Διπλός Μποτέρο σε Πινακοθήκη και Μέγαρο!

23.05.2006
"Διπλός" ήλθε στην Αθήνα ο μεγάλος καλλιτέχνης Φερνάντο Μποτέρο με δύο μεγάλες εκθέσεις, μια αναδρομική από τη Δευτέρα 22 Μαΐου στην Εθνική Πινακοθήκη με 142 πίνακες, και μια στο Μέγαρο Μουσικής από την Τρίτη 23 Μαίου με 29 γλυπτά του.
"Διπλός" ήλθε στην Αθήνα ο Φερνάντο Μποτέρο ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής. με δύο σημαντικές εκθέσεις, μια αναδρομική από τη Δευτέρα 22 Μαΐου στην Εθνική Πινακοθήκη με 142 πίνακες, και μια στο Μέγαρο Μουσικής από την Τρίτη 23 Μαίου με 29 γλυπτά του.

Στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου παρουσιάζεται έκθεση του κολομβιανού ζωγράφου Φερνάντο Μποτέρο, η οποία θα διαρκέσει από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2006.
Τα 142 έργα καλύπτουν όλη την πορεία του από την αρχή έως την τελευταία του δημιουργία που αναφέρεται στα βασανιστήρια στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ. Συγχρόνως θα παρουσιάζονται και 2 γλυπτά στην είσοδο της Πινακοθήκης.
Η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην εθνική Πινακοθήκη: « Ο Μποτέρο ξετυλίγει μπροστά στα μάτια μας ένα έπος της καθημερινότητας, όπου πρωταγωνιστεί μια αρχετυπική κοινωνία. Η ταξική διαστρωμάτωσή της υποδηλώνεται από το πλαίσιο, την περιβολή, τους τρόπους, τις συμπεριφορές. Με ανελέητη κριτική και συχνά σαρκαστική διάθεση αντιμετωπίζει ο καλλιτέχνης τους φορείς της εξουσίας: ο επιδεικτικός πλούτος, η ματαιοδοξία, η υποκρισία υπερφίαλων πολιτικών ή καλοζωισμένων κληρικών περιγράφονται μ’ ένα χρωστήρα που ισοδυναμεί με ανατομικό νυστέρι. Αντίθετα, με φανερή συμπάθεια, με αίσθημα αλληλεγγύης και με καλόγνωμο χιούμορ, στοιχεία που μας θυμίζουν την καταγωγή του, προσεγγίζει τη φτωχολογιά, που ξεδιπλώνει την αμέριμνη, την εορταστική της φτώχεια στα σοκάκια, στις πόρτες, στα παράθυρα του λατινοαμερικάνικου αστικού νότου...
Από πού τάχα πηγάζει αυτό το αίσθημα ζωικής ευφορίας που μας μεταδίδουν τα έργα του Κολομβιανού καλλιτέχνη, ζωγραφικά και γλυπτικά; Πρώτα απ’ όλα από την ίδια την τυπολογία των υπερτροφικών μορφών του και από τον μνημειακό τους χαρακτήρα. Είναι μορφές που αποπνέουν υγεία, αισιοδοξία, κατάφαση ζωής, ελπίδα....
Ο Μποτέρο, όπως αποδεικνύει όλη η τέχνη και η πορεία του, είναι ένας καλλιτέχνης με πολιτική και κοινωνική ευαισθησία. Τα βασανιστήρια των Ιρακινών αιχμαλώτων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ τον συγκλόνισαν και του ενέπνευσαν μια σειρά από έργα, πολλά από τα οποία έχουμε το προνόμιο να φιλοξενούμε στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι πίνακες αυτοί, όπου η τάξη, η γαλήνη και η ζωική ευφορία του έργου του καλλιτέχνη μετατρέπονται σε εφιάλτη, αναδεικνύονται σε αρχετυπικά σύμβολα μιας εγκληματικής κατάχρησης της εξουσίας, που συμβαίνει στις μέρες μας υπό τον ανελέητο φακό της δημοσιότητας.»

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 24 Μαίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί 28 γλυπτά του Κολομβιανού Φερνάντο Μποτέρο.
Η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα από τα μπρούτζινα γλυπτά του, πραγματοποιώντας μία αναδρομή που ξεκινά από τη δεκαετία του ’70- και καλύπτει τη μακρά διαδρομή του πληθωρικού καλλιτέχνη μέχρι σήμερα. Με αγαπημένα του θέματα τις ανθρώπινες μορφές, τα ζώα και τις συνθέσεις ,η έκθεση αυτή συνδυάζεται με την παρουσίαση των έργων ζωγραφικής του στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας στο ίδιο χρονικό διάστημα και, κατά ένα τρόπο, τη συμπληρώνει.

Η έκθεση «Μποτέρο- Γλυπτική» ξεκινά με πέντε γλυπτά μνημειακού μεγέθους που κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Μεγάρου. Στο φουαγγιέ της εισόδου, δίπλα στα εκδοτήρια των εισιτηρίων, ο «Αδάμ» και η «Ευα», δύο εντυπωσιακά έργα μεγάλων διαστάσεων, υποδέχονται το κοινό, ενώ στο ίδιο επίπεδο, στο κεντρικό φουαγιέ του Μεγάρου, φιλοξενείται η έκθεση με τα 21 γλυπτά του καλλιτέχνη.

Η τεχνοκριτικός κ. Εφη Ανδρεάδη έχει κάνει την οργάνωση και το γενικό σχεδιασμός της έκθεσης, η οποία δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη αρωγή του ίδιου του καλλιτέχνη, της γυναίκας του Σοφίας Βάρη και της κυρίας Μάγδας Μπαλτογιάννη, οι οποία συνέδραμαν στην οργάνωση και στη συλλογή του υλικού της.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 23 Μαΐου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τον διάσημο καλλιτέχνη να μιλά για το έργο του, σε διάλεξη που θα δοθεί στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής στις 20.30 το βράδυ. Στο πλαίσιο αυτής της διάλεξης ο Φερνάντο Μποτέρο θα συνομιλήσει με τον διακεκριμένο ιστορικό τέχνης και έφορο του Δημοτικού Μουσείου Τέχνης της Χάγης δρ. Τζων Σιλέβις.

H έκθεση θα λειτουργεί από τις 24 Μαίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 18.00.
β: 5 ευρώ
Φοιτητικά- παιδικά: 2 ευρώ
Οικογενειακό: 9 ευρώ