Νέα πολύτιμα ευρήματα στην Αλεξάνδρεια έρχονται στο φως...

11.05.2006
Τα τελευταία αποτελέσματα της αρχαιολογικής τους έρευνας στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, θα ανακοινώσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα ο κορυφαίος Γάλλος αρχαιολόγος και διευθυντής του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών, Δρ Ζαν Ιβ Αμπερέρ (Jean-Yves Empereur) και ο διακεκριμένος ιστορικός-ερευνητής κ. Χάρης Τζάλας, υπεύθυνος των ενάλιων ερευνών της Ελληνικής Αποστολής στην Αλεξάνδρεια.
Πότε: Τρίτη 16/5.
Που: Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως , Διεύθυνση: Μακρυγιάννη 2-4 , Αίθουσα εκδηλώσεων .
Ώρα: 19:30.

Τα τελευταία αποτελέσματα της αρχαιολογικής τους έρευνας στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, θα ανακοινώσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα ο κορυφαίος Γάλλος αρχαιολόγος και διευθυντής του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών, Δρ Ζαν Ιβ Αμπερέρ (Jean-Yves Empereur) και ο διακεκριμένος ιστορικός-ερευνητής κ. Χάρης Τζάλας, υπεύθυνος των ενάλιων ερευνών της Ελληνικής Αποστολής στην Αλεξάνδρεια. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε διάλεξή τους στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ελλάδα - Αίγυπτος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» της 29ης Γιορτής Βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, την Τρίτη 16 Μαΐου, στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως.
Στη διάλεξή του με θέμα «Υποθαλάσσιες και χερσαίες έρευνες της Γαλλικής Αποστολής στην Αλεξάνδρεια», ο Δρ Ζαν Ιβ Αμπερέρ, ένας από τους σπουδαιότερους μελετητές της Ελληνιστικής περιόδου, θα ανακοινώσει νέα πολύτιμα ευρήματα από τις ανασκαφές του στην πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος.
Όπως είναι γνωστό, ο Γάλλος αρχαιολόγος με τη μακρόχρονη, επίμονη δραστηριότητά του στην περιοχή του περίφημου λιμανιού της πόλης, άνοιξε νέους ορίζοντες στη μέχρι τώρα σκέψη για την Αρχαία Αίγυπτο και έφερε στο φως ευρήματα ανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του αιγυπτιακού κόσμου. Ο εντοπισμός από τον ίδιο, της θέσης του αρχαίου Φάρου, είχε παγκόσμια απήχηση: τα γιγάντια αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν στη θάλασσα βεβαιώνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι εκεί βρισκόταν το έβδομο θαύμα του κόσμου.

Στην ομιλία του, ο Δρ Αμπερέρ θα εστιάσει την παρουσίασή του στα πιο εντυπωσιακά ευρήματα (αγάλματα, επιγραφές, κολοσσιαία αρχιτεκτονικά μέλη) που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Φρουρίου Quaid Bey, έξω από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου στεκόταν o Φάρος. Θα αναφερθεί στην προσπάθεια που θα γίνει φέτος για την ανέλκυση των μεγάλων τσιμεντένιων όγκων που προστατεύουν το φρούριο, κάτω από τους οποίους βρίσκονται παγιδευμένα γιγάντια αγάλματα. Θα παρουσιάσει επίσης ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα των τελευταίων χερσαίων ανασκαφών.

Στη διάλεξή του με θέμα «1998 - 2005: 13 αρχαιολογικές έρευνες στην Αλεξάνδρεια» ο ιστορικός-ερευνητής κ. Χάρης Τζάλας, θα αναφερθεί στα σημαντικότατα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των 13 ερευνητικών αποστολών που διενήργησε στην περιοχή και τα οποία βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της αρχαίας τοπογραφίας της Μεγάλης Πόλης. Κατά την ομιλία του, ανάμεσα σε άλλες ιδιαίτερα σημαντικές αποκαλύψεις, ο κ. Τζάλας θα τονίσει ότι μετά από επτά χρόνια ενάλιας έρευνας και δεκατρείς ανασκαφικές περιόδους μπορούμε πλέον με αρκετή βεβαιότητα να γνωρίζουμε τη θέση όπου βρισκόταν ο ναός της Ίσιδος Λοχιάδος και το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας. Η όλη περιοχή της Άκρας Λοχιάδος, που ήταν τμήμα των Πτολεμαϊκών ανακτόρων, καταβυθίστηκε και τα γιγάντια αρχιτεκτονικά μέλη που ήρθαν στο φως, επιβεβαιώνουν πλέον τις παραπάνω συγκεκριμένες θέσεις.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου, θα παρουσιάσει σε ηλεκτρονική μορφή τους γεωλογικούς χάρτες της περιοχής όπου διεξήχθησαν οι παραπάνω έρευνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεωμορφολογική αποτύπωση του χώρου θαλάσσιας έρευνας της Γαλλικής Αποστολής πραγματοποιείται από Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τους καθηγητές κ.κ. Γ. Παπαθεοδώρου και Γ. Φερεντίνο του Τμήματος Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Αυτό αποτελεί μέρος της καλής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελληνική και τη Γαλλική Αποστολή.