Όλα τα βιβλία οδηγούν στη Θεσσαλονίκη!

22.05.2006
Ο κόσμος του βιβλίου ετοιμάζει τις βαλίτσες του, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη! Η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ 2006) ανοίγει τις πύλες το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου για να υποδεχτεί τους καλεσμένους της σε μια μεγάλη τετραήμερη γιορτή!

Ο κόσμος του βιβλίου ετοιμάζει τις βαλίτσες του, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη ! Η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ 2006) ανοίγει τις πύλες το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου για να υποδεχτεί τους καλεσμένους της σε μια μεγάλη τετραήμερη γιορτή.

Τα εγκαίνια έχει κληθεί να τελέσει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, την Πέμπτη 25/5 το βράδυ στις 7:30, στο συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Έλληνες και ξένοι εκδότες, συγγραφείς, λογοτεχνικοί πράκτορες, φορείς του βιβλίου, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι, δημοσιογράφοι και αναγνώστες θα είναι όλοι εκεί, στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου, για να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να διαπραγματευτούν.

400 εκθέτες (300 έλληνες και 100 ξένοι), αλλά και 200 βιβλιοθηκονόμοι και 100 βιβλιοπώλες συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή διοργάνωση που κατάφερε στον τρίτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της να θεωρείται εφάμιλλη των μεγάλων διεθνών εκθέσεων του εξωτερικού.

Η ΔΕΒΘ θα ενταχθεί τον Ιούλιο «στο κλαμπ των 25 μεγαλύτερων εκθέσεων βιβλίου στον κόσμο» (Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Πεκίνο, Μόσχα κλπ). Στις 17 Ιουλίου θα υπογραφεί στη Λειψία η επίσημη ένταξή της.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει ήδη ντυθεί στα κόκκινα χρώματα της φετινής διαφημιστικής καμπάνιας. 80 στάσεις και 3 λεωφορεία που κυκλοφορούν συνέχεια σε όλη την πόλη, προσκαλούν τους κατοίκους της να επισκεφθούν την Έκθεση. Ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης φωτογραφημένες «μ’ ένα βιβλίο στο χέρι» υποδέχονται τους ταξιδιώτες καλώντας τους στη ΔΕΒΘ 2006.

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση 5.000 τ.μ. που περιλαμβάνει τρεις εκθεσιακούς χώρους (συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», περίπτερα 6 & 12) οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο της πρόσφατης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, αλλά και να ανακαλύψουν και τις εκδόσεις από 41 ξένες χώρες (οι 33 με δικό τους περίπτερο):
- Από την Ευρώπη (Αγγλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία (Καταλονία και χώρα των Βάσκων), Πορτογαλία. Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σλοβακία και Τσεχία)
- Τα Βαλκάνια (Σερβία Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Κροατία)
- Τη Μεσόγειο (Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ και Παλαιστίνη)
- Και άλλες πιο μακρινές (Ρωσία, Γεωργία, Πακιστάν, Ιαπωνία, Αργεντινή, Μεξικό, Καναδάς, Αυστραλία, Η.Π.Α.)

Η ΔΕΒΘ 2006 προσφέρει στους επισκέπτες της ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με περισσότερες από 100 εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στα 5 ειδικά διαμορφωμένα αμφιθέατρα, με χαρακτηριστικά ονόματα:
Αίθουσα «Καβάφης», «Ελύτης», «Σεφέρης», «Ρίτσος» και «Διόνυσος» και βέβαια στην παιδική γωνιά:
- Λογοτεχνικές συναντήσεις με σημαντικούς συγγραφείς (60 έλληνες και 35 ξένους)
- Ενα θεματικό περίπτερο αφιερωμένο στο «κρασί και άλλους γευστικούς πειρασμούς»
- Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα «κινηματογραφικές λιχουδιές»
- Παρουσιάσεις ξένων αγορών βιβλίου (Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα) αλλά και της τρέχουσας ελληνικής αγοράς βιβλίου στην εξέλιξή της
- Επαγγελματικά συνέδρια και ημερίδες για εκδότες και βιβλιοθηκονόμους
- Την Παιδική Γωνιά με θέμα: «Ο Αίσωπος... στις απαρχές του μύθου» αφιερωμένη στους μικρούς αναγνώστες.