Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, Εγχειρίδιο Ιχθύων

19.05.2006
Το "Εγχειρίδιο Ιχθύων", το πιο αξιόλογο μυθιστόρημα του διεθνώς γνωστού συγγραφέα Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κωμικοτραγικό μωσαϊκό της Αυστραλίας του 19ου αιώνα, με τους βαρυποινίτες και τους αποίκους, τους κλέφτες και τους κίναιδους...
Το "Εγχειρίδιο Ιχθύων", το πιο αξιόλογο μυθιστόρημα του διεθνώς γνωστού συγγραφέα Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κωμικοτραγικό μωσαϊκό της Αυστραλίας του 19ου αιώνα, με τους βαρυποινίτες και τους αποίκους, τους κλέφτες και τους κίναιδους.

Η αιματοβαμμένη ιστορία τους καταγράφεται με τρόπο άκρως ασυνήθιστο: μέσα από την ταξινόμηση των ψαριών.
Μια φορά κι έναν καιρό, τότε που η γη ήταν ακόμα στα νιάτα της, πριν αρχίσουν να αφανίζονται όλα τα ψάρια της θάλασσας κι όλα τα πλάσματα της στεριάς, κάποιος ονόματι Ουίλλιαμ Μπιούλοου Γκούλντ καταδικάστηκε σε ισόβια και τόπος έκτισης της ποινής του θα ήταν η αποικία των βαρυποινιτών της νήσου Σάρα, στη Γή του Βάν Ντήμεν, σημερινή Τασμανία. Απατεώνας και παραχαράκτης με ταλέντο, ο Γκούλντ εξουσιοδοτήθηκε από τον γιατρό της αποικίας να ζωγραφίσει ένα βιβλίο με εικόνες ψαριών, που θα αποτελούσε το εισιτήριο του γιατρού για τη Βασιλική Εταιρεία. Ο Γκούλντ θα ερωτευθεί την ιθαγενή ερωμένη του αρχιδεσμοφύλακα και θα διαπιστώσει, πολύ αργά, ότι ο έρωτας είναι επικίνδυνο πράγμα. Θα επιχειρήσει να καταγράψει την παράξενη πραγματικότητα που βίωνε στη φυλακή, αλλά θα διαπιστώσει ότι η ιστορία γράφεται μόνο από τους εξουσιαστές. Ο αφελής Μπίλλυ Γκούλντ, εισβολέας στην Αυστραλία, κλέφτης, ψεύτης και φονιάς, θα ζήσει για να γίνει μάρτυρας της φρίκης και της χλεύης αλλά των θαυμάτων.

Καθώς η εξέγερση μαίνεται και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε απόλυτη φρίκη, καθώς ο έρωτας υπερβαίνει όλους τους φραγμούς ανάμεσα στον κύριο και τον σκλάβο, ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν μας προκαλεί σ'ένα πραγματικό «ιδρυτικό» μυθιστόρημα.
Το Εγχειρίδιο Ιχθύων είναι κάτι παραπάνω από μυθιστόρημα: για να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια λόγια του συγγραφέα, «ο κόσμος δεν υπήρχε πια, άρα δεν μπορούσε να γίνει βιβλίο. Υπήρχε όμως ένα βιβλίο με την αισχρή φιλοδοξία να γίνει ο κόσμος».


Εκδόσεις Αγρα
Τίτλος
: Εγχειρίδιο Ιχθύων
Συγγραφέας: Ρίτσαρντ Φλάναγκαν
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Σελίδες: 512