Χρυσή η... ερωμένη του Πικάσο!

05.05.2006
Ο πίνακας "Dora Maar au chat" του Πικάσο, έργο του 1941, κατακυρώθηκε αντί 95,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις στη Νέα Υόρκη. Η εικόνα της ερωμένης του Πικάσο με μια μαύρη γάτα στον ώμο της κατακυρώθηκε από αγοραστή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο πίνακας "Dora Maar au chat" του Πικάσο, έργο του 1941, κατακυρώθηκε αντί 95,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις στη Νέα Υόρκη. Η εικόνα της ερωμένης του Πικάσο με μια μαύρη γάτα στον ώμο της κατακυρώθηκε από αγοραστή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η τιμή της πώλησής του ήταν σχεδόν διπλάσια των εκτιμήσεων των διοργανωτών που όριζαν τιμή εκκίνησης τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Το ρεκόρ, ωστόσο, του ακριβότερου πίνακα που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία, κατέχει επί τους παρόντος "Το αγόρι με την πίπα" του Πικάσο που δημοπρατήθηκε αντί 104,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη, το Μάιο του 2004.
Μια άλλη ελαιογραφία του Ανρί Ματίς πωλήθηκε αντί 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για το γάλλο ζωγράφο.
Η προσωπογραφία της Ντόρα Μάαρ, φωτογράφου και ερωμένης του Πικάσο, φιλοτεχνήθηκε το 1941 στο ζενίθ της σχέσης τους. Οι διαστάσεις του μεγάλου πορτρέτου είναι 130 x 97 εκατοστά και θεωρείται από τα ωραιότερα του ισπανού καλλιτέχνη. Η Ντόρα Μάαρ, με φόρεμα σε αποχρώσεις του κόκκινου και του γαλάζιου, διακοσμημένο με πορτοκαλί και μαύρες πέρλες είναι καθισμένη σε μια πολυθρόνα, φορώντας ένα από τα καπέλα της, τα οποία λάτρευε. Πίσω της, στην πλάτη της πολυθρόνας διακρίνεται σκαρφαλωμένη στον ώμο της μια μικρή γάτα.

Ο Πάμπλο Πικάσο έκανε πολλά πορτρέτα της συντρόφου του κατά τη διάρκεια της σχεδόν 10χρονης σχέσης τους. Η τελευταία πώληση ενός σημαντικού πορτρέτου της Ντόρα Μάαρ ήταν το 1999 με τη "Γυναίκα καθισμένη σε ένα κήπο" του 1938 που κατακυρώθηκε στη Νέα Υόρκη αντί 49 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοπρασία αυτή με έργα ιμπρεσσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης που διοργανώνει ο οίκος Σόθμπις κάθε δύο χρόνια, απέφερε συνολικά 207,6 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό οίκο, το υψηλότερο ποσό για μια τέτοιου είδους δημοπρασία από την άνοιξη του 1990.