Εκδηλώσεις της έκθεσης βιβλίου

11.05.2006
Η 29η Γιορτή Βιβλίου είναι και φέτος πλούσια σε εκδηλώσεις!

Έκθεση σπάνιων βιβλίων και φωτογραφιών

Περισσότεροι από 4.000 τίτλοι αυτοτελών εκδόσεων, 200 περιοδικά και εφημερίδες γεννήθηκαν στα ελληνικά τυπογραφεία, όχι μόνο των δυο μεγαλουπόλεων της Αιγύπτου, της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, αλλά και των μικρότερων αστικών κέντρων της, όπου δηλαδή άκμασαν ελληνικές παροικίες.
Μεγάλο μέρος των έργων αυτών διασώζονται στα αρχεία του Ε.Λ.Ι.Α., στη Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα, στο αρχείο Λιδωρίκη και αλλού, ενώ η ζωή και η σκέψη των δημιουργών τους δεν έπαψαν ποτέ να εμπνέουν.
Τριακόσια σπάνια βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες από τα παραπάνω αρχεία καθώς και από το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Αιγύπτου παραχωρήθηκαν για έκθεση στην 29η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τις 12 έως τις 28 Μαΐου, με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα «Ελλάδα-Αίγυπτος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών».
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Γιορτής.

Λίγα λόγια για τις εκδηλώσεις του Αφιερώματος
Παρασκευή 12/5, ώρα 20:00
Την πρώτη μέρα της 29ης Γιορτής Βιβλίου, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (Σ.Α.Ε.) εγκαινιάζουν το περίπτερο και τις εκδηλώσεις του αφιερώματος «Ελλάδα-Αίγυπτος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών».
Ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Φίλιππος Κοσσένας, ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Οικονομίδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Α.Ε., δρ. Χαράλαμπος Τσιλτικλής και κ. Νίκος Νικηταρίδης, θα εστιάσουν στο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Αιγυπτιώτη Έλληνα, τόσο στη γενέτειρά του την Αίγυπτο, όσο και κατά τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει εισήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικής διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κας Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη, με θέμα «Οι ευεργεσίες του Αιγυπτιώτη Έλληνα στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα».

Κυριακή 14/5, ώρα 19:30
Ο πρόεδρος Αιγυπτίων Λογοτεχνών κ. Μοχάμαντ ελ Σαλμάουι, δίνει διάλεξη με θέμα «Η Αίγυπτος ανάμεσα στο χθες και το σήμερα». Ο κ. Σαλμάουι θα αναφερθεί στις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη σύγχρονη Αίγυπτο και για το πώς αυτές σχετίζονται με την αρχαία ιστορία του τόπου του.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τετάρτη 17/5, ώρα 19:30
Τρεις σημαντικοί μελετητές της Αιγυπτιώτικης λογοτεχνίας και ένας σκηνοθέτης τιμούν το αφιέρωμα «Ελλάδα-Αίγυπτος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών»: Ο καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Ευθύμιος Σουλογιάννης, θα παρουσιάσει συνοπτικά την «Εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αίγυπτο», εστιάζοντας στο ποικιλόμορφο περιεχόμενο των εκδόσεων αυτών.
Θα ακολουθήσει η ομιλία του κριτικού κ. Αλέξη Ζήρα με θέμα «Αιγυπτιώτες πεζογράφοι του 19ου και 20ου αιώνα».
Σε σύντομη παρέμβασή του, ο συγγραφέας και επί πολλά έτη δημοσιογράφος κ. Σοφιανός Χρυσοστομίδης, θα κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της κοινότητας του Καΐρου με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ίδρυσή της.
Τις ομιλίες θα συνοδεύσει η ταινία μικρού μήκους του κ. Φώτη Κωνσταντινίδη, «Αλεξάνδρειας Ανάμνηση». Μια τρυφερή, νοσταλγική ταινία για την Αλεξάνδρεια που βίωσε ο ίδιος αλλά και οι Έλληνες της γενιάς του.

Πέμπτη 18/5, ώρα 19:30
Παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γιαλουράκη «Η Αίγυπτος των Ελλήνων - Συνοπτική ιστορία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο» με κύριους ομιλητές τον κ. Μάνο Χαριτάτο, πρόεδρο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.) και τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Σουλογιάννη.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέκου Λιδωρίκη «Η προπολεμική Αίγυπτος και οι Έλληνες», με κύριο ομιλητή τον συγγραφέα κ. Θανάση Νιάρχο.
Τη βραδιά διοργανώνουν οι εκδόσεις Καστανιώτη σε συνεργασία με τον ΣΕΒΑ.

Παρασκευή 19/5, ώρα 19:30
Μέρα αφιερωμένη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στο επιστημονικό της έργο και στη συμβολή των Ελλήνων στην αναβίωσή της. Ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Σουλογιάννης θα μας μιλήσει για την περίφημη συνάντηση της UNESCO στο Ασουάν της Άνω Αιγύπτου, όπου όλες οι χώρες του κόσμου έλαβαν πρόσκληση προκειμένου να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην οικοδόμηση και την αναγέννηση της ιστορικής αυτής βιβλιοθήκης.
Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Φώτη Κωνσταντινίδη, «Bibliotheca Alexandrina: 2000». Η ταινία ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια του χθες και του σήμερα, στους ναούς της Άνω Αιγύπτου κι όπου αλλού άνθισαν βιβλιοθήκες, καθώς επίσης και στα τελευταία στάδια εργασιών της νέας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που βαθμιαία οδηγούν στην ολοκλήρωση και στα λαμπρά εγκαίνιά της.
Η ταινία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και διακρίσεις όπου κι αν προβλήθηκε.

Κυριακή 21/5, ώρα 19:30
Παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Χρονόπουλου «Λεξικό του Καβάφη» από τη βουλευτή και δημοσιογράφο κα Μ. Βούλτεψη και τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Στάμου. Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη διαβάζει ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου.
Τη βραδιά διοργανώνουν οι εκδόσεις Περίπλους σε συνεργασία με τον ΣΕΒΑ.

Δευτέρα 22/5, ώρα 19:30
Προβολή της ταινίας «Το Πνεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» του Φώτη Κωνσταντινίδη. Μουσική επένδυση Νίκου Μαμαγκάκη.
Μια ερμηνευτική απόπειρα που ρίχνει φως στη στρατιωτική φυσιογνωμία του απαράμιλλου στρατηλάτη Αλεξάνδρου, ο οποίος, σύμφωνα με τη γνώμη του σκηνοθέτη, επέλεξε τον εκπολιτισμό και την παγκόσμια ειρήνη. Η ταινία προβλήθηκε σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και έλαβε τιμητικές διακρίσεις, ενώ είχε ιδιαίτερη απήχηση στην Αμερική.
Θα ακολουθήσει ομιλία του σκηνοθέτη για τον Μ. Αλέξανδρο και τη σχέση του με την Αίγυπτο. Η άποψη του Φώτη Κωνσταντινίδη για τη σημασία της παρουσίας του μεγάλου στρατηλάτη στη Νειλοχώρα αποτελεί ρηξικέλευθη προσέγγιση της προσωπικότητας του Μ. Αλέξανδρου, όπως την έχει αντιληφθεί ο ίδιος μέσα από προσωπική έρευνα και μελέτη έγκυρων ιστορικών πηγών.

Τρίτη 23/5, ώρα 19:30
Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη
Ο κριτικός-ποιητής κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, που ασχολήθηκε συστηματικά με τη βιβλιογραφία, την έρευνα και τη μελέτη των έργων του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, θα μιλήσει για την πορεία του, τους σκοπέλους πάνω στους οποίους σκόνταψε, τη χλιαρή υποδοχή των έργων του ποιητή μέχρι το '40 και τη στάση της κριτικής απέναντί του, ώσπου η πορεία αυτή να δικαιωθεί και να τον αναδείξει μείζονα δημιουργό, που χαίρει σήμερα διεθνούς φήμης.
Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Παύλου Ναθαναήλ, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, με θέμα «Ο Καβάφης του χθες, του σήμερα και του αύριο».
Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός.

Τετάρτη 24/5, ώρα 19:30
Εκδήλωση της πρεσβείας της Κύπρου με θέμα «Κύπριοι Λογοτέχνες στην Αίγυπτο».
Βιβλία των συγγραφέων αυτών θα εκτίθενται στο κεντρικό περίπτερο εκδηλώσεων της Γιορτής.
Θα ακολουθήσει χαιρετισμός δυο σημαντικών εκπροσώπων της Αιγυπτιακής λογοτεχνίας: Ο κ. Νάσερ ελ Ανσάρι, πρόεδρος του Συμβουλίου του Αιγυπτιακού Οργανισμού Βιβλίου και ο συγγραφέας Ανίς Μανσούρ θα μας μιλήσουν για τη σύγχρονη αιγυπτιακή λογοτεχνία, τις επιρροές που έχει δεχθεί από την ευρύτερη αραβική κουλτούρα, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Αιγύπτιοι συγγραφείς σε μια περίοδο που ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία φιμώνει την ελεύθερη σκέψη και φυλακίζει την έκφραση των ιδεών.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Παρασκευή 26/5, ώρα 19:30
Προβολή της ταινίας «Meri Amen - Αναζητώντας τον Τάφο του Αλέξανδρου» (77΄) Έρευνα-παραγωγή: Χρίστος Σολωμός. Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Μουσική: Νίκος Κυπουργός.
Που βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Έχουν περάσει πάνω από 2300 χρόνια και το άλυτο μυστήριο, ο Τάφος ή το Σώμα όπως το ονόμασε ο αρχαίος κόσμος, εξακολουθεί να αποτελεί άπιαστο όνειρο αρχαιολόγων, ιστορικών και... τυχοδιωκτών. Η γυρισμένη στην Αίγυπτο (έρημος Σαχάρα, όαση Σίουα, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Νείλος, Καρνάκ, Θήβες, Ελ Αλαμέιν) βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ, αναζητά με ποιητικό τρόπο το χαμένο τάφο και, παράλληλα, ιχνηλατεί την παρουσία του ελληνισμού στην Ανατολή. Την επιστημονική επίβλεψη είχαν κορυφαίοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί των ερευνητικών αποστολών, ενώ η εθνολογική και λαογραφική έρευνα έγινε υπό την αιγίδα της UNESCO.
Η ταινία τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποιότητας 1995, βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, απέσπασε πολύ καλές κριτικές και προβλήθηκε σε πολλές χώρες.

Σάββατο 27/5, ώρα 19:30
Αφιέρωμα στον Στρατή Τσίρκα.
Προβολή της ταινίας «Στρατής Τσίρκας σε πρώτο πρόσωπο» του Τάκη Χατζόπουλου από την εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ. Η ταινία στηρίζεται κυρίως σε σπάνιο φωτογραφικό υλικό και στα κείμενα που διαβάζει η ερευνήτρια και μεταφράστρια του έργου του συγγραφέα, κα Χρύσα Προκοπάκη.
Με αφορμή την ταινία, τρεις σημαντικοί ερευνητές του έργου του Στρατή Τσίρκα, η κα Προκοπάκη, ο κ. Γιάννης Παπαθεοδώρου και ο Μίλτος Πεχλιβάνος, θα ξεδιπλώσουν τη ζωή και τη δημιουργική του σκέψη, ταξιδεύοντας μέσα από το πρωτοποριακό για την εποχή του μυθιστόρημα «Ακυβέρνητες Πολιτείες».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Κυριακή 28/5, ώρα 19:30
Ο Αιγυπτιακής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας, Ζιλμπέρ Σινουέ, και η μεταφράστριά του στην Ελλάδα κα Βασιλική Κοκκίνου, θα μας μιλήσουν για το έργο του συγγραφέα, την καταγωγή του και τις επιρροές που δέχτηκε από τη γενέτειρά του. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Τη βραδιά διοργανώνουν οι εκδόσεις Ψυχογιός σε συνεργασία με τον ΣΕΒΑ.