Μαρία Κάλλας στη Βιέννη

02.06.2006
Στη μεγαλύτερη καλλιτέχνιδα του Λυρικού Θεάτρου στον 20ο αιώνα, την Μαρία Κάλλας (1923-1977), είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο φημισμένο Αυστριακό Μουσείο Θεάτρου στη Βιέννη και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.
Στη μεγαλύτερη καλλιτέχνιδα του Λυρικού Θεάτρου στον 20ο αιώνα, τη Μαρία Κάλλας (1923-1977), είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο φημισμένο Αυστριακό Μουσείο Θεάτρου στη Βιέννη και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση περιλαμβάνει πολύτιμα κοστούμια από τους διαφόρους ρόλους που είχε ερμηνεύσει η ξακουστή Ελληνίδα στα γνωστότερα λυρικά θέατρα του κόσμου και πολλές αδημοσίευτες, μέχρι τώρα, φωτογραφίες της αξέχαστης καλλιτέχνιδας, κυρίως από την ιδιωτική συλλογή του Τζιανκάρλο Τάντσι. Σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες γίνεται προβολή αποσπασμάτων από τις ιστορικές εμφανίσεις της Μαρίας Κάλλας στις ταινίες του Παζολίνι «Μήδεια» και του Φράνκο Τζεφιρέλι «Τόσκα», ενώ ακούγονται δεκάδες ηχογραφήσεις από ρόλους της.

Η έκθεση περιλαμβάνει και μια σειρά δημοσιευμάτων με θεατροκριτικές της εποχής, όταν η Κάλλας μεσουρανούσε στη Σκάλα του Μιλάνου, στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης ή στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, διακρινόμενη στους μεγάλους ρόλους κυρίως της ιταλικής όπερας του 19 ου αιώνα (Μπελίνι, Βέρντι).

Στο περιθώριο του τμήματος αυτού της έκθεσης υπάρχουν και δημοσιεύματα που αναφέρονται στην προσωπικότητα της μεγάλης Ελληνίδας - η οποία ενέπνεε και εμπνέει ακόμη μέχρι σήμερα τον κόσμο της όπερας, της λογοτεχνίας και της μόδας - έξω από τη σκηνή του θεάτρου και στην προσωπική της ζωή.