H θάλασσα του Παναγιώτη Τέτση στην Ανδρο

19.05.2006
Οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο θα πλημμυρίσουν με χρώμα και φως αυτό το καλοκαίρι, φιλοξενώντας έργα του διακεκριμένου ζωγράφου της σύγχρονης νεοελληνικής ζωγραφικής Παναγιώτη Τέτση.
Οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο θα πλημμυρίσουν με χρώμα και φως αυτό το καλοκαίρι, φιλοξενώντας έργα του διακεκριμένου ζωγράφου της σύγχρονης νεοελληνικής ζωγραφικής Παναγιώτη Τέτση.

Η χρωματική αυτή ελεγεία θα είναι μία αναδρομή στο έργο του Τέτση μέσα από ένα αγαπητό θέμα, τη θάλασσα. Η έκθεση «Π. Τέτσης - Θάλαττα» εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Η θάλασσα ως βίωμα και μνήμη αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, όπου ο καλλιτέχνης από το ξεκίνημά του εστίασε ένα σημαντικό μέρος των εικαστικών του προβληματισμών και αναζητήσεων που τον ανέδειξαν σε έναν αυθεντικό εκφραστή της θαλασσογραφικής παράδοσης.

Το πανάρχαιο αυτό θέμα ο Π.Τέτσης το ζωγραφίζει στο πνεύμα των καιρών, χωρίς στερεότυπα αλλά ούτε και ακραίες ρήξεις, οδηγώντας το στη σύγχρονη εικονογραφική του εκδοχή με κανόνες και αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα που μόλις πέρασε. Τα θαλασσινά του τοπία είναι ένας ύμνος στο Αιγαίο, τη θάλασσα του φωτός και των μύθων, τη θάλασσα των εναλλασσόμενων χρωματικών παραλλαγών και αποχρώσεων.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ελαιογραφίες και υδατογραφίες μνημειακών κατά το πλείστον διαστάσεων, οι οποίες προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, αλλά και νέες δημιουργίες τις οποίες ο Π.Τέτσης ζωγράφισε με την ευκαιρία αυτού του αφιερώματος και συνοδεύεται από κατάλογο με κείμενα του Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Τζουλιάνι Σεραφίνι, κριτικού και ιστορικού Τέχνης, καθώς και του Χάρη Καμπουρίδη, τεχνοκριτικού και σημειολόγου.

Όπως κάθε χρόνο και αυτή η έκθεση θα πλαισιωθεί από συζήτηση Στρογγυλής Tραπέζης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου, στις 25 Iουνίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει, όπως και στο παρελθόν, η πρύτανις και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Eυρώπης Eλένη Γλύκατζη-Aρβελέρ.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του Mουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου.
Επίσης, κατά την περίοδο του Αυγούστου θα πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις στην έκθεση καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.

Η έκθεση-αφιέρωμα στον Π.Τέτση πραγματοποιείται με την αποκλειστική χορηγία της Eurobank EFG