Ιστορίες του Μποξ από τον Τζακ Λόντον

08.05.2006
Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι μία μεγάλη αμερικανική εφημερίδα διάλεξε έναν διάσημο συγγραφέα, τον Τζακ Λόντον, για να «καλύψει» μια αθλητική συνάντηση, η οποία συγκέντρωνε το ενδιαφέρον ολόκληρης της Αμερικής...
Τον Δεκέμβριο του 1908, ο Τζακ Λόντον βρίσκεται στην Αυστραλία. Ύστερα από μια πραγματική χρεοκοπία, οικονομική, ηθική και σωματική, μπαίνει στις 16 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο του Σύντνεϊ, όπου θα νοσηλευτεί για μια παράξενη και επώδυνη τροπική ασθένεια.
Η πρώτη ευχαρίστηση που προσφέρει στον εαυτό του ο συγγραφέας, βγαίνοντας από το νοσοκομείο, είναι ένας αγώνας πυγμαχίας: η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο πρωταθλητές βαρέων βαρών, τον Τζόνσον και τον Μπερνς, που γίνεται μέσα στο τεράστιο καινούργιο στάδιο του Σύντνεϊ. Έκανε τη σχετική ανταπόκριση για τη New York Herald και την Australian Star.
Ο Λόντον θα αφιερώσει στον Τζόνσον, άλλα δώδεκα άρθρα από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 1910. Η New York Herald και μία αλυσίδα εφημερίδων του είχαν αναθέσει να εκθέσει λεπτομερώς όλο το χρόνο της προπόνησης του Τζόνσον και του αντιπάλου του Τζιμ Τζέφρυς, πριν τον αγώνα που τους έφερε αντιμέτωπους στο Ρίνο, στις 4 Ιουλίου 1910. Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι μία μεγάλη αμερικανική εφημερίδα διάλεξε έναν διάσημο συγγραφέα για να «καλύψει» μια αθλητική συνάντηση, η οποία συγκέντρωνε το ενδιαφέρον ολόκληρης της Αμερικής. Ο Λόντον είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πρώτους συγγραφείς ?αν όχι ο πρώτος- που τόλμησε να χρησιμοποιήσει έναν πυγμάχο ως μυθιστορηματικό ήρωα, το 1905, στο «Παιχνίδι». . Ακολούθησαν τα «Ένα κομμάτι κράς», «Το κτήνος των σπηλαίων» και «Ο Μεξικανός».

Το βιβλίο συγκεντρώνει τρεις από τις νουβέλες του Λόντον για το μποξ καθώς και τις ανταποκρίσεις του από αγώνες. Η έκδοση συνοδεύεται από φωτογραφίες και βιογραφικά στοιχεία των πυγμάχων που αναφέρονται καθώς και από σχέδια και εικόνες του Ηλία Παπαγιαννόπουλου που φτιάχτηκαν ειδικά για το βιβλίο.

Εκδόσεις Αγρα
Τίτλος: Ιστορίες του Μποξ
Συγγραφέας: Jack London
Σελίδες: 271