Η "Λίμνη των Κύκνων" στη Λυρική!

08.05.2006
Ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του διεθνούς ρεπερτορίου, τη "Λίμνη των Κύκνων" του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 12 Μαϊου και για επτά παραστάσεις.
Ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του διεθνούς ρεπερτορίου, τη "Λίμνη των Κύκνων" του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 12 Μαϊου και για επτά παραστάσεις.

Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1876, ύστερα από παραγγελία του θεάτρου Μπολσόι, για να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 4 Μαρτίου του 1877, με μέτρια επιτυχία. Το θέατρο Μαρίινσκι παρουσίασε τη δεύτερη πράξη του μπαλέτου, στη μνήμη του Τσαϊκόφσκι (1 Μαρτίου 1894), σε χορογραφία Ιβάνοφ.
Τον Ιανουάριο του 1895 παρουσιάστηκε ολόκληρο το έργο σε χορογραφία Πετιπά, (πρώτη και τρίτη πράξη) και Ιβάνοφ (δεύτερη και τέταρτη). Η πρώτη δυτική παραγωγή ήταν η πλήρης εκδοχή των Πετιπά - Ιβάνοφ και παρουσιάστηκε από τον Ντιαγκίλεφ το 1934. Αυτή ήταν και η βάση για όλες τις μεταγενέστερες παραγωγές της "Λίμνης των Κύκνων".

Η υπόθεση του μπαλέτου βασίζεται σε ένα γερμανικό παραμύθι. Η πριγκίπισσα Οντέτ έχει μεταμορφωθεί σε κύκνο από το μάγο Ρόθμπαρτ. Τα μεσάνυχτα η ίδια και η συνοδεία της παίρνουν την ανθρώπινη μορφή για λίγες ώρες. Κάποια στιγμή η Οντέτ συναντά τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ, ο οποίος την ερωτεύεται και ορκίζεται να τη σώσει. Στη διάρκεια ενός χορού, στο παλάτι, ο Ζίγκφριντ πρέπει να διαλέξει νύφη. Έρχεται ο Ρόθμπαρτ με την κόρη του, Οντίλ, η οποία έχει τη μορφή του μαύρου κύκνου και μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο πρίγκιπας ξεγελιέται...

Η Ε.Λ.Σ. παρουσιάζει το μπαλέτο σε χορογραφία Ιγκόρ Ζελένσκι, (πάνω σε εκείνη των Πετιπά και Ιβανόφ), κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, σκηνικά Τίτης Κυριακίδου.
Το ρόλο της Οντέτ και της Οντίλ χορεύουν, διαδοχικά, οι Νατάσσα Σιούτα, Ευρυδίκη Ισαακίδου και Σταυρούλα Καμπουράκη. Tου Ζίγκφριντ οι Γιώργος Βαρβαριώτης, Ιγκόρ Σιάτζκο και Ντανίλο Ζέκα, του Φον Ρόθμπαρτ οι Στράτος Παπανούσης και Θανάσης Σολωμός, του Γελωτοποιού οι Αντώνης Κορούτης και Γιάννης Μπενέτος. Χορεύουν οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de Ballet της Ε.Λ.Σ.

Οι παραστάσεις έχουν ορισθεί για τις 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20 Μαϊου 2006.
Ωρα έναρξης: 19.00