Ο Ντον Κάρλο στο Μέγαρο

10.05.2006
To τετράπρακτο αριστούργημα του λυρικού μελοδράματος «Don Carlo» Τζουζέπε Βέρντι, σε λιμπρέτο των Ζοζέφ Μερύ και Καμίγ ντι Λοκλ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.
To τετράπρακτο αριστούργημα του λυρικού μελοδράματος «Don Carlo» Τζουζέπε Βέρντι, σε λιμπρέτο των Ζοζέφ Μερύ και Καμίγ ντι Λοκλ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Η όπερα, που αποτελεί συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής με την Εθνική Λυρική Σκηνή, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Μαίου, στις 20.30 το βράδυ και θα επαναληφθεί σε εννέα ακόμη παραστάσεις (στις 13, 14, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23 Μαίου).

Πρόκειται για μία αναβίωση της ιστορικής παράστασης του 1965 που έκανε πρεμιέρα στην όπερα της Ρώμης με την υπογραφή του Λουκίνο Βισκόντι όχι μόνο στη σκηνοθεσία, αλλά και στα σκηνικά και τα κοστούμια. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο μετέχει στον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη.

Παράλληλα με το ανέβασμα της όπερας, το Megaron Plus μετέχοντας στο Αφιέρωμα του Μεγάρου στον Λουκίνο Βισκόντι, σχεδιάζει για τις 18 και 19 Μαίου, την προβολή τριών από τα αριστουργήματα του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη, στην αίθουσα Νίκου Σκαλκώτα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για τις ταινίες: Σένσο, Η γη τρέμει, και Ο Ρόκκο καιτα αδέλφια του.

Η όπερα Ντον Κάρλο, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του γερμανού δραματουργού Φρήντριχ Σίλλερ, ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή στις 11 Μαρτίου 1867, στο Αυτοκρατορικό Θέατρο της όπερας των Παρισίων και αποτελείτο από πέντε πράξεις. Ο Βέρντι δεν σταμάτησε να δουλεύει πάνω στο ε΄ργο και, 17 χρόνια αργότερα, το 1884 παρουσιάστηκε στο Μιλάνο η τετράπρακτη, ιταλική εκδοχή της όπερας που θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής.

H διανομή περιλαμβάνει καταξιωμένους λυρικούς ερμηνευτές, ανάμεσά τους η Eλληνίδα σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου και η Pουμάνα Λεοντίνα Bαντούβα, καθώς και οι: Tζιοβάννα Kαζόλα, Mάρκο Mπέρτι, Φραντζέσκο Eλέρο ντ Aρτένια, Aντονι Mάικλς Mουρ, Tσέλια Kοστέα, Bικτώρια Mαϊφάτοβα, Nτάριο Bολοντέ, Bαγγέλης Xατζησίμος, Aλμπέρτο Γκαζάλε, Xριστόφορος Σταμπόγλης, Aσκαρ Aμπντρασακόφ, Δημήτρης Kαβράκος, Mάρκο Σπότι.
Tους σολίστ πλαισιώνει η Xορωδία της EΛΣ (διεύθυνση Nίκος Bασιλείου).

Να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης διάρκειας της όπερας, το Mέγαρο θα διευκολύνει τους θεατές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν ελεύθερα χρήση του χώρου σταθμεύσεώς του, με την επίδειξη του εισιτηρίου τους.