμπέρ.
«Με σκέφτονται τόσοι άνθρωποι που τώρα πια δεν έχω καμιά ανάγκη να υπάρχω» Ερβέ Γκιμπέρ

Ο διάσημος σκηνοθέτης Πατρίς Σερό,ο ηθοποιός / σκηνοθέτης Φιλίπ Καλβάριο με το μουσικό Ερίκ Νεβέ παρουσιάζουν «Το Μαυσωλείο των Εραστών», ένα αφιέρωμα στο συγγραφέα και κριτικό της Le Monde, Ερβέ Γκιμπέρ.

Μετά την επιτυχία του στο «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι το Μάιο 2005 στο θέατρο Ιλίσια - Ντενίση, ο Πατρίς Σερό επανέρχεται στην Αθήνα με μία παράσταση ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης του κοινού για το Aids που έκανε πρεμιέρα τη φετινή θεατρική περίοδο στο Παρίσι.

Ο Πατρίς Σερό και ο Φιλίπ Καλβάριο συναντιούνται σ’ ένα ντούο μαγικό, για να ακουστεί η απλή και τρομακτική γραφή του Ερβέ Γκιμπέρ, αυτός ο λόγος που κατακεραυνώνει την αρρώστια του έρωτα.
Στα 1974, ο Πατρίς Σερό κάνει τη γνωριμία ενός νεαρού άντρα, που τότε ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός και έβγαζε φωτογραφίες με μία Ρολ 35, που του είχε χαρίσει ο πατέρας του δυο χρόνια πριν. Από τη συνάντησή τους και τη φιλία τους θα γεννηθεί το σενάριο του «Πληγωμένου ανθρώπου».

Στα 1990, ο Ερβέ Γκιμπέρ εκδίδει το «Στο φίλο που δε μου έσωσε τη ζωή». Είναι τριάντα πέντε χρόνων. Του μένουν σχεδόν δύο χρόνια ζωής. Έχει υπογράψει πάνω από 25 έργα - μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, δοκίμια, άρθρα, ανθολογίες φωτογραφιών. Κρατούσε, για 8 χρόνια, τη στήλη της φωτογραφίας στη Μοντ. Το ταλέντο του, η γοητεία του, η αγριάδα του μερικές φορές, τον έχουν κάνει ήδη έναν εξέχοντα δημιουργό. Αλλά η δημοσιότητά του - που θα καταλήξει να επισκιάσει το υπόλοιπο σημαντικό έργο του- αυξάνεται με την αποκάλυψη της αρρώστιας του.
Τα δύο τελευταία βιβλία του, «Το ευσπλαχνικό πρωτόκολλο» (1991) και «Ο άνθρωπος με το κόκκινο καπέλο» (που η μεταθανάτια δημοσίευσή του χρονολογείται απ’ το 1992), συμπληρώνουν την «Τριλογία του AIDS» . Ο Γκιμπέρ είχε αποφασίσει να τα πει όλα, και να κάνει τη γραφή πεδίο της ίδιας της ζωής και της γυμνής αλήθειας.

Ο Ερβέ Γκιμπέρ πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου του 1991, αφού ήπιε μια θανάσιμη δόση ντιζιταλίν. Σήμερα ο Σερό τιμά ένα συγγραφέα που έγινε - αφηγούμενος την προσωπική του ζωή με αυστηρότητα και τρομακτική σκληρότητα - μία από τις πιο επιφανείς υπάρξεις του τελευταίου τέταρτου του αιώνα.

Σε συνεργασία με τα κέντρα στήριξης ασθενών του HIV/AIDS «Σύνθεση» και «Κέντρο Ζωής» .

Εισιτήρια-Κρατήσεις:
Θέατρο Ιλίσια-Ντενίση
Τηλ. 210 7216317, 210 7210045
Τηλ. 210 7234567
Τιμές εισιτηρίων: € 50, 40, 35, 25